De kracht van inspireren

Geschreven op oktober 17, 2019 – Categorie: Inspireren

Deel via

De kracht van inspireren

Toen Martin Luther King een halve eeuw geleden op de trappen van het Lincoln Memorial in Washington DC stond, inspireerde hij niemand door te beginnen met: “Ik heb een geweldig strategisch plan.” Hij had een droom waarmee hij anderen wist te raken en te inspireren.

Het inspireren van anderen is misschien wel de meest aansprekende manier van invloed uitoefenen. Martin Luther King, Oprah Winfrey, president Obama, iedereen kent ze wel. Voorbeelden van mensen die anderen weten te raken en mee te krijgen met hun doelen of idealen.

Opvallend genoeg is het een stuk lastiger om met Nederlandse namen te komen, naast deze grootheden. We zijn een volk van polderen, ratio boven emotie en van feitelijke onderbouwingen. Toch kan iedereen leren inspireren. Met inspireren ga je op zoek naar punten van overeenstemming, gemeenschappelijke waarden en interesses. Je schetst als het ware een ‘mooie of betere toekomst’, waarbij jouw eigen enthousiasme en betrokkenheid doorklinkt.

Samen naar een doel

In ons Invloedmodel® is inspireren één van de vier invloedstijlen. Als je de invloedstijl inspireren inzet, gebruik je jouw energie om anderen te motiveren met je mee te bewegen. Je probeert hiermee mensen samen te brengen naar een doel. Om effectief te inspireren is het volgende nodig:

  • Je gelooft zelf in het doel waarvoor je anderen wilt inspireren.
  • Het toekomst beeld dat je schetst is gebaseerd op gedeelde waarden en idealen.
  • De ander heeft vertrouwen in je beweegredenen.
  • Je maakt verbinding: benoem gedeelde of aanvullende kwaliteiten, behoeftes of wensen om de ander aan te haken.
  • Je maakt gebruik van de verbeelding. Plaatjes, metaforen en zintuigen brengen jouw visie tot leven. Vermijd feiten en logica!
  • Spreek over ‘wij’ en ‘ons’, het gevoel van eenheid en samen zorgen voor vertrouwen.
In een speech gaat het natuurlijk iets anders dan tijdens een meeting op de werkvloer. Toch willen we je onderstaande momenten van inspiratie niet onthouden: laat je inspireren!

Ontdek zelf de kracht van inspireren

Ervaar tijdens de training de Kracht van Enthousiasme hoe je een goede sfeer creëert waarin je ervoor zorgt dat iedereen weer zin heeft om aan de slag te gaan. Liever online aan de slag? Tijdens de online class Motiveren kun je leren ontdek je de basis van inspireren en ervaar je direct hoe je dit toepast in de praktijk.

Online Class: Motiveren kun je leren

4 uur online • 1 invloedstijl • vanaf €249,-

de Kracht van Enthousiasme

1 trainingsdag • 1 invloedstijl • vanaf €695,-

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Ben je benieuwd hoe dit werkt lees dan ons E-book”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen