Zo blijf jij future proof op de werkvloer!

Geschreven op februari 1, 2018 – Categorie: Invloed, Persoonlijke ontwikkeling

Zo blijf jij future proof op de werkvloer!

Misschien heb je er zelf nog niet over nagedacht, maar voor veel professionals wordt de vraag ‘hoe blijf ik in de toekomst relevant’ steeds belangrijker. Ook NRC schreef er een uitgebreid drieluik over. Onze wereld van werk verandert namelijk razendsnel.

We werken steeds korter (of überhaupt niet meer) voor een werkgever en steeds meer banen verdwijnen door disruptieve technologieën. Aan de andere kant worden we steeds ouder en moeten we langer doorwerken.

Hoe blijf je tot na je 70ste aan het werk?

Volgens Lynda Gratton, hoogleraar aan de London School of Business en co-auteur van het boek ‘The 100 year life’ zitten we als maatschappij in een overgangsfase waarin werk minder vast omlijnd raakt. Dat betekent dat we ons moeten instellen op een leven vol verandering. Hoe doe je dat?

 

  1. Zorg dat je met verschillende mensen kunt werken
    Personen die goed met veranderingen omgaan, blijken vaak veel tijd door te brengen met mensen die heel anders zijn dan zij. Dat zorgt er onder meer voor dat je jezelf in meerdere werkvelden kunt voorstellen”, aldus Gratton. Om kunnen gaan met verschillende mensen zorgt er dus voor dat je flexibel bent.


  2. Blijf jezelf continue ontwikkelen
    Uit een recent onderzoek van McKinsey blijkt dat we minstens een halve werkdag per week nieuwe vaardigheden moeten leren om mee te komen met de technologische ontwikkelingen. Ook Gratton beaamt dit. “Geef jezelf tijd om te lezen, volg blogs van mensen die je interessant vindt en bezoek conferenties” adviseert ze.


  3. Investeer in je persoonlijke vaardigheden
    Bedenk goed welke vaardigheden je nog meer moet ontwikkelen”, zegt Gratton. Op de arbeidsmarkt van de 21e eeuw verdwijnt steeds meer routinematig werk. Daardoor worden andere eigenschappen belangrijker zoals nieuwsgierigheid en creativiteit.

Vooruitstrevende Nederlandse scholen leiden kinderen nu al op in skills zoals programmeren en in persoonlijke vaardigheden die voor élk beroep handig zijn, zoals samenwerken, reflecteren en sociaal vaardig zijn. Dat is namelijk de enige manier waarmee we ons kunnen onderscheiden van robots.

 

Maak een serieuze stap in je persoonlijke ontwikkeling

Als je echt van waarde wilt blijven dan is het dus belangrijker dan ooit dat je goede ‘people skills’ ontwikkelt. Jouw invloedgedrag richting andere mensen is daar één van. Hoe communiceer en gedraag jij je richting anderen om zaken voor elkaar te krijgen? En is dat eigenlijk wel effectief? Invloedgedrag zet je elke dag in, bewust en onbewust. En je kunt het op een positieve manier ontwikkelen. Dat begint met inzicht in jezelf.

Benieuwd hoe dit voor jou werkt? Lees meer over de impact van positief invloedgedrag in ons e-book of test jouw invloedstijlen.

 

Wat is invloedgedrag?Doe de invloedtest

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”


Bron: NRC, NRC

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen