6 tips voor de ultieme focus

Geschreven op maart 17, 2017 – Categorie: Communicatie

Deel via

6 tips voor de ultieme focus

Als je aan het einde van de dag terug denkt aan de taken je allemaal hebt afgerond, weet je dan nog wat je precies gedaan hebt? Ken je dat gevoel dat je de hele dag druk bent geweest met telefoontjes en e-mails, maar je nog geen stap verder bent met de dingen die je echt moest doen? Diep geconcentreerd werken, zonder afgeleid te worden: hoe doe je dat?

Wetenschapper Cal Newport onderzocht ‘de superkracht van de 21ste eeuw’: diep geconcentreerd werken. Volgens Newport wordt onze werkcultuur steeds oppervlakkiger. Hij vindt dat het tijd is om de werkcultuur waar afleiding de norm is een halt toe te roepen.

Aandachtig werken geeft volgens Newport meer voldoening dan al het oppervlakkige werk en het kost daarnaast ook nog een stuk minder energie. Toch is echt geconcentreerd werken moeilijker dan het lijkt. Dat blijkt uit onderzoek van de psychologen Hofmann en Baumeister. Maar hoe kun je er voor zorgen dat je met 100% focus kunt werken?

1. Prioriteiten stellen

Iedere werkdag dag één of twee taken uitvoeren waar jouw prioriteit ligt, werkt een stuk effectiever dan veel half werk doen. Maak een planning om het voor jezelf makkelijker te maken om je te focussen. Als je je richt op één specifieke taak per keer, in plaats van multitasking, levert dat een veel beter resultaat op.

2. Werk in blokken van tijd

Urenlang achter een computer kan soms tot verbazingwekkende resultaten leiden. Toch hebben de meeste mensen na 1,5 uur flinke moeite om nog naar dat scherm te blijven staren.

Hoofdpijn, droge ogen en energieloos aan het werk is voor niemand leuk.

Werken in blokken van tijd voorkomt dit en geeft je een moment om je hoofd even rust te geven. Intensief werken vraagt om intensieve pauzes. Even 10 minuten niks doen en weer aan de slag. Ook afwisselen tussen tijdsblok diep geconcentreerd werken en een luchtigere taak is volgens Cal Newport een manier om je concentratie te versterken.

3.Sluit je af

Whatsapp, e-mail, pratende collega’s om je heen, telefoongesprekken, afspraken; we laten ons de hele dag door afleiden door dingen die om ons heen gebeuren. Kies daarom voor een werkplek met weinig afleiding/lawaai, maar die ook niet zo stil is dat je versuft. Ontdek welke plek jou scherp houdt en ga er aan de slag! Geef ook bij je collega’s aan dat je even niet bereik- en aanspreekbaar bent. Kan je deur dicht? Doen!

Voor veel mensen is het een slechte gewoonte om constant bereikbaar te zijn.

Dit zorgt er voor dat je nooit 100% focus op iets anders kunt hebben. Wil je echt diep geconcentreerd werken? Zet dan al je apparaten uit (oké, minimaal op stil) en leg ze weg. Moet je toch op een computer werken? Zet je mail uit en blijf weg van sociale media en nieuwssites.

4. Gebruik een piekerblok

Zit je er dan echt helemaal klaar voor, maar word je afgeleid door je gedachten? De Universiteit Leiden geeft als concentratietip  om gebruik te maken van een ‘piekerblok’. Schrijf kort op wat je bezig houdt, zet er een streep onder en ga verder met je werk. Je parkeert je gedachten als het ware, om er op een later moment de tijd voor te nemen.

5. Drink voldoende water

Ben je bekend met de middagdip rond 3 of 4 uur ‘s middags? Deze dip ontstaat voornamelijk door uitdroging; 80% van je brein bestaat uit water, aldus life succes coach Sven Veenstra. Genoeg water drinken zorgt voor een stabiel energielevel en daarmee een stabiele concentratie. Hierdoor ben je productiever.

Skip tijdens je dip dus de koffie en ga voor een glaasje water.

6. Ontspan zodra dat kan!

Neem iedere dag even de tijd om te ontspannen. Doe iets wat je leuk vindt en je een goed gevoel geeft. Newport gelooft in leegte en rust. Zijn tip: wees lui. Bij diep geconcentreerd werken, hoort een gezonde dosis vrije tijd. Ontspannen houdt ook in dat je ‘s avonds en in het weekend geen werkmails leest.

In Frankrijk is sinds 1 januari van dit jaar zelfs een wet in gegaan waardoor medewerkers van bedrijven met meer dan 50 personeelsleden het wettelijk recht hebben om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. Volgens de Franse politica Myriam El Khomri moet hiermee een eind gemaakt worden aan de cultuur van “altijd bereikbaar zijn”. Die heeft geleid tot veel onbetaalde overwerkuren en een overdosis aan informatie en kan gezondheidsklachten geven als slapeloosheid en een burn-out. Of deze wet echt helpt is nog maar de vraag.

Hoe bewuster je bent van wat je wilt en wat er om je heen gebeurt waardoor je je doel niet behaalt, hoe pro-actiever je kunt zijn in het veranderen ervan. Met deze tips moet je een eind komen als het gaat om geconcentreerd werken. Is concentratie voor jou geen probleem, maar gaat je productiviteit niet omhoog? Misschien maak je je dan schuldig aan deze 4 slechte gewoontes die je uitermate onproductief maken.

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”


Bronnen: NRCStudietipsjijbenteensuperheldUniversiteit LeidentrainyourbrainNu.nl

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen