Waarom goede communicatie écht belangrijk is

Geschreven op september 14, 2017 – Categorie: Communiceren en presenteren, Invloed

Waarom goede communicatie écht belangrijk is

Hoewel je veel verstand van zaken hebt, levert je expertise en kennis je niet altijd op wat je zou willen. Voor een effectieve samenwerking is meer nodig dan dat. Goede communicatie is de basis voor goede resultaten en een succesvolle samenwerking. ‘Communicatie laat de wereld draaien’ zegt ook Richard Branson, eigenaar van de Virgin Group.

Volgens Brian Tracy , een gerenommeerde leiderschaps-goeroe, draagt de capaciteit om te communiceren voor 85% bij aan je succes in het zakenleven en je privéleven. Een onderzoek van Carnegie Institute of Technology ondersteunt deze stelling. Het toont aan dat 85% van iemands (financiële) succes behaald wordt door effectieve communicatie, onderhandelen en leiderschap. Slechts 15% van het succes heeft te maken heeft met kennis en technische vaardigheden.

Communicatie maakt menselijke connecties mogelijk, het stelt ons in staat om te leren, te groeien en vooruit te gaan’ stelt Branson. ‘Het gaat niet simpelweg om spreken of lezen, maar om te begrijpen wat er precies wordt gezegd – en in sommige gevallen wat er niet wordt gezegd. Communicatie is de belangrijkste vaardigheid die iedere willekeurige leider kan hebben’. Wat ons betreft geldt dit niet alleen voor leiders. Goede communicatie is belangrijk voor iedereen die invloedrijk wil zijn.

Impact maken

Invloed gaat over impact maken door anderen mee te nemen naar jouw doel. In de basis gaat het over positieve interactie. Invloed zit daarmee genesteld in je gedrag en je manier van communiceren. En dat is goed nieuws – je kunt jezelf namelijk verschillende communicatiestijlen eigen maken. Invloed hebben op anderen is geen gave, bestaat niet alleen voor een bepaalde minderheid en is niet exclusief voor supersterren.

Om effectief te kunnen communiceren en daarmee invloedrijker te worden, heb je eerst inzicht nodig in je eigen gedrag. Hoe kom je over op anderen en hoe kun je dit veranderen? Zodra je flexibeler inspeelt op situaties en gesprekspartners en in staat bent om verschillende communicatiestijlen in te zetten, heb je meer invloed, en dus meer impact.

Iedereen kan leren communiceren

De Amerikaanse zakenman Warren Buffet zei het jaren geleden al; ‘Zonder goede communicatieve skills zal je mensen er nooit van kunnen overtuigen om jou te volgen, ook al kun jij verder kijken dan de berg en zij niet.’

Iedereen kan een heldere mening vormen, deze beargumenteren, anderen hierbij betrekken en inspireren er wat mee te doen. Goed communiceren kun je leren. In welke mate jij jouw invloed gebruikt is aan jou.

Invloedrijk Communiceren® Invloedtest

Bronnen: trevinblog, gatsby, forbes

Gerelateerde artikelen

Lees meer artikelen als het artikel dat je net hebt gelezen.

Wij schrijven wekelijks artikelen over onderwerpen in de actualiteit en invloed en zo. Heel spannend. Eigenlijk een digitaal product.

Lees alle artikelen