categorySpecial Influence Skills

Situationeel Leiderschap

Iedereen heeft een natuurlijke stijl van leidinggeven. Maar is die stijl wel altijd even effectief? Ontdek hoe je jouw leiderschapsstijl flexibel afstemt op de situatie en de behoeften van de ander. Haal het volledige potentieel uit je jezelf en je team én bereik effectiever jullie doelen.
Lees verder
Schrijf je in
DOWNLOAD DE BROCHURE

€1.295,-

2 dagen

1-2 uur

6 tot 9 personen

Programma

In dit programma neem je jouw stijl van leidinggeven onder de loep. Hoeveel ruimte geef je op dit moment aan je medewerkers? Op welke manier communiceer je met ze? En wat is het resultaat daarvan? Via het Situationeel Leiderschapsmodel ontdek je wat het effect is van andere leiderschapsstijlen. En je leert wanneer je een stijl het beste inzet, afhankelijk van de situatie en de persoon.

Met Situationeel Leiderschap leer je hoe je jouw mensen op de juiste manier stimuleert.

Hiervoor is het belangrijk dat je de context en behoefte van een medewerker inzichtelijk maakt. Je leert hoe je dit analyseert door vragen te stellen als: ‘wat heeft de ander van mij nodig?’ en ‘waar zit diegene in z’n ontwikkeling?’.
Tijdens de trainingsdagen ga je concreet aan de slag met verschillende medewerkersgesprekken en werkelijke situaties uit je eigen praktijk. Zo wordt je écht uitgedaagd om jouw situationeel leiderschap te ontwikkelen.

Vragen die tijdens de trainingsdagen aan bod komen:

 • Wie ben ik? Wat zijn mijn drijfveren? En in wat voor soort organisatie werk ik?
 • Wat is het effect van mijn natuurlijke leiderschapsstijl?
 • Welk effect heeft ‘ruimte geven’ en ‘ruimte nemen’ op mijn medewerkers?
 • Hoe werkt het Situationeel Leiderschapsmodel?
 • Hoe ontdek ik de individuele behoeften van mijn teamleden?
 • Hoe stem ik mijn leiderschapsstijl daar op af?
 • Hoe zorg ik ervoor dat medewerkers gemotiveerd blijven?
 • Hoe houd ik lastige gesprekken met medewerkers?

Resultaat

Na het programma:

 • Heb je inzicht gekregen in jouw voorkeursstijl van leidinggeven.
 • Begrijp je waar jouw sterke en zwakke kanten liggen als leidinggevende.
 • Kun je jouw stijl van leidinggeven flexibel aanpassen aan de behoeften van de medewerker tegenover je.
 • Kun je bewust gedrag in zetten om effectiever leiding te geven in jouw persoonlijke context.
 • Ben je in staat om jouw team aan te sturen én tegelijkertijd te motiveren.
 • Benut je het talent van je medewerkers en geef je ze de verantwoordelijkheid die bij ze past. Daardoor bereik je de beste resultaten.

Voor wie?

Je bent een professional met HBO+ werk en/ of denkniveau. Je bent nieuw in de rol als leidinggevende of je hebt behoefte aan meer context in je rol. Je wilt je verder ontwikkelen in het aansturen en motiveren van medewerkers. Intuïtief kom je al een aardig eind, maar je voelt dat er meer in zit.

 • Hoe stuur je jouw mensen op de juiste manier aan?
 • Hoe houd je ze gemotiveerd én bereik je de gezamenlijke doelstellingen?

Ontdek welke leiderschapsstijlen je nog meer kunt inzetten en haal zo meer uit je mensen.

Ben jij een alumnus van Inzicht in Invloed®?

Dan raden we je aan om door te stromen naar de Masterclass Invloedrijk Leiderschap ®. Deze is speciaal ontwikkelt als vervolg op Inzicht in Invloed®. Combineer je kennis van het Invloedmodel® met de theorie van Situationeel Leiderschap en word nóg invloedrijker!

Opbouw

Stap 1: Influence Style Inventory (ISI)
Stap 2: Persoonlijke intake
Stap 3: Trainingsdagen
Stap 4: Effectmeting

Stap 1 & 2: ISI en persoonlijke intake
Je start het programma door in te loggen op ons digitale leerplatform, de Zuidema Influence Hub®. Hier creëer je een persoonlijk profiel en je start met het invullen van de Influence Style Inventory (ISI). Deze test maakt inzichtelijk op welke manier jij nu invloed uitoefent naar je medewerkers. Tijdens de trainingsdagen analyseer je het resultaat samen met de trainer. Twee weken voor aanvang van de trainingsdagen ontvang je een email met de uitnodiging voor een persoonlijke intake. Deze helpt je om jouw prestatie- en leerdoelen die je wilt behalen, helder voor ogen te krijgen.

Stap 3: De trainingsdagen

Trainingsdag 1
Tijdens de trainingsdagen maak je een analyse van jouw talenten, stijl van leidinggeven en voorkeursgedrag. Voor deze analyse gebruik je de resultaten van de ISI, jouw intake en een ‘diagnose’ oefening. Je bepaalt de rol die je vervult en kijkt naar deze positie in jouw organisatie. Met behulp van theorie ga je aan de slag met verschillende medewerker gesprekken en weerstandsituaties. Je oefent veel en onderzoekt hoe je jouw effectiviteit kunt verhogen. Je leert met, en van, de andere deelnemers.

Trainingsdag 2
De tweede dag maak je kennis met de theorie van Situationeel Leiderschap. Ook kijk je naar jouw stijl van leidinggeven in combinatie met de manier waarop jouw medewerker(s) aansturing, begeleiding of coaching nodig hebben. De laatste middag pas je het geleerde toe op een situatie uit je eigen praktijk: je oefent dan met een acteur. Je sluit de twee trainingsdagen af met een actieplan, waarmee je vast stelt hoe je jouw leerpunten in de praktijk gaat toepassen.

Stap 4: Terug naar de praktijk – effectmeting
Hoe breng je het geleerde in de training terug naar de praktijk? De trainingsdagen rond je af door voor jezelf doelen en een actieplan te formuleren: wat zijn je belangrijkste inzichten en hoe ga je die toepassen in het werk? In de zes weken na de trainingsdagen kun je de Zuidema Influence Hub® actief gebruiken voor je evaluatie, de effectmeting en 720° feedback.

Prijs en informatie

Trainingstijden

De eerste dag duurt het programma ongeveer tot 20:00 uur. De laatste dag sluit je af om 17:00 uur. De exacte tijden per dag ontvang je na inschrijving. Het diner wordt na afloop van de trainingsdagen geserveerd.


Programmakosten (excl. btw en arrangementskosten)
€ 1.295,-

Arrangementskosten (excl. btw)*
€ 310,- inclusief overnachting
€ 230,- exclusief overnachting

*Arrangement
Wees ervan bewust dat wij altijd arrangementskosten in rekening brengen bovenop de programmakosten, ook als je niet blijft overnachten. Dit zijn namelijk de kosten voor catering tijdens de trainingsdagen (onbeperkt koffie, thee en ijswater; lunch; snack; en diner met drankjes), zaalhuur, en apparatuur (video-materiaal, beamers e.o.). Als je wel blijft overnachten is er 1 overnachting en 1x ontbijt inbegrepen.

Btw
Op de gehele factuur brengen wij 21% btw in rekening. Mocht het niet mogelijk zijn voor jouw organisatie om btw af te trekken, bieden wij ook een btw-vrije factuur aan. Op deze factuur brengen wij wel een 10% btw-vrije correctie in rekening. Wil je hier gebruik van maken, dan kun je dit tijdens het inschrijven aangeven.

Algemene Voorwaarden
Op bovenstaande zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Speciale voorwaarden
Met sommige organisaties hebben wij een raamovereenkomst afgesloten. Wil je weten of dit ook geldt voor jou organisatie? Neem dan contact op met Customer Service.

Data en locaties

Goede inhoudelijke opbouw en ook praktijk situaties oefenen. In 2 dagen meer inzicht gekregen en handvatten om toe te passen in de praktijk.

Rating
8,0
Situationeel Leidschap 25 apr 17
Sandra Groeneveld Human Resources Manager

Het is nuttig om een keer meer inzicht te krijgen in je eigen rol als leider en tools te hebben voor hoe je dit kan doen. Hiermee maak je met dit programme zeker een goede eerste stap

Rating
8,0
Situationeel Leidschap 25 apr 17
Anoniem

Prettige training die goed aansluit op voorkennis vanuit Inzicht in Invloed. Gebruik van het invloed model is nuttig, echter wellicht niet voor iedereen even interessant. Cursus zou mijn inziens nog een dagje langer kunnen - twee dagen is erg kort.

Rating
8,0
Situationeel Leidschap 25 nov 16
Anoniem

Heb veel kennis opgedaan. Alles werd met name op een kalme en vertrouwde manier uitgelegd.

Rating
8,0
Situationeel Leidschap 27 september 2016
Anoniem

Ik ben Projectleider en had de cursus inzicht in invloed eerder gevolgd. Ik vond de cursus wel heel erg gericht op echt de rol van leidinggevende op een afdeling.Daarnaast was ik al bekend met de invloedstijlen en kon ik merken dat ik hier al ervaring mee had. Dus afhankelijk van de situatie zal ik deze cursus al dan niet aanraden.

Rating
7,0
Situationeel Leidschap 27 september 2016
Cathelijn Koolen Projectleider Consultant

Het heeft mij relevante inzicht, technieken en oefening opgeleverd

Rating
8,0
Situationeel Leidschap 27 september 2016
Anoniem

Gerelateerde trainingen

Inschrijven
Persoonlijk advies?

Erkende kwaliteit

Wij waarborgen continue de kwaliteit van onze programma's en diensten! Dit heeft geleid tot diverse accreditaties en certificeringen.

Certificaat CEDEO Certificaat Certiked Certificaat CRKBO Certificaat NRTO Certificaat PE