Weet jij wat je wilt?

Geschreven op februari 21, 2018 – Categorie: Column, Invloed

Deel via

Weet jij wat je wilt?

Soms valt ons iets op in een publicatie, een nieuwsitem of bij een publieke gebeurtenis. Daar vinden wij natuurlijk iets van en we vertellen je er graag meer over.

Dit keer is onze invloedexpert Joris van den Hout aan het woord. Hij liet zich inspireren door een artikel over het wils-vraagstuk, over iets willen. En over dat onze wil vooral meer lijkt te willen…

Lees hieronder gauw verder!


Weet jij wat je wilt?

Vorig jaar las ik een prachtig artikel in het Financieele Dagblad van filosoof Menno de Bree over de wilscultus. In zijn column bepleit hij dat onze wil vooral een aanleiding is voor frustratie en lijden. Wat wij willen zou bijvoorbeeld niet altijd ‘goed’ zijn. Omdat iets willen kan wijzen op een tekort (zoals het nu is, is het niet goed genoeg) of omdat we simpelweg niet weten wat we precies willen. De Bree geeft ons het advies om onze wil niet zo serieus te nemen, omdat de wil vooral meer lijkt te willen…

Wilskracht inzetten

Ik kom als trainer bij Bureau Zuidema dagelijks mensen tegen in mijn werk die met dit wils-vraagstuk bezig zijn. Ze willen leren hoe zij hun wilskracht kunnen benutten om in hun dagelijks leven zaken voor elkaar te krijgen. Ik tref bijvoorbeeld een projectmanager die wil dat zijn projectteam efficiënter gaat samenwerken, een HR-businesspartner die wil dat managers uit de operatie haar eerder betrekken bij hun vraagstukken en een data-analist die wil dat zijn analyses en adviezen echt overgenomen worden door het MT. Of simpelweg een moeder die wil dat haar puberende dochter zich aan de afgesproken eindtijd houdt van een stapavondje, zonder daar ruzie over te krijgen. In alle gevallen willen deze mensen leren hoe zij, met respect voor de behoeftes en belangen van de ander, duidelijk kunnen zijn over dat wat zij willen en wat voor hen belangrijk is.

De vaardigheid waar we het hier over hebben is betrekkelijk makkelijk aan te leren. Het gaat om het inzetten van wilskracht om duidelijk te zijn. Enkele aandachtspunten helpen om dat soepel, prettig en effectief te doen. Zoals concreet, kort en bondig zijn over wat je wilt, adresseren van wie je dat wilt en vooral spreken over wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.

Uitdaging

In het laatste zit naar mijn idee de grootste uitdaging voor de meesten van ons. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat je altijd maar weet wat je wilt.  En hoe kun je je wil op anderen over brengen als het voor jezelf nog niet eens duidelijk is? Wat ik bij mijzelf merk is dat hoe duidelijker en concreter ik weet wat ik wil, hoe makkelijker ik dat op een positieve manier overbreng en hoe sneller er bereidheid ontstaat bij de ander.

Ontdekken wat het precies is dat jij wilt vereist zelfonderzoek. Weten wat je concreet van anderen verwacht, vraagt om een gedegen kijk op je eigen behoeftes, kennis over je eigen grenzen, duidelijkheid over je eisen en zicht op jouw lang gekoesterde verlangens en je persoonlijke waarden en normen. Er is tijd en aandacht voor nodig om dat voor jezelf te ontdekken, om erachter te komen wat je wilt.

Weet jij wat je wilt? Gun jij jezelf de tijd en aandacht om daarachter te komen?

 

Ontdek wat jij echt wilt in ons programma ‘Werken vanuit je persoonlijke kracht en talent’.

Lees meer over Werken vanuit je
persoonlijke kracht en talent

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

 

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen