Hybrid u GP 6 CAD 14 unsplash scaled

De focus verleggen van het negatieve naar het positieve: hoe doe je dat?

Inspireren

Hoe positief sta jij op dit moment in het leven? Zie je vooral kansen of beren op de weg? Ben je een optimistische collega of word je ook wel The Grinch genoemd? Juist in tijden van verandering en onzekerheid is het moeilijk positief te blijven en ligt negativiteit snel op de loer.

Het effect van negatief denken

Negativiteit veroorzaakt stress, heeft invloed op je nachtrust en je relaties met anderen. Negatieve energie verspreidt zich snel in een organisatie en heeft invloed op de productiviteit, de moraal en de mate van betrokkenheid. Reden genoeg dus om af en toe bij je zelf in te checken. Stel jezelf de vragen: hoe positief ben ik op dit moment? Hoe positief ervaren mijn collega’s mij?

Negatieve gedachten overwinnen

Ons niveau van optimisme en positiviteit is een complexe mix van genetica, hoe we reageren op onze wereld en onze levensomstandigheden. We kunnen ons DNA niet veranderen. Maar we kunnen wel veranderen hoe ons brein werkt en het leven interpreteert. Je kunt jezelf trainen om negatieve gedachten te overwinnen. We kunnen onze 'positiviteitsmeter' hoger zetten door nieuwe denkpatronen, gedragingen en acties die onze focus verleggen van het negatieve naar het positieve.

Zoals elke gewoonte kan dat wel even duren. Onderzoek toont aan dat er minstens 5 positieve gebeurtenissen nodig zijn om 1 negatieve tegen te gaan. Sta daarom elke avond stil bij de volgende dingen:

#1 Positieve gedachten
Wat waren de hoogtepunten van de dag? Momenten waar je vrolijk van werd? Dit kunnen kleine dingen zijn als je kind die iets grappigs zei, een mooie bos bloemen tot aan een leuk etentje met vrienden.

#2 Erken en vier overwinningen & successen
Waar mag op geproost worden? Waar ben je trots op? Sta stil bij de kleine en grote successen. Van sporten vóór het werk tot aan het binnenhalen van een nieuwe klant.

#3 Schrijf op waar je dankbaar voor bent
Bijvoorbeeld je gezellige huisje, je moestuin, je ouders die elke week oppassen en je kind die met plezier naar school gaat.

#4 Sta stil bij wat je die dag voor een ander hebt gedaan
Heb je iemand een compliment gegeven? Je collega getrakteerd op een kopje koffie to go? Je auto uitgeleend? Je vriend geholpen met verhuizen? Een pakketje aangenomen voor de buurman?

Kortom, wees je bewust van het positieve en schrijf het op!

Bron: The Positivity Playbook

Training Inzicht in Invloed 4

Training Inzicht in Invloed

Wil je op een positieve manier samenwerken met je collega's? Je doelen bereiken én je relatie met de ander versterken, dat leer je in onze trainingen. Bekijk onze meest succesvolle training voor ambitieuze professionals.

Bekijk training