Zo zorg je ervoor dat jij je zin krijgt!

Geschreven op april 3, 2019 – Categorie: Overtuigen

Deel via

Zo zorg je ervoor dat jij je zin krijgt!

Je partner laten inzien dat Griekenland hét perfecte vakantieland is voor jullie, je vrienden overtuigen om vrijdagavond toch ouderwets een biertje te doen in de stad of een loonsverhoging lospeuteren bij je manager. Je bent vaker aan het overtuigen dan je wellicht door hebt. Het is fijn als anderen jou je zin geven zonder tegen te stribbelen. Toch gaat dit in de praktijk vaak anders.

Je kunt natuurlijk gewoon je zin doordrijven door te zeuren, drammen of er een soort ruilhandel van maken. Echt efficiënt is dat echter niet. Bovendien ziet de ander jou de volgende keer weer aankomen met je dram gedrag, dan kun je jouw zin wel vergeten.

Om je zin te krijgen, moet je aansluiting vinden bij de ander. Pak het daarom eens invloedrijk aan, namelijk zo:

Less is more

Het lijkt logisch: hoe meer (goede) argumenten, hoe sneller je de discussie wint. Toch blijkt het tegendeel waar. Hoe meer argumenten je gebruikt om je punt duidelijk te maken, hoe minder waarde de ander geeft aan ieder argument. Om echt overtuigend over te komen kun je beter twee sterke argumenten op tafel leggen, dan meerdere zwakke argumenten. Daarnaast is het doorgaans makkelijker twee redenen te bedenken om ergens in te geloven dan acht.

Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat de argumenten die je kiest relevant zijn voor je gesprekspartner. Dat kunnen namelijk heel andere argumenten zijn dan die jij belangrijk vindt.

Kort en bondig

Begin met een duidelijk voorstel, die je kort onderbouwt en sluit weer af met je voorstel. Een langdradig verhaal waarin meerdere argumenten verstopt zitten werkt over het algemeen niet. De ander is allang afgehaakt. Houdt je zinnen daarom kort en krachtig. Laat hulpwerkwoorden (zullen, kunnen etc) en afzwakkende woorden als ‘eigenlijk’ en ‘misschien’ achterwegen.

Bij Bureau Zuidema komt de term ‘KoBo’ regelmatig voorbij. Als ik zorg dat mijn voorstel Kort en Bondig is, blijven mijn collega’s aangehaakt en breng ik duidelijk mijn standpunt over.

Houd jezelf er buiten

Laat zien dat “jouw zin” het beste is voor jullie beiden. De ander moet niet het gevoel hebben dat jij “wint”. Jouw idee moet inhoudelijk zo waterdicht zijn, dat de ander ermee geholpen is zónder een deuk in zijn/haar ego op te lopen en zonder jullie relatie te beschadigen. Probeer open te staan voor de input van de ander op jouw idee en samen te bouwen aan een nog beter idee.

Wil je leren jouw overtuigingskracht te vergroten? Tijdens de training van Inhoud naar Impact oefen je, aan de hand van de invloedstijl Overreden, met helder argumenteren en kort en bondig formuleren. Zo kun jij anderen op een effectieve manier gemakkelijker overtuigen.

Meer ontdekken over effectief communiceren en daarmee meer bereiken? Ontdek wat onze training Inzicht in Invloed® voor jou kan betekenen. Gun jezelf deze ontwikkeling en krijg meer voor elkaar. In je werk, in je leven.

Training van Inhoud naar Impact Training Inzicht in Invloed®

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen