Alles over de invloedstijl Overbruggen

Zet de ander centraal

Als je verbinding tussen jezelf en de ander wil creëren, is de stijl Overbruggen een communicatiestijl waarmee dit goed mogelijk is. Je richt je op de informatie, de kennis en het perspectief van de ander. Dat houdt in: anderen betrekken, naar hen luisteren, hen begrijpen en hun vertrouwen winnen.

Overbruggen is een invloedstijl afkomstig uit de trekenergie van het Invloedmodel®. Je geeft ruimte aan de ander en parkeert je eigen doel en mening. Deze stijl is essentieel bij het creëren van draagvlak, vergaren van informatie en het omgaan met emoties. Overbruggen kent drie gedragssoorten: betrekken, luisteren en onthullen.

Betrekken: Vragen om informatie, meningen of gevoelens van de ander of de ander ondersteunen en aanmoedigen.
Actief luisteren: Toetsen of je goed hebt begrepen wat de ander heeft gezegd of wat je bij de ander denkt te zien of voelen.
Onthullen: Jezelf kwetsbaar opstellen door te benoemen hoe je je voelt of wat er in je omgaat.

Lees hier alles over Overreden, Stellen en Inspireren

Overbruggen in de praktijk

Herken je dit?

Je bent tijdens je gesprekken vaak oprecht nieuwsgierig en stelt veel vragen. Toch blijkt dat je klant/collega/vriend(in) het idee heeft niet goed begrepen te worden, terwijl jij wel luistert.

Ken je dat moment tijdens een meeting dat jij aan je team vertelt dat je eigenlijk al half bent afgehaakt? Vervolgens bekennen twee van je collega’s dat zij in hetzelfde schuitje zitten. In no-time is de meeting weer vlot getrokken.

In situatie 1 ben je niet actief aan het luisteren, situatie 2 daarentegen laat de kracht van Onthullen zien.

Krachten en valkuilen

Kracht

  • Oprechte interesse in de ander
  • Weet anderen te betrekken
  • Zorgt voor open, prettige sfeer
  • Creëert draagvlak

Valkuil

  • Stelt eigen mening en behoeftes ondergeschikt aan die van anderen
  • Blijft nog teveel sturing geven in plaats van oprecht luisteren
  • Verliest het doel uit ogen
  • Wordt niet concreet

Succesvol samenwerken

Kom jij tijdens jouw werk veel in situaties waarin je draagvlak wilt creëren en anderen mee wilt krijgen om tot een succesvol resultaat te komen? Ontdek hoe je, samen met de ander, sneller je doelen behaalt door effectiever te communiceren. Tijdens de training Versnel je samenwerking  maak je kennis met de invloedstijl Overbruggen en leer je jouw doelen te parkeren om de ander centraal te stellen. Zo krijg je met minder energie, meer voor elkaar.

Meer bereiken in iedere situatie

Wil je weten wat er écht bij de ander speelt? Dan is het van groot belang om stijlflexibel te worden. Op het moment dat jij de situatie kunt lezen, kun je het proces sturen door de juiste stijl in te zetten in de juiste situatie. In de training Inzicht  in Invloed® leer je op strategisch niveau de situatie te lezen en de juiste stijl toe te passen.

4 uur online

Soepel Samenwerken
vanaf 249,-

Introductie van één invloedstijl.

1 dag

Eén invloedstijl herkennen en ontdekken.

2 dagen

Theorie over de vier inlvoedstijlen en toepassen in de praktijk.

5-6 dagen

Inzicht in Invloed®
vanaf 3295,-

Theorie over de vier invloedstijlen en 12 gedragingen, leren hoe het werkt en toepassen in de praktijk.


* Bureau Zuidema heeft de exclusieve rechten in handen om het Invloedmodel® en de daarop gebaseerde trainingsprogramma’s, zoals Inzicht in Invloed®, te mogen aanbieden in Nederland en heel EMEA.