Psychologische veiligheid: de sleutel tot sterk leiderschap
Leer wat psychologische veiligheid écht betekent, hoe je het herkent in je team en hoe je als leider een veilige...
Heb je in je werk te maken met een moeilijke collega? Dat kan je werkplezier aanzienlijk bederven. Het kan zelfs je algehele welzijn beïnvloeden en maken dat je ongelukkig bent met je werk. In deze blog geven we een aantal praktische tips en stappen die je zelf kunt nemen om de situatie te verbeteren, zodat je snel je werkplezier weer terugvindt.
Er is een grote kans dat jij op dit moment te maken hebt met een lastige collega. Zo gaf maar liefst een kwart van alle werkenden in Nederland aan dat ze te maken hebben (gehad) met een collega die pest, bleek uit onderzoek dat eerder dit jaar werd gepubliceerd door CNV. Maar niet alleen collega’s die pesten en grensoverschrijdend gedrag vertonen, kunnen de sfeer op de werkvloer verpesten.
Moeilijk een gesprek kunnen voeren, geen vertrouwen krijgen of erkenning krijgen, dealen met een micromanager of een complete mismatch in werkstijl zijn allemaal zaken die er voor kunnen zorgen dat je met tegenzin naar je werk gaat.
Die lastige collega hoeft zelfs niet in jouw eigen team te zitten: vaak is het iemand van een andere afdeling waardoor verschillende visies, werkwijzen en doelen een goede samenwerking in de weg staan.
Maar ongeacht het conflict, feit blijft dat die ene collega jouw werkdag er niet leuker op maakt. Wanneer je merkt dat je ongelukkig wordt door een specifieke collega, komt er waarschijnlijk een moment waarop je dit wil bespreken met iemand.
Je vraagt misschien aan andere collega’s of zij herkennen waar jij mee zit. Of wellicht bespreek je het met je manager, HR of een vertrouwenspersoon. Herkennen zij niet wat jij zegt of kom je er met hun niet uit? Dan kan dat behoorlijk frustrerend zijn.
Als je het gevoel hebt dat je geen kanalen meer hebt om jouw issue te melden en te bespreken, ontstaat er een toxische situatie. Dit heeft vaak een grote invloed op je welzijn: het vermindert je enthousiasme en productiviteit, maar heeft ook impact op je mentale en soms zelfs lichamelijke gezondheid.
Het is duidelijk dat we het niet zo ver willen laten komen. Dus wat kun je er zelf aan doen om je balans weer te vinden en om te gaan met die collega? In onze trainingen werken we met het Invloedmodel, waarbij het uitgangspunt is dat je altijd zelf invloed hebt op een situatie.
Blijf niet oneindig verwijten maken naar je collega en ga bij jezelf te rade of je over de juiste vaardigheden beschikt om om te gaan met verschillende type collega’s. Dit zijn enkele praktische stappen en tips als je ongelukkig bent in je werk:
Kortom: door je vaardigheden te ontwikkelen komen er steeds meer tools in je gereedschapskist, waarmee je beter en makkelijker met die lastige collega kan omgaan.
Wil je weer met plezier je werk kunnen doen, dan raden we je aan om bovenstaande stappen gefaseerd te nemen. Ga bijvoorbeeld eerst met een paar directe collega’s praten voordat je met je manager gaat zitten. Vertel ze ook duidelijk wat je van hen nodig hebt, zoals alleen een luisterend oor, of juist input en hulp. Zo voorkom je dat er na jullie gesprek direct op de bewuste collega wordt afgestapt. Wacht echter niet tot je je hopeloos voelt en probeer het issue op tijd aan te kaarten.
In onze communicatie trainingen ga je aan de slag met het Invloedmodel en leer je te onderzoeken wat er speelt bij de ander: wat is voor die collega belangrijk? En wat wordt er precies geraakt in jullie interactie dat het conflict veroorzaakt? Ook ga je aan de slag met het oefenen van moeilijke gesprekken. Wil je meer tips en tricks over het omgaan met een lastige collega? Bekijk dan onze gratis webinar of luister onze podcast Uitgesproken.