Zo claim je tijd van je drukke collega

Geschreven op september 6, 2018 – Categorie: Communicatie

Zo claim je tijd van je drukke collega

Iedereen is druk tegenwoordig, maar sommige collega’s lijken nét iets drukker dan de rest. Collega’s die continu op hun horloge kijken als je met ze in gesprek bent. Die door blijven typen als je iets vraagt. Of je zinnen afmaken. Kortom, collega’s die je opjagen, verlammen of je misschien zelfs stress bezorgen. Hoe zorg jij dat je toch hun aandacht krijgt?

Ongeduldig gedrag van de ander geeft aan dat zijn doel op dat moment belangrijker is dan de relatie met zijn gesprekspartner. Jouw ongeduldige collega is dus zo met zijn of haar eigen doelen bezig, dat er geen aandacht meer overblijft voor jou.

Zo zorg je ervoor dat je collega wél naar je luistert:

1. Vertel duidelijk wat je nodig hebt

Jouw overtuiging dat bepaalde collega’s altijd druk zijn, kan ervoor zorgen dat jij daar rekening mee gaat houden. Bijvoorbeeld door jezelf tijdens het gesprek in te dekken met taalgebruik als ‘misschien’, ‘wellicht’ of ‘eventjes’. Echter, door ruis toe te laten in je gesprek kan je verhaal zo onduidelijk worden dat de ander geen idee heeft wat jij eigenlijk wilt. Wees daarom zo duidelijk mogelijk: als je bondig en met overtuiging duidelijk kunt maken wat je komt doen, krijg je doorgaans ook een helder antwoord.

Bijvoorbeeld zo: “Ik heb jouw inzichten nodig, want ik kom niet verder met deze opdracht.”2. Geef feedback voor de lange termijn

Moet je op lange termijn met je collega samenwerken en vertoont hij of zij regelmatig hetzelfde gedrag? Dan is het verstandig hem of haar hier op aan te spreken. De volgende keer dat er gezegd wordt “ja ik ben heel erg druk maar ik kan 2 dingen tegelijk” mag je best stellen wat jij anders wilt zien of onthullen wat het met je doet.

Bijvoorbeeld zo: “Als ik mijn vraag stel wil ik wel even je aandacht. Als je door blijft typen heb ik het idee dat je niet luistert en dat is wel belangrijk voor mij.”

Dit zijn voorbeelden van gedrag waarmee jij je invloed pakt. Waar jullie dezelfde doelen nastreven en naar elkaar kunnen luisteren. Dit levert een prettige werkrelatie op. Zo behaal je met minder energie betere resultaten. Zelf ervaren hoe jij dit in de praktijk kunt inzetten? Ontdek het tijdens onze training Inzicht in Invloed®

Download de brochure Inzicht in Invloed® Download het e-book van Inhoud naar Impact

Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen