Psychologische veiligheid: de sleutel tot sterk leiderschap
Leer wat psychologische veiligheid écht betekent, hoe je het herkent in je team en hoe je als leider een veilige...
Een conflict of onenigheid met een collega kan je aardig bezighouden. Toch kan je er ook veel van leren. Misschien heb je wel eens de uitspraak gehoord: van wrijving komt glans. Een conflict is soms nodig om verder te komen. Ga de situatie dus niet meteen uit de weg, maar zoek naar manieren om het conflict op te lossen.
Hoe ga je nu het beste om met die collega of manager? En wat is een goede manier om het conflict op te lossen? Conflicten zijn er in vele soorten en maten: van een kortstondige onenigheid of klein meningsverschil, tot een conflict dat escaleert met steeds meer betrokken mensen. Er is dan ook geen one-size-fits-all aanpak. We geven je wel graag onze tips die helpen om het conflict succesvol op te lossen:
Geef de ander de tijd en ruimte om zijn of haar mening te delen, en neem zelf tijd om te luisteren. Blijf jij hangen in je mening en geef je geen ruimte voor een compromis? Dan wordt het conflict deconstructief. Grote kans dat jullie geen manier vinden om het conflict op te lossen.
Onbedoeld kan je non-verbale signalen overbrengen die nou niet bepaald helpend zijn. Denk aan de armen over elkaar houden tijdens een discussie met je collega. Misschien heb jij de intentie om een open gesprek te voeren, maar je lichaamstaal vertelt het tegenovergestelde.
Dit heeft alles te maken met het voorkomen van verkeerde interpretaties. In het voorbeeld bij tip 2 heb je de intentie om tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar dat komt niet zo over bij de ander. Check dus regelmatig bij elkaar in, want wat jij bedoelt is niet altijd wat je collega hoort of begrijpt.
Conflicten zijn onvermijdelijk (dat is misschien een geruststellende gedachte). Vooral op een werkplek waar je te maken hebt met veel verschillende mensen. Want: zoveel mensen, zoveel meningen. Hoe groter de diversiteit is in je team, denk aan leeftijd, culturele achtergrond en werkervaring, hoe groter de kans op onderlinge meningsverschillen.
Daarnaast heeft ieder een eigen persoonlijkheid en werkstijl. Ook op dat gebied is er dus kans op botsingen. Je merkt bijvoorbeeld dat je met de ene collega heel soepel overweg kunt, terwijl je de andere collega liever vermijdt in gesprekken of samenwerkingen. En wist je dat mensen verschillende ‘conflict drivers’ hebben? Zo vermijdt een introvert persoon een conflict vaker, terwijl een extravert persoon het conflict eerder aangaat.
Met al die verschillende persoonlijkheden, werkstijlen, meningen en achtergronden is het niet gek als er miscommunicatie ontstaat. Misschien zijn er misverstanden over rollen en verantwoordelijkheden. Of een conflict dat voortkomt uit slechte communicatie. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens een mail anders geïnterpreteerd dan hij bedoeld was. Verkeerde interpretatie van geschreven communicatie komt vaak voor bij onenigheid tussen collega’s.
Ook als je extravert bent zal het aangaan van een conflict niet bovenaan je lijstje staan van lievelingsdingen om te doen. Sterker nog, conflicten vermijden we het liefst vanwege angst voor afwijzing en confrontatie. Het is namelijk menselijk om leuk en aardig gevonden te worden.
Een ander element dat een grote rol speelt bij onenigheid tussen collega’s, is de kracht van aannames. Als je een andere mening hebt over bijvoorbeeld een project, maak je al snel veronderstellingen over de intenties van de ander:
En laten we vooral de emotionele kant van een conflictsituatie niet vergeten. Emoties zoals stress, boosheid, angst en onzekerheid kunnen je reactie beïnvloeden. Daardoor is het lastig om in zo’n situatie op een koele manier te reageren, ook al zou je dat rationeel wel willen.
Conflicten hebben een positieve invloed op je zelfontwikkeling. Verschuil je dus niet meteen bij een conflict, maar zie het als een kans om de samenwerking te verbeteren. Tijdens het oplossen van het conflict met je collega leer je de ander beter te begrijpen. Je krijgt een nieuw perspectief. En misschien komt de ander met redenen of argumenten aan waar jij nog niet aan had gedacht. Zo ontstaat er een constructief gesprek, waarin je zoekt naar ideeën en oplossingen die voor beiden werken. Het maakt je dus niet alleen meer begripvol, maar ook creatiever in je denken.
In dit proces leer je veel over je eigen grenzen en behoeften, maar ook over je eigen werkstijl en communicatie. Misschien kom je erachter dat jij en je collega dezelfde intenties en doelen hebben bij dat project, maar dat jullie visie over de aanpak verschilt. Je collega vond het werk dus wel belangrijk en je manager wilde wel graag met je samenwerken!
Kortom: een conflict op de werkvloer is op dat moment heel vervelend, maar kan je op de lange termijn veel nieuwe inzichten opleveren.
Een conflict op de werkvloer is onvermijdelijk, maar met de juiste aanpak buig je hem om naar een constructieve samenwerking. Wil je leren hoe je conflicten kan de-escaleren? In onze training Conflicthantering krijg je meer inzicht in het ontstaan van conflicten en jouw conflictgedrag. Je ontdekt hoe je ze effectief oplost. Of meld je aan voor ons gratis webinar over het omgaan met confrontaties en kom meer te weten over de aard van conflicten.
Leer wat psychologische veiligheid écht betekent, hoe je het herkent in je team en hoe je als leider een veilige...
Op zoek naar inspirerende boeken over invloed, leiderschap, communicatie en onderhandelen? Ontdek de tips van onze trainers...
Wil je zorgeloos op vakantie? Regel je vakantie-overdracht dan op tijd. In deze blog lees je vijf praktische tips om je werk...