Ontstaan

Dit is ons verhaal. Lees hier hoe Bureau Zuidema in de jaren '70 is ontstaan en zich heeft ontwikkeld tot het bureau dat het nu is.

Invloedskills zijn belangrijker dan ooit!

Ons Invloedmodel® is diepgeworteld in de (gedrags)psychologie. Gedrag is complex en menselijke motivatie nog véél complexer – zie anderen maar eens concreet te overtuigen van jouw visie. Hoe beïnvloeden we motivatie en krijgen we meer impact op de mensen om ons heen? En waarom zijn invloedskills zo belangrijk? Een interessante aanleiding voor het onderzoek van het team van wetenschappers van David Berlew en Roger Harrison, die in de jaren ’70 de eerste versie van ons model ontwikkelden aan de Harvard University.

Onderzoek in de Seventies

Na de Tweede Wereldoorlog waren bedrijven en organisaties helemaal klaar met autoritair gedrag. Men was juist geïnteresseerd in de pósitieve werking van invloed. Er ontstond veel aandacht voor vraagstukken over het bereiken van je persoonlijke doelen. Hoe bereik je ze zonder de inzet van een formele positie of autoriteit? Sommige personen leken hier van nature beter in dan anderen.

Eind jaren ’60 onderzocht een Harvard-professor, Robert Freed Bales, gedrag in kleine groepen zonder leider. Hij ontwikkelde een coderingssysteem om dit gedrag te scoren, met categorieën als ‘doet voorstellen’ en ‘stelt vragen’ en koppelde dit gedrag aan de invloedrijkheid van groepsleden. Berlew zag dit onderzoek en realiseerde zich dat er twee soorten invloedgedrag zijn: positief invloedgedrag en negatief invloedgedrag.

Aan het begin van de jaren ’70 startten Berlew & Harrison hun eigen onderzoek naar invloedgedrag. Ze observeerden werknemers met een gelijkwaardige achtergrond en positie tijdens hun werk. Door de gelijkenis in achtergrond konden de onderzoekers zich volledig focussen op de verschillen in de werkhouding en communicatie van de medewerkers.

Flexibiliteit in invloedgedrag

Berlew & Harrison ontdekten een patroon in de werknemers die meer succes hadden en makkelijker zaken voor elkaar kregen: een flexibiliteit in gedrag. Werknemers die makkelijk kunnen schakelen in hun invloedgedrag maken sneller carrière. Doordat deze mensen hun gedrag aanpassen aan hun doel, de situatie en de persoon waarmee ze te maken hebben, blijken ze succesvoller te zijn dan mensen die minder flexibel zijn in hun gedrag. De wetenschappers noemden dit ‘situationeel invloedgedrag’.

Het Invloedmodel® en PPIP

Berlew & Harrison brachten de verschillende invloedstijlen die ze observeerden tijdens het onderzoek in kaart. Daarmee was de eerste versie van het Invloedmodel® geboren. Het model gaat over het positieve gebruik van invloedvaardigheden. Het geeft inzicht in het invloedgedrag van jezelf en een ander én biedt je tegelijkertijd handvatten om zelf verschillende gedragsstijlen flexibel in te zetten. Zo kan iedereen op een positieve manier zijn of haar persoonlijke invloed vergroten. Het resultaat? Je eigen doelen realiseren, terwijl je duurzame relaties met de ander onderhoudt.

Om deze invloedskills te ontwikkelen, werd de training Positive Power and Influence Programme® (PPIP) ontwikkeld. In 1976 werd het Invloedmodel® en PPIP® onder de naam van Inzicht in Invloed®, geïntroduceerd in Nederland door Hans Zuidema, toenmalig eigenaar van Bureau Zuidema.

Nog steeds relevant

Hoe zorgt een invloedprogramma dat in de jaren ’70 werd ontwikkeld vandaag de dag nog steeds voor ontwikkelde invloedskills die jou helpen op de werkvloer? Simpel – het werkt. Systemen mogen dan veranderd zijn, maar menselijk gedrag blijkt in de praktijk nog steeds door dezelfde factoren beïnvloed te worden. We raken gemotiveerd door inspiratie. Invloedrijke mensen zijn dan ook bevlogen mensen die individuen, teams of organisaties op een natuurlijke manier in beweging krijgen. De gedragsstijlen die daarbij komen kijken, kun je leren.

Inzicht in jouw invloedsituaties

Positieve invloed is niet vanzelfsprekend, maar je kunt het wél ontwikkelen. Door middel van oefeningen en inzicht in hoe je je gedraagt in invloedsituaties, ontwikkel je via het Invloedmodel® concrete skills om je impact op de werkvloer – en in andere situaties – te vergroten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je leerdoel, dat vergt motivatie… en een tikje moed. Het kost namelijk tijd om je geleerde skills je zó eigen te maken dat je ze in de praktijk gaat inzetten.

Daarbij helpen we je graag. Talloze deelnemers gingen je voor en maakten kennis met hun persoonlijke power. Zij deden na het verlaten van de training direct iets anders dan voorheen en dat is precies wat we willen bereiken; zoveel mogelijk mensen écht invloedrijker maken! It’s not just a training, it’s for life!

Wil jij ook meer impact? Anderen overtuigen van je plannen? Heldere voorstellen doen die effect hebben bij je collega’s of klanten? Invloedrijk worden kun je leren. Bekijk hier onze trainingen.