Verhitte gesprekken deel 2: zo hoef je niet op de blaren te zitten

Geschreven op februari 12, 2020 – Categorie: Overbruggen, Samenwerken

Deel via

Verhitte gesprekken deel 2: zo hoef je niet op de blaren te zitten

Je bent met collega’s in gesprek over een project en wilt iets gedaan krijgen. Lastig als je collega’s dan niet meewerken met het plan dat jij voor ogen had. Op een bepaald moment voel je dat het gesprek vastloopt; de irritatie loopt op en de emotie neemt de overhand.

In de blog verhitte gesprekken (deel 1) lees je welke 4 dingen je op dat moment beter niet kan doen. In deze blog nemen we je mee in wat je wél kan doen om tot een positief resultaat te komen.

#1: Stap uit de inhoud

Zodra je merkt dat jullie vastlopen, is het slim om hier open over te zijn. Doe dat vanuit jezelf; je hebt het idee dat het gesprek op deze manier niet werkt. Precies dat deel je met je collega’s. “Ik heb het idee dat we op deze manier niet verder komen”. Niet onbelangrijk: vraag aan hen hoe zij dat zien of ervaren.

Door zelf open zijn over de dingen die je denkt en ervaart, nodig je de ander uit om ook open te zijn. Jullie stappen nu even van de inhoud af en focussen op de metacommunicatie. Hoe worden dingen gezegd, wat zijn de verhoudingen tussen iedereen binnen het gesprek en welk gevoel roept dat op. Je haalt hiermee boven tafel wat er daadwerkelijk speelt bij de anderen en wat de echte reden is dat jullie vastlopen.

#2: Aandacht voor de ander

Als je weet hoe de anderen het gesprek ervaren, kan je doorvragen. Hoe komt het dat ze het op die manier zien en ervaren? Hoe zorgen jullie dat jullie gesprek weer vlot loopt? Belangrijk hierin is dat je echt luistert naar wat de ander te zeggen heeft en je eigen oplossing even parkeert.

Op die manier creëer je niet alleen ruimte in je hoofd, maar ook in het gesprek om de gedachtegang van de ander te kunnen volgen. Jouw mening komt later. Zolang jouw hoofd vol zit met jouw mening, jouw idee en jouw gedachten hoor je die van de ander niet.

#3: Afstand nemen

Soms voel je dat de emoties te hoog oplopen om op dat moment een ommekeer in het gesprek te brengen. Om te zorgen dat jullie er toch samen uit komen, kan je voorstellen om een pauze in te lassen of het gesprek op een ander moment weer op te pakken. Zorg er wel voor dat jullie daadwerkelijk weer met elkaar om de tafel gaan.

Je loopt niet weg van de situatie, maar onderneemt actie om het gesprek weer de juiste richting in te laten gaan. In de tussenliggende tijd geef je jezelf en je collega’s de ruimte om de emoties te laten zakken en na te denken over het gesprek. Op het moment dat jullie weer met elkaar in gesprek gaan, sta je er anders in en is er ruimte gecreëerd die er voorheen niet was.

Dat gesprekken niet altijd lopen zoals je ze had gehoopt weten we allemaal. Toch is er altijd een manier is om je gesprek op een invloedrijke manier een positieve draai te geven en samen tot een goed resultaat te komen. Gooi géén olie op het vuur waardoor je je billen brandt, maar pak je invloed, stap uit de inhoud en zorg dat je niet op de blaren hoeft te zitten.

”Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Effectiever in (verhitte) gesprekken

Ontdek  tijdens de training Versnel je Samenwerking  hoe je verhitte situaties op een effectieve manier aan kunt pakken, zonder dat de emoties de overhand nemen.  Je maakt tijdens deze training kennis met de invloedstijl Overbruggen.

Tijdens de training Inzicht in Invloed® ga je aan de slag met alle vier de invloedstijlen uit het Invloedmodel® en verkrijg je aan de hand van situaties uit jouw werkpraktijk inzicht in jouw gedrag en de impact ervan op anderen. Deze training helpt je om jouw persoonlijke effectiviteit te vergroten, terwijl je je relaties met anderen versterkt.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen