5 presentatietips voor een overtuigende presentatie

Met deze presentatietechnieken kan jij jouw boodschap op een eigen, onderscheidende manier overbrengen.

Levendig en inspirerend een verhaal vertellen is voor de één een eitje, maar de ander staat met knikkende knieën te stotteren en komt verre van enthousiast over. Met deze 5 presentatietips geef jij een overtuigende presentatie:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Goed voorbereid zijn op je presentatie zorgt gelijk voor een goed begin. Naast dat het je vertrouwen geeft, zorg je er ook voor dat je niet voor verassingen komt te staan. In de voorbereiding zorg je ervoor dat je  de grote lijnen van je verhaal uit je hoofd kent. Dat betekent dus niet dat je jouw verhaal volledig staat op te dreunen. Je kent de rode lijn: je weet welk onderdeel wanneer aan bod komt en wat daarvan de kernboodschap die je over wilt brengen op je publiek. Zo zorg je ervoor dat je niet direct de draad kwijt bent als je iets vergeet te vertellen.

2. Spanning onder controle houden

Overtuigend presenteren lukt alleen als je je eigen verhaal gelooft. Plankenkoorts kan je presentatie om zeep helpen. Daarom raden we je aan om  goed op je ademhaling te letten. Probeer het tempo van je ademhaling regelmatig te houden, dit zorgt namelijk dat je tot rust komt. Het is goed om hier in je voorbereiding mee te oefenen. Als je je presentatie geeft weet je hoe je kunt handelen als de zenuwen opspelen. Een extra presentatietip: Zet voor je begint met je verhaal een glas water voor jezelf neer. Op het moment dat je last krijgt van de spanning en de draad kwijt dreigt te raken, neem je even een slok. Dit geeft je de tijd om jezelf te herpakken zonder dat je publiek het als storend ervaart.

3. Goede opbouw van je verhaal – werk met post-its

Om ervoor te zorgen dat je boodschap écht over komt als je een presentatie geeft, is de rode draad van je verhaal heel belangrijk. Houd er rekening dat de spanningsboog van je publiek niet eindeloos is. Zorg er dus voor dat de opbouw van je presentatie klopt en je verhaal boeiend blijft.

Een effectieve presentatietechniek is om je presentatie op te bouwen doormiddel van post-its. Door kort op te schrijven wat de sleutelelementen zijn die terug moeten komen tijdens je presentatie, kun je deze ook makkelijker uit je hoofd leren. Zodra je alle onderdelen op post-its hebt staan kan je gaan schuiven om de volgorde te bepalen.

4. Een onvergetelijke indruk achter laten

Door je verhaal te ondersteunen met een goede PowerPoint trek je de aandacht. Beeld werkt nu eenmaal goed voor het geheugen. Nu je je verhaal hebt opgebouwd aan de hand van post-its, kun je de bondige teksten hiervan ook gebruiken voor je scherm. Kan je de kern van boodschap in beeld brengen zonder tekst? Doen!

Het beeld dat je publiek zit gaat niet alleen om je PowerPoint, ook jij bent constant in beeld. Zorg er daarom voor dat je verbaal en non-verbaal bij elkaar aansluiten. Wees energiek, maar ga niet als een stuiterbal over je podium. Leg meer nadruk op de belangrijke boodschap door gebruik te maken van stiltes, verschil in toonhoogte en je lichaamstaal. Nog een extra presentatietip: om te zien wat je publiek ziet, kan je jezelf opnemen tijdens het oefenen. Zo ontdek je ook of jij écht inspirerend overkomt terwijl je staat te vertellen.

5. Aandacht vasthouden

Het is de kunst om je publiek echt te inspireren en te enthousiasmeren met het verhaal dat je vertelt. Hoe zorg je ervoor dat ze zich jouw presentatie blijven herinneren?

De opening van je presentatie kan hem maken of kraken. Binnen acht seconden kan je de aandacht van je publiek al kwijt zijn. Door te beginnen met een triggerende, gesloten vraag en je publiek te vragen hun hand op te steken als antwoord zorg je gelijk voor betrokkenheid. Je kunt ook starten met een afbeelding in je PowerPoint die nieuwsgierig maakt: een metafoor voor je verhaal, een foto van een nieuw product of iets dat je publiek nog niet kent. Ga kort in gesprek met je toehoorders. Als ze eenmaal aangehaakt zijn, kan je gemakkelijk een bruggetje naar je verhaal maken.

Overigens is de afsluiter van je presentatie net zo belangrijk. Zorg ervoor dat je publiek je boodschap kan dromen. Geef je publiek een laatste boodschap mee of roep ze op tot actie. Je kunt ook gebruik maken van een sterke uitsmijter.

Maak van jouw presentatie een ervaring

Deze presentatietechnieken beter onder de knie krijgen? Wil je van jouw presentatie geen saai monoloog maar een inspirerende ervaring maken? Op jouw eigen, onderscheidende manier overtuigend presenteren? Volg de presentatietraining Powerful Pitchen en Presenteren bij Bureau Zuidema en maak indruk!