Breek de cirkel: ga voor effectief gedrag!

Geschreven op januari 4, 2021 – Categorie: Communicatie

Deel via

Breek de cirkel: ga voor effectief gedrag!

Misschien ken je het wel: keer op keer je mails teruglezen voordat je op verzenden klikt, want heb je het wel goed verwoord? Continu koffie halen in plaats van aan je deadline werken, omdat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Of telkens weer een ander idee bedenken, in plaats van je eerste idee uit te werken. Stel je voor dat ze jouw voorstel niks vinden. Het zijn voorbeelden van ineffectief gedrag dat je tegenhoudt om jouw doelen te behalen.

Het kan zijn dat je in een cirkelproces terecht gekomen bent. Dit is een terugkerend ineffectief patroon dat optreedt wanneer je blokkeert in een specifieke situatie of bij een bepaald type gesprekspartner, bijvoorbeeld iemand die jij als heel dominant ervaart. Je gedrag belemmert je dan in het bereiken van je doel. Tijd om de cirkel te doorbreken.

Belemmerende gedachten

Het gevoel dat bijvoorbeeld jouw werk of ideeën niet goed genoeg zijn ontstaat vaak door belemmerende gedachten. Dingen als ‘ze vinden het vast niks’ of ‘wie ben ik om hier iets van te vinden/zeggen’ zijn hier voorbeelden van. Deze belemmerende gedachten remmen je om effectief gedrag uit te oefenen.

Deze gedachten kunnen door allerlei verschillende ervaringen uit het verleden ontstaan zijn. Heb je vroeger bijvoorbeeld vaak te horen gekregen dat je je niet zomaar met van alles moet bemoeien en dat je jouw ideeën beter voor je kunt houden, dan kan het heel goed zijn dit ook nu nog invloed op je heeft.

Patronen doorbreken

Belemmerende gedachten zijn vaak hardnekkig. Toch zijn ze eigenlijk niets meer dan ingesleten denkpatronen die je kunt aanpakken. Hoewel het lastig is om deze gedachten links te laten liggen, kun je dit patroon doorbreken door de gedachten te herkennen en hier bewust op in te spelen.

Het ontkrachten van deze belemmerende gedachten lukt door ze te herkennen en je er bewust van te zijn dat er een serie denkpatronen of een cirkelproces in gang wordt gezet die je kunt doorbreken. Deze stappen helpen je om beter met jouw belemmeringen om te gaan:

1.Overtuiging

Betrap je jezelf erop dat je voor een ander denkt, of aannames doet over wat anderen over jou denken/ van jouw ideeën vinden? Dan heb je zicht op de overtuiging die je ontwikkelt in jouw cirkelproces.

2. Fysieke spanning en alertheid

Kijk wat er bij jou gebeurt als dergelijke overtuiging opkomt: wat voel je in je lijf? Een veel voorkomende reactie is dat je hartslag omhoog schiet en je handen zweterig worden. Ontdek wanneer je deze fysieke stress ervaart. Wat is de bron van je stressreactie? Waar liggen jouw triggers? Misschien zijn het de fronsende collega’s of is het een tikkende pen die ervoor zorgt dat je begint te twijfelen.

3. Ineffectief gedrag

Wat is precies jouw ineffectieve gedrag? Waar loop je tegenaan? Als je weet wanneer je ineffectief bent kun je bepalen welk gedag wel effectief is in de situatie. Omschrijf voor jezelf zo concreet mogelijk hoe je dit gedrag verbaal en non-verbaal kunt uitoefenen. Dit geeft je handvatten om de regie te houden en bewust effectief gedrag in te zetten om de cirkel te doorbreken.

4. Resultaat

Bekijk welk resultaat je bereikt met je huidige gedrag. Wat wil je daadwerkelijk bereiken? Zijn er mensen om je heen die je in de praktijk kunnen helpen om te monitoren of je doel en het effect van je gedrag overeen komen? Met andere woorden: wie kun je om feedback vragen?

Ontdek ook eens wat er gebeurt er als je jouw mening wél in de groep gooit of jouw idee kort en bondig presenteert tijdens een vergadering: vaak komen de belemmerende gedachten namelijk helemaal niet uit.

Aan de slag met jouw belemmeringen

Tijdens het trainingsprogramma Inzicht in invloed® gaan we in op belemmerende overtuigingen. Je leert wat het effect is van je huidige gedrag op anderen. Je maakt je belemmerende gedachten inzichtelijk en gaat samen met je trainer en mede-deelnemers ontdekken hoe je deze het beste kunt doorbreken. Je ervaart hoe je succesvol kunt zijn, als je het eens anders aanpakt dan je gewend bent.


”Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie”. 

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen