Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Zo houd je jouw emoties onder controle tijdens een lastig gesprek

Emoties op de werkvloer: we praten er niet zo gauw over. Toch hebben we er allemaal wel eens mee te maken. Hoe zorg je ervoor dat ze niet met je aan de haal gaan? In deze blog lees je hoe je succesvol omgaat met emoties, zodat je tijdens dat ene lastige gesprek kalm blijft!

emoties

Emoties compleet onderdrukken kan niet

In een gezonde werkcultuur is er ruimte om emoties te tonen. Of je nou enthousiast en vrolijk bent, of ergens om moet huilen. Toch leren we van jongs af aan vaak om negatieve emoties niet te tonen.

Ouders zeggen bijvoorbeeld tegen hun kinderen ‘Het heeft geen zin om verdrietig te zijn.’ Het is dan ook niet gek dat er in de doorsnee werkcultuur weinig ruimte is voor emoties.

Emoties zijn menselijk. Je emoties compleet onderdrukken is onmogelijk (en ook niet gezond). Het gaat er niet om dat je je gevoel negeert, maar om hoe je ermee omgaat. Kies dus voor een manier die jou en je gesprekspartner verder helpt.

Herken je eigen emoties

Soms is het juist waardevol om emoties te laten zien, bijvoorbeeld in een diepgaand gesprek. Maar er zijn ook momenten waarop je liever rustig blijft. Hoe doe je dat?

Bedenk waarom een situatie je raakt. Emoties ontstaan vaak wanneer een waarde of behoefte van jou in het geding is. Is betrouwbaarheid voor jou belangrijk? Dan kan je boos worden als een collega zich niet aan afspraken houdt.

Hecht je veel waarde aan gelijkheid? Dan voel je je misschien gefrustreerd als je niet wordt gehoord in een vergadering. Door te begrijpen waar je emotie vandaan komt, kun je er bewuster mee omgaan en je emoties in bedwang houden.

3 manieren om rustig te blijven tijdens een gesprek

Bereid je voor

Denk bij een moeilijk gesprek niet alleen na over de inhoud. Bedenk ook welke emoties het bij jou teweeg kan brengen. Geef bijvoorbeeld aan het begin van het gesprek aan dat je het spannend vindt. Zo bied je ruimte voor eventuele emoties.

Benoem kort je gevoel

Dat kan klinken als: ‘Ik merk dat ik hier gefrustreerd van word, maar ik kan nog niet goed duiden waarom.’ Door dit te zeggen kan je je al een stuk rustiger voelen, zonder direct te zoeken naar een oplossing.

Neem een break

Wordt het je even te veel? Geef aan dat je even afstand nodig hebt, zo kan je zelf aandacht geven aan je emotie. Kom later terug op het gesprek. Soms is een korte break van vijf minuten al genoeg om je emoties weer onder controle te krijgen. Maar het kan ook een dag of week zijn.

Omgaan met de emoties van anderen

Wanneer je ziet dat de emoties hoog oplopen bij een collega, vraag je je misschien af of je de ander kunt helpen. En zo ja, wat is dan de beste aanpak?

Het beste is om ervoor te zorgen dat er ruimte is om op die emoties in te gaan. Worden de emoties genegeerd in een gesprek, dan kan dat de relatie verslechteren en bovendien zal geen enkele boodschap uit het verdere gesprek aankomen.

Luister actief en ga het gesprek aan met de ander op basis van het gedrag dat je ziet. Vraag bijvoorbeeld: ‘Klopt het dat je terneergeslagen bent?’ wanneer je ziet dat de ander verdrietig is. Het belangrijkste hierbij is dat de collega zich gezien en gehoord voelt en dat er ruimte is om te vragen hoe het gaat.

Daarna kun je inzoomen op datgene wat hij of zij aangeeft. Vraag bijvoorbeeld door op de zorgen of behoeftes die worden aangegeven. En wil diegene het er niet over hebben? Dan kun je een dag later vragen hoe het gaat. Ontdek wat de behoefte is van de ander en laat de oplossing voor dat moment vanuit je collega komen.

Lees wat je kan doen als je collega hoog in emotie zit.

Grip op je emoties en communicatie

Onderdruk je emoties dus niet, maar ga er bewust mee om. Begrijp waar je reactie vandaan komt, benoem je gevoel of pak de regie door een pauze te nemen. Zo blijf jij rustig en blijft het gesprek constructief.

Wil je praktisch aan de slag met het adresseren van je emoties? Dan is onze training Inzicht in Invloed® iets voor jou! Schrijf je in voor ons gratis webinarKennismaken met Inzicht in Invloed®’ en ontdek wat de training voor jou kan betekenen.