Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Welke Invloedstijl gebruikt Trump in zijn handelsoorlog en wat kan jij daarvan leren?

“Sometimes you have to take medicine to fix something.”

Met deze woorden verdedigde Donald Trump begin april zijn rigoureuze invoering van importtarieven op tientallen landen. In één zin herken je meteen zijn communicatiestijl: direct, confronterend en zonder nuance.

Maar hoe past dit gedrag binnen het Invloedmodel®? En wat kan je hiervan leren over je eigen manier waarop je dingen voor elkaar krijgt?

Nog even ons Invloedmodel® in een notendop

In ons Invloedmodel® onderscheiden we twee manieren om invloed uit te oefenen: je kunt ruimte nemen (duw-energie) of juist ruimte geven (trek-energie).

Duw-energie: je neemt ruimte in. Je spreekt je uit, stuurt, geeft richting.

Trek-energie: je geeft ruimte. Je luistert, nodigt uit, zoekt verbinding.

Die twee energierichtingen vertalen zich naar vier Invloedstijlen:
Het invloedmodel
Deze stijlen zijn niet goed of fout. Ze zijn effectief afhankelijk van je doel, de situatie en de ander. Door de juiste stijl op het juiste moment in te zetten, bereik je meer in je gesprek.

Trump in actie: een les in duw-energie

Trump is geen meesterverbinder. Zijn beleid, taalgebruik en onderhandelingstactiek zijn doordrenkt van duw-energie, en met name de stijlen Stellen en een eenzijdige variant van Overreden.

Stellen zonder ruimte voor discussie

Trump stelt harde grenzen: tarieven gaan omhoog, deals worden herzien, en wie niet meewerkt, voelt het. Hij is duidelijk, stellig en maakt geen compromissen:

“De tarieven komen er. Punt. Geen uitstel, geen onderhandelingen.”

Dit is Stellen in een absolute vorm (en niet iets wat wij aanraden). Helder, krachtig, effectief als je snel moet handelen of een standpunt in wil nemen. Maar op langere termijn roept het vaak weerstand op en schaadt het de onderlinge relatie – precies wat nu gebeurt bij landen als China en Canada.

Je boekt succes als je de Invloedstijl Stellen op de juiste manier inzet. Je communiceert krachtig, assertief en bent duidelijk in je verwachtingen. Ook ben je eerlijk en standvastig in wat je zegt. Aan de andere kant werkt deze stijl niet goed voor je als je té direct of agressief bent. Of heel weinig oog hebt voor anderen.

Effectief stellen:

  • krachtig en assertief
  • duidelijk in je verwachtingen
  • eerlijk en standvastig

Minder effectief stellen:

  • té direct of agressief
  • weinig oog voor anderen
  • veel tijd en energie nodig om anderen aan te sporen

Overreden op zijn Trumps

Trump onderbouwt zijn beleid met krachtige uitspraken:

“”We worden uitgebuit door andere landen. De importheffingen zorgen ervoor dat banen weer terugkomen.”

Op het oog lijkt dit Overreden, het brengen van logische argumenten. Maar binnen het Invloedmodel® betekent Overreden ook dat je openstaat voor tegenargumenten. Dat je samen zoekt naar de beste oplossing.

Trumps stijl is eenrichtingsverkeer: hij is dominant, maar zit niet te wachten op een dialoog. Daarmee mist hij de kracht om iemand écht te overtuigen.

Heb jij net zo’n dominante collega? Lees hier hoe je omgaat met een dominant persoon.

De Invloedstijl Overreden werkt het beste als je je argumenten goed onderbouwt. Je bent rationeel en hebt kennis van zaken. Het doel is echt om samen een oplossing te vinden. Deze stijl werkt echter niet goed als je irrelevante argumenten aandraagt. Ook verkeerd omgaan met emoties is een no-go, net als niet luisteren naar de ander.

Effectief overreden:

  • goed onderbouwde argumenten
  • rationeel, kennis van zaken
  • samen een oplossing vinden

Minder effectief overreden:

  • irrelevante argumenten
  • verkeerd omgaan met emotie
  • niet luisteren

Misschien is het eenrichtingsverkeer, maar het werkt (soms) wel

Trump uitte eerder kritiek op de NAVO-bondgenoten vanwege hun defensie-uitgaven:

“Als ze niet betalen, ga ik ze niet verdedigen. Ze zouden meer moeten betalen.”

Naar aanleiding hiervan kondigde NAVO-baas Mark Rutte aan dat de defensie-uitgaven van de lidstaten aanzienlijk omhoog moeten.

Laten we eerlijk zijn: Trump krijgt wél iets in beweging. Zijn harde aanpak brengt zaken in een stroomversnelling en maakt impact op het wereldtoneel.

Zelfs als je het niet eens bent met zijn koers, kan je niet ontkennen dat zijn stijl effect heeft – op z’n minst op de korte termijn. Sommige situaties vragen nou eenmaal om duw-energie.

De kunst is om te weten wanneer dat gepast is. En vooral: wanneer het tijd is om te schakelen. Want wat op korte termijn werkt, kan op lange termijn schade opleveren – aan je relaties, reputatie en resultaten.

Wat mist Trump? Trek-energie

Wat je zelden ziet in Trumps aanpak, zijn de Invloedstijlen Overbruggen en Inspireren.

Hij zoekt zelden naar wat hem bindt met de ander (Inspireren). Hij stelt zelden vragen of toont oprechte interesse in het perspectief van zijn gesprekspartner (Overbruggen).

En precies daar kan je van leren. Wil je draagvlak creëren, weerstand wegnemen, samen doelen behalen en langdurige veranderingen in gang zetten? Vergeet dan trek-energie niet.

Wat kan je leren van Trump – én wat vooral niet?

Je hoeft geen president te zijn om lastige gesprekken te voeren. Ook jij hebt wel eens te maken met situaties waarin belangen botsen, emoties oplopen of er weerstand ontstaat.

Wat je wél kunt meenemen:

  • Durf duidelijk te zijn. Soms is er vooral behoefte aan stelligheid en richting.
  • Kies positie als het moet. Zeker als de situatie daarom vraagt.

Wat je beter kunt laten:

  • Alleen maar duw-energie gebruiken. Daarmee loop je het risico op afhakers of escalatie.
  • Geen ruimte geven aan anderen. Je mist hun input én draagvlak.

Hoe breng je dit zelf in de praktijk?

Wil je succesvoller worden in je werk? Leer dan schakelen tussen de verschillende Invloedstijlen. Kies bewust voor de stijl die past bij het moment. Dat leer je in Inzicht in Invloed®:

  • Je ontdekt jouw voorkeuren in communicatie en gedrag. Welke stijlen zet jij van nature vaak in en in welke niet?
  • Je leert andere stijlen effectief inzetten.
  • Je oefent in realistische situaties en krijgt scherpe feedback.

Invloedrijker worden is geen truc, maar een vaardigheid. Eentje die je kan ontwikkelen.

Invloed is geen eenrichtingsverkeer

Trump bewijst dat duwen soms effect heeft. Maar er is meer nodig om op lange termijn invloedrijk te zijn. Afstemmen op de ander. Schakelen. Weten wat wanneer werkt.

Wil jij ook krachtig én verbindend communiceren – met méér stijlen dan hakken met de botte bijl? Dan is het tijd om het Invloedmodel® te gaan gebruiken.