Meer invloed op strategische krachtenvelden

Krijg meer inzicht in de groepsdynamiek van je organisatie en doe hier je voordeel mee

Strategische Invloed op het Krachtenveld

3 dagen vanaf € 2.495
Na de training Powerful Pitchen en Presenteren kun je kort en krachtig de ruimte ‘pakken’ en je toehoorders meenemen in jouw verhaal. Stel je voor dat je al tijdens deze training zin krijgt om een presentatie of pitch te geven!
 • Inzicht in functionele en persoonlijke drijfveren
 • Persoonlijke overtuigingskracht versterken
 • Organisatie sensitiviteit ontwikkelen
 • Behouden en versterken van relaties
 • Door deelnemers beoordeeld met een 8,1

De organisatie waarin je werkt is complex en uitdagend. Als beleidsmedewerker, projectleider, adviseur of manager heb je niet altijd zicht op de verschillend persoonlijke belangen van stakeholders, die invloed hebben op de besluitvorming binnen de organisatie. Je wilt hier meer inzicht in en je wilt kunnen herkennen hoe deze verschillende krachten jouw werkzaamheden en projecten soms belemmeren. Je wilt draagvlak creëren voor jouw ideeën en eventuele weerstand wegnemen. Je wilt bewuste keuzes maken in de gesprekken die je voert: welke gesprekken moet je voeren en hoe kun je stakeholders beïnvloeden?

Wat is een krachtenveld?

Krachtenvelden binnen organisaties hebben te maken met groepsdynamiek. Binnen én buiten de organisatie hebben verschillende spelers te maken met gelijke, tegengestelde of uitgestelde belangen en verschillende persoonlijkheden. Het is van belang om binnen jouw speelveld de sleutelfiguren te herkennen. Wie heeft het voor het zeggen rondom welk onderwerp en hoe zijn deze sleutelfiguren te beïnvloeden? Door in kaart te brengen hoe de zichtbare én onzichtbare lijntjes lopen krijg je inzicht in de dynamiek en kun je hiermee je voordeel doen.

Training Strategische Invloed op het Krachtenveld

Bij Bureau Zuidema kun je de training Strategische Invloed op het Krachtenveld volgen. Tijdens deze driedaagse training ga je aan de slag met het inzichtelijk maken van de krachtenvelden binnen jouw organisatie. Je analyseert hoe de formele en informele besluitvorming tot stand komt en wie hierbij de belangrijkste stakeholders zijn. Je leert aan de hand van het Invloedmodel® hoe je jouw invloed effectief kunt inzetten en anderen mee kunt krijgen met jouw ideeën.

Na deze training heb je meer inzicht in krachtenvelden en weet je hier effectief mee om te gaan

Als je weet hoe de groepsdynamica van jouw organisatie in elkaar steekt, weet je bij wie je moet zijn om invloed te hebben op de besluitvorming. Door functionele en persoonlijke drijfveren te leren herkennen weet je na deze training precies in welke gesprekken jij jouw tijd en energie wilt steken.

 • Je kunt draagvlak creëren
 • Je ontwikkelt organisatie sensitiviteit 
 • Je versterkt je persoonlijke overtuigingskracht
 • Je oefent met gesprekstechnieken
 • Je hebt inzicht in functionele en persoonlijke drijfveren
 • Je weet hoe je jouw relaties kunt behouden en versterken

Hoe ziet de training eruit?

DAG 1

Je gaat aan de slag met het in kaart brengen van de krachtenvelden binnen jouw speelveld (zowel binnen als buiten je organisatie). Dat doe je met een helicopterview aan de hand van het krachtenveldmodel van Zuidema.

Tijdens de eerste trainingsdag ga je aan de slag met de eerste drie stappen van het krachtenveld:  doelverheldering, actorenanalyse en drijfverenanalyse. Het uitwerken van deze stappen relateer je steeds aan jouw eigen casus. Je krijgt inzicht in jouw eigen persoonlijke drijfveren en leert hoe je die bij anderen kunt herkennen.

DAG 2

Op dag twee werk je aan de volgende twee stappen van het krachtenveldenmodel: strategische analyse en strategisch gedrag. Ook wordt de theorie van het Invloedmodel® geïntroduceerd en ga je actief met alle invloedstijlen oefenen. Je maakt bewuste keuzes in welke gesprekken voor jou van belang zijn en oefent met het beïnvloeden van belangrijke spelers.

DAG 3

De laatste trainingsdag staat in het teken van integriteit, spelplezier en speelruimte. Tot slot vindt een groot simulatiespel plaats waarin lobbyen, beïnvloeden en strategisch gedrag op een bijzondere wijze aan de orde komen.


Zeker weten of deze training aansluit bij jouw leerbehoefte?

Wil je meer informatie over deze training of sparren met een trainingsadviseur? Laat je geheel vrijblijvend adviseren tijdens een telefonisch adviesgesprek. We gaan graag met je in gesprek over zaken waar jij tegenaan loopt in je werk en doelen die jij wilt bereiken. We bellen je op een dag en tijdstip naar jouw keuze. Prik direct een moment in onze agenda voor een vrijblijvend adviesgesprek.