Intercultureel verbinden op de werkvloer: 4 tips

Geschreven op april 30, 2021 – Categorie: Samenwerken

Deel via

Intercultureel verbinden op de werkvloer: 4 tips

Globalisering en groeiende mogelijkheden van technologie maken afstanden tussen mensen steeds minder relevant. Hierdoor ontmoeten steeds meer mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar. Wat is er nodig om de verbinding met de “culturele ander” aan te gaan en echt contact met elkaar te ervaren?

Onderstaand 4 tips die je een eindje op weg helpen:

Tip 1: Stop met oordelen

Niet oordelen…en als je dan moet oordelen….Stel dan je oordeel in ieder geval uit. Het kan namelijk zo zijn dat het gedrag dat de ander laat zien “normaal” is in zijn of haar cultuur. Jouw oordeel is niets anders dan jouw interpretatie van het gedrag van de ander en dit staat begrip en echte verbinding in de weg.

De Amerikaans auteur Stephen Covey noemt dit in het boek ‘7 habits of highly effective people’, de ruimte die er is tussen Stimulus en Respons. Men ervaart bepaalt gedrag (stimulus) en mensen hebben dan vaak automatisch een oordeel over dat gedrag (respons). Dat helpt niet. Je bewust worden van je (geautomatiseerde) oordeel is de eerste stap in het kunnen uitstellen van je oordelen. Je kunt je oordeel of mening tegen het licht houden en je afvragen: “Is dit waar?”. Zodoende creëer je meer ruimte tussen stimulus en respons en geef je jezelf en de ander letterlijk meer keuzeruimte in wat je van het gedrag van de ander vindt en hoe je daar op reageert. En als je dan zo nu en dan een (automatische) gedachte of een oordeel hebt, wees dan niet te streng voor jezelf. 

Tip 2: Wees je bewust van je eigen cultuur

En dat is best een lastige…Het is namelijk alsof je een vis vraagt om zich bewust te worden van het water waarin hij/zij zwemt. Het is je bewust worden van het “normaal” in je eigen cultuur, daar waar je pas bewust van wordt als je merkt dat het ook anders kan. Hier kan boekenwijsheid je eventueel bij helpen. Er zijn talloze boeken over cultuurverschillen geschreven. Trompenaars, Hofstede en meer recentelijk door Erin Meyer. Verder is reizen natuurlijk een manier om te ervaren in welk water je normaal zwemt en welke andere wateren er eigenlijk allemaal zijn.

Tip 3: Leer over de “culturele ander”

Dit kan natuurlijk op dezelfde manier als bij de vorige tip…Boeken lezen, reizen…De mooiste manier vind ik om er in contact met andere achter te komen en daarmee komen we bij tip 4 die je kan gebruiken in contact met de “ander”.

Tip 4: Toon interesse

Stel vragen, toon interesse en luister echt naar wat de ander te vertellen heeft…Stel jezelf kwetsbaars op en deel je perspectief. Als dit vanuit werkelijke interesse en met een open hart gebeurt, dan is elk (ervaren) cultuurverschil overbrugbaar.

Heb je te maken met collega’s van diverse nationaliteiten en culturele achtergronden en wil je jouw persoonlijke effectiviteit binnen een internationale context vergroten? Bekijk dan de Online Class Interculturele Communicatie. 

”Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen