Duidelijk zijn: 6 redenen waarom we om de hete brij heen draaien

Geschreven op mei 12, 2021 – Categorie: Communicatie

Deel via

Duidelijk zijn: 6 redenen waarom we om de hete brij heen draaien

Duidelijk zijn. We vinden het maar lastig. Maar waarom?

Hoe duidelijk ben jij? Durf jij te zeggen waar het op staat? Of doe je jezelf te kort omdat je bang bent dat je de relatie met de ander beschadigt? We draaien er vaak omheen en houden het antwoord ‘veilig’ in het midden… Maar waarom?

6 redenen waarom we onduidelijk zijn volgens Invloedexpert Sophia:

1. We willen alles uitleggen omdat we begrepen willen worden, daardoor worden we juist niet begrepen. 

2. We zijn bang om iemand te kwetsen, voor de reactie van de ander of dat diegene ons niet meer aardig vindt waardoor we alles in doeken winden en juist onduidelijk worden (wat trouwens uiteindelijk ook de relatie niet goed doet en dat was toch juist wat we wilden voorkomen.)

3. We nemen niet de tijd om na te denken wat we willen waardoor het er onduidelijk uit komt! En trouwens; ‘ik wil dat je meer verantwoordelijkheid neemt’ is nog steeds erg onduidelijk want wat versta je dan precies onder verantwoordelijkheid nemen? Dat vertaalt zich naar het volgende punt;

4. We zijn niet specifiek genoeg in wat we willen ‘Ik wil dat je me respecteert’ is niet voldoende specifiek; welk gedrag wil je precies zien van de ander? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil dat je me laat uitpraten.’

5. We vragen de ander of die het oké vindt, snapt, begrijpt, kan of wil doen, etc etc. in plaats van positie te pakken en gewoon te zeggen wat we willen. PUNT.

6. We praten te veel. STILTE!

Online Class: Duidelijk zijn doe je zo!

Is dit herkenbaar voor jou? In de Online Class: Duidelijk zijn doe je zo! geven we handvatten die jou helpen op een effectieve manier te zeggen waar het op staat zonder de relatie met de ander te beschadigen, jezelf tekort te doen of er een naar gevoel aan over te houden.

”Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

 

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen