In verband met het Coronavirus zijn onze klassikale trainingen op locatie verschoven.

Klik hier voor meer informatie.

Het Invloedmodel®

Bij ons gedrag speelt invloed eigenlijk altijd een rol. De centrale vraag is steeds ‘Hoe inspireer ik anderen en bereik ik het resultaat dat ik voor ogen heb?’. Het Invloedmodel® geeft handvatten om met dergelijke situaties om te gaan, om te leren hoe je gesprekken en situaties kunt sturen door bewust gebruik te maken van verschillende invloedstijlen. Zo kun je een maximaal resultaat behalen met behoud of zelfs versterking van de relatie. Het Invloedmodel® is bruikbaar voor iedereen die wil leren om situaties op een positieve manier te sturen en zaken voor elkaar te krijgen. Zonder macht, op basis van respect voor de ander en uitgaande van jouw persoonlijke kracht.

Het Invloedmodel® wordt al jaren succesvol ingezet door professionals in allerlei branches. Benieuwd naar het ontstaan van het model? Je leest er hier alles over.

Het Invloedmodel®

Het Invloedmodel® is een model dat kijkt naar gedrag: hoe is jouw gedrag in een bepaalde situatie? Hoe ervaren anderen dat gedrag? Welk effect heeft je gedrag? Het model werkt vanuit verschillende gedragssoorten, ofwel verschillende manieren om invloed uit te oefenen. Daarbij onderscheiden we twee energierichtingen: duwenerige en trekenergie.

Bij duwenergie neem je ruimte in en geef je uiting aan wat er in jouw hoofd gebeurt (wat je denkt of wilt). Bij trekenerige geef je ruimte en nodig je de ander uit aan te geven wat hij denkt of wilt. Zoals je in onderstaand model kunt zien, zijn de energierichtingen verdeeld in vier invloedstijlen: Overreden, Stellen, Overbruggen en Inspireren. Naast deze vier invloedstijlen heeft het Invloedmodel® een vijfde component; wegbewegen. Het wegbewegen is geen aparte stijl, maar een tactiek.


Bureau Zuidema heeft de exclusieve rechten in handen om het model en de daarop gebaseerde trainingsprogramma’s, zoals Inzicht in Invloed®, te mogen aanbieden in Nederland en heel EMEA.   

De Invloedstijlen

Per invloedstijl geven we je meer uitleg op de volgende pagina’s;

Het uitgangspunt van het model is dat je effectiever bent als je bewust kunt kiezen en je vaardig bent in alle vier de invloedstijlen.

Benieuwd hoe invloedrijk jij bent? Doe de invloedtest en kom erachter!

Focus op het doel

Misschien ken je mensen in je omgeving die bij het uitoefenen van invloed op anderen vooral hun einddoel in de gaten houden. Deze mensen zijn zó doelgericht dat hun handelen ten koste gaat van de relatie. Op de korte termijn is dit lang niet altijd een probleem, als daarmee het doel bereikt wordt. Op de lange termijn kan deze manier van werken echter negatief uitpakken. Vooral in situaties waarbij men de medewerking van andere mensen nodig heeft.

Focus op de relatie

Een ander voorbeeld van gedrag zie je bij mensen die vooral de relatie in het oog houden. Op het moment dat ze weerstand tegenkomen doen deze personen alles om de relatie niet te schaden, alleen verliest men hierbij vaak het einddoel uit het oog. Relaties zijn misschien nog wel intact, maar veel bereikt is er niet.

Het Invloedmodel® helpt de juiste balans te vinden tussen zowel het bereiken van je doel als het behouden van de relatie. Kortom; meer invloed met minder energie.

Stijlflexibel

Het uitgangspunt van het model is dat je effectiever bent als je bewust kunt kiezen uit- en je vaardig bent in alle vier de invloedstijlen. Dus als je stijlflexibel bent, dat betekent dat je steeds het juiste gedrag in de juiste situatie weet te gebruiken. Iedere situatie namelijk vraagt om de inzet van verschillende soorten gedrag. Er is dus geen optimale stijl.

  • Iedere stijl is effectief, mits vaardig en in de juiste situaties stijlzuiver toegepast. Dit houdt in dat wat je wilt zeggen (intentie), dat wat je zegt (verbaal) en hoe je het zegt (non-verbaal) congruent met elkaar is.
  • Iedere stijl is effectief, mits de verschillende gedragssoorten van de stijl in balans worden ingezet. Dit betekent dat je per stijl meerdere gedragssoorten gebruikt. Zo wordt overbruggen effectiever als je niet alleen betrekt, maar ook luistert.
  • Iedere stijl kan een negatief effect hebben als deze niet vaardig of in de verkeerde situatie wordt toegepast.
  • Alle stijlen kunnen verder ontwikkeld worden. Zowel de stijlen die je van nature beheerst, als je minder sterke gedragsstijlen

Ontdek alles over de training Inzicht in Invloed® Lees meer over de training Boost your Influence

Blogs over invloed

Lees ook ons e-book !

Weg met weerstand: Impact met Invloed

Vergroot je persoonlijke effectiviteit

Download e-book

Van weerstand naar enthousiasme

In plaats van protesterende collega’s wil je ze overtuigen, inspireren of motiveren om mee te gaan met jouw idee. Doe je dit succesvol, dan oefen je positieve invloed uit. Maar wat is positieve invloed eigenlijk? En hoe werkt dat dan? Door te manipuleren? Wanneer is iemand invloedrijk? En hoe invloedrijk ben jij eigenlijk? In dit e-book kom je er achter!

Neem contact op

Nog vragen of opmerkingen?

Onze Customer Service staat altijd voor je klaar!

Kom in contact