Zo zorg je ervoor dat je ongeduldige collega naar je luistert

Geschreven op maart 2, 2017 – Categorie: Overbruggen, Samenwerken, Stellen

Deel via

Zo zorg je ervoor dat je ongeduldige collega naar je luistert

Iedereen is druk tegenwoordig. Maar sommige collega’s lijken nét iets drukker dan de rest. Collega’s die continue op hun horloge kijken als je met ze in gesprek bent. Die door blijven typen als je iets komt vragen. Die “heus wel 2 dingen tegelijkertijd kunnen” of je zinnen afmaken. Kortom, collega’s die je opjagen, verlammen of je misschien zelfs stress bezorgen. Hoe pak jij dan toch de aandacht?

Jij mag ook gewoon je ruimte claimen

In een gesprek is er altijd een balans tussen doelgerichtheid en relatiegerichtheid. Deze focus wordt idealiter eerlijk verdeeld over beide gesprekspartners. Maar ongeduld is een gedrag waarin het doel veel belangrijker is dan de relatie. En je ongeduldige collega dus zo met zijn of haar eigen doelen bezig is dat er geen aandacht meer overblijft voor jou.

Waarschijnlijk wil je dingen bereiken waar je juist deze collega voor nodig hebt

Nu kun je hard wegrennen, maar waarschijnlijk wil je ook dingen bereiken waar je juist deze collega voor nodig hebt. “Heel veel mensen vinden het moeilijk om dan ruimte in te nemen” zegt Jorinde Gommans, één van onze influence experts. “Misschien denk je als eerste ‘laat maar’ als je het idee hebt dat iemand te druk is voor je vraag of verzoek, terwijl jij heus ook gewoon je ruimte in mag nemen”.

Zo zorg je ervoor dat je collega écht naar je luistert:

1. Check je aannames

De overtuiging dat bepaalde personen of collega’s altijd druk zijn kan ervoor zorgen dat jij daar heel erg rekening mee gaat houden. Bijvoorbeeld door jezelf tijdens het gesprek in te dekken met taalgebruik als ‘misschien’, ‘wellicht’ of ‘eventjes’. Maar juist door je aanname te checken geef je jouw collega of leidinggevende ruimte om te zeggen “nee joh, kom even vragen”.

  • “Ik merk dat je heel druk bent, klopt dat?”
  • “Ik heb het idee dat je even geen tijd voor me hebt, klopt dat?”

2. Vertel duidelijk wat je nodig hebt

Door ruis toe te laten in je gesprek kan je verhaal zo onduidelijk worden dat de ander geen idee heeft wat jij eigenlijk wilt. Wees daarom zo duidelijk mogelijk: als je met overtuiging duidelijk kunt maken wat je komt doen, krijg je doorgaans ook een helder antwoord.

  • “Ik wil namelijk iets aan je vragen”
  • “Ik heb je nodig, want ik kom niet verder met deze opdracht”

3. Ontdek wat er achter het gedrag zit

Als je collega ongeduldig gedrag blijft vertonen, kun je hem of haar daar best op aanspreken. Daarin is het beschrijven van het gedrag het belangrijkste: telkens op je telefoon kijken, door blijven typen, zuchten of misschien wel sarcastische antwoorden (“ja maar, hoezo dan?”). Maar ook het geven van argumenten die relevant zijn voor de ander is belangrijk.

  • “Wat maakt dat je doortypt?”
  • “Dit heeft prioriteit omdat …[gezamenlijk doel] [doel van je collega]”

4. Geef feedback voor de lange termijn

Moet je op lange termijn met je collega samenwerken of vertoont hij of zij regelmatig hetzelfde gedrag? Dan is het verstandig hem of haar hier op aan te spreken. De volgende keer dat er gezegd wordt “ja ik ben heel erg druk maar ik kan 2 dingen tegelijk” mag je best stellen wat jij anders wilt zien of onthullen wat het met je doet.

  • “Ok, maar als ik mijn vraag stel wil ik wel dat je me aankijkt of even aandacht voor me heb”
  • “Als je door blijft typen voel ik me niet gehoord en dat is wel belangrijk voor mij”

Lachend elkaars zinnen afmaken

Met deze stappen komen je ongeduldige collega en jij hopelijk weer in contact met elkaar. Dat is waar jij je invloed pakt. Waar jullie dezelfde doelen kunnen afstemmen en even naar elkaar kunnen luisteren. Zo ontstaat er doorgaans veel goeds: als de onderliggende relatie goed is en jullie op de inhoud helemaal op de ‘same-page’ zitten. Dan kunnen jullie lachend elkaars zinnen afmaken bijvoorbeeld, gemakkelijk je eigen spreektijd in het gesprek claimen, en mogen jullie elkaars aandacht opeisen.

Meer weten over omgaan met lastige collega’s?

Download ons ebook over de aanspreekcultuur in Nederland en ontdek waarom Nederlanders liever aardig dan eerlijk zijn. Of test op welke manier jij invloed uitoefent naar anderen!

Download de E-book

Doe de invloedtest

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen