Overbruggen

Zet de ander centraal

Als je de invloedstijl Overbruggen beheerst ben je in staat om mogelijke verbindingen tussen jezelf en de ander te vinden. Je richt je op de informatie, de kennis en het gezichtspunt van de ander. Dat houdt in: anderen betrekken, naar hen luisteren, hen begrijpen en hun vertrouwen winnen.

Overbruggen is een invloedstijl afkomstig uit het Invloedmodel® *. De stijl maakt gebruik van trekenergie. Je geeft ruimte aan de ander en parkeert je eigen doel en mening. Deze stijl is essentieel bij het creëren van draagvlak, vergaren van informatie en het omgaan met emoties. Overbruggen kent drie gedragssoorten: betrekken, luisteren en onthullen.

Betrekken: Bij betrekken stel je de ander centraal. Je kunt vragen om informatie, meningen of gevoelens of de ander ondersteunen en aanmoedigen.
Luisteren: Bij luisteren vat je samen wat de ander heeft gezegd om te checken en te laten horen dat je de ander volgt.
Onthullen: Met onthullen stel je jezelf kwetsbaar, open en menselijk op waardoor je de relatie versterkt en een (in)directe opening voor de ander biedt.

 

Lees hier alles over Overreden, Stellen en Inspireren  *


 

Overbruggen in de praktijk…

Herken je dit?

Je bent tijdens je gesprekken vaak oprecht nieuwsgierig en stelt veel goede vragen. Toch blijkt dat je klant/collega/vriend(in) het idee heeft niet goed begrepen te worden, terwijl jij wel goed luistert.

Ken je dat moment tijdens een meeting dat jij aan je team vertelt dat je eigenlijk al half bent afgehaakt? Vervolgens bekennen twee van je collega’s dat zij in hetzelfde schuitje zitten. In no-time is de meeting weer vlot getrokken.

In situatie 1 ben je niet effectief aan het Luisteren, situatie 2 daarentegen laat de kracht van Onthullen zien. 


Krachten en valkuilen

Kracht

  • Oprechte interesse in de ander
  • Weet anderen te betrekken
  • Zorgt voor open, prettige sfeer
  • Creëert draagvlak

Valkuil

  • Stelt eigen mening en behoeftes ondergeschikt aan die van anderen
  • Verliest het doel uit ogen
  • Wordt niet concreet


De invloedstijlen succesvol inzetten?

Wil je anderen meekrijgen en de uitkomst van je gesprekken sturen? Dan is het van groot belang om stijlflexibel te worden. Op het moment dat jij de situatie kunt lezen, kun je het proces sturen door de juiste stijl in te zetten in de juiste situatie. In de training Invloedrijk Communiceren leer je de basis van de stijlen kennen. In de training Inzicht  in Invloed® leer je op strategisch niveau de situatie te lezen en de juiste stijl toe te passen.

Invloedrijk Communiceren Inzicht in Invloed®


Zelfstandig Overbruggen oefenen 

Wij karakteriseren de invloedstijl Overbruggen door de Vertrouwenspersoon. In sommige situaties wil je een gesprek aangaan als een vertrouwenspersoon en anderen betrekken of hun motieven beter begrijpen. Om dit te oefenen en goed voor te bereiden hebben we een werkblad voor je gemaakt. Ook staan er enkele tips die je kunnen helpen om succesvol te Overbruggen.

Bekijk het werkblad

 


* Bureau Zuidema heeft de exclusieve rechten in handen om het Invloedmodel® en de daarop gebaseerde trainingsprogramma’s, zoals Inzicht in Invloed®, te mogen aanbieden in Nederland en heel EMEA.   

Neem contact op

Nog vragen of opmerkingen?

Onze Customer Service staat altijd voor je klaar!

Kom in contact