In verband met het Coronavirus zijn onze klassikale trainingen op locatie verschoven.

Klik hier voor meer informatie.

Verhitte gesprekken deel 1: de 4 meest gemaakte fouten

Geschreven op januari 28, 2020 – Categorie: Communicatie

Deel via

Verhitte gesprekken deel 1: de 4 meest gemaakte fouten

In the heat of the momentGesprekken lopen soms anders dan we hadden verwacht. En soms zeg je dingen die alleen maar olie op het vuur zijn. Als een gesprek verhit dreigt te raken, kun je deze vier dingen beter niet doen: 

#1: In vechtmodus schieten

Is het gesprek een gevecht geworden? Zijn jullie alleen maar bezig om jullie eigen mening of idee te verdedigen? Dan zitten jullie al in de vechtmodus. Met als enige resultaat: een winnaar en een verliezer.

Maar bij dit soort gesprekken – vooral op het werk – is eigenlijk iedereen een verliezer. Jij behaalt misschien je doel, maar de relatie met je collega lijdt eronder. Of je verliest dubbel; omdat je je doel niet hebt bereikt én nu een hekel hebt aan je collega.

De vijand in dit soort gesprekken is niet je gesprekspartner, maar je eigen vechtmodus. Als jij gaat duwen, duwt de ander net zo hard terug. Met als gevolg dat jullie allebei geen stap verder komen.

#2: Vasthouden aan je eigen script

Ga je een moeilijk gesprek in? Dan is het heel natuurlijk om je voor te bereiden; om een script te maken voor jezelf. Maar dat script is een grote valkuil. Want het gesprek loopt nooit zoals je dat in gedachten had: je kunt nooit voorspellen hoe je gesprekspartner gaat reageren. Je script belemmert je om actief te luisteren naar de ander. Je script zorgt ervoor dat je geen effectief gesprek kunt voeren. Dat betekent overigens niet dat je je helemaal niet hoeft voor te bereiden.

#3: Aannames doen over de bedoelingen van de ander

Optimisten nemen vaak aan dat elk meningsverschil een misverstand is tussen twee mensen met goede bedoelingen. Pessimisten hebben vaak het gevoel dat meningsverschillen eigenlijk (persoonlijke) aanvallen zijn. Als de gemoederen oplopen, ontstaan er aannames over de ander; hij denkt vast dit… zij gelooft dus dat…. hij doet dan vast dit. Maar laten we eerlijk zijn; je hebt eigenlijk geen idee wat anderen denken, geloven of doen. 

#4: Het doel uit het oog verliezen

De kunst is om tijdens een verhit gesprek altijd je doel  voor ogen te houden. Als je je doel loslaat, kun je in eindeloze discussies terechtkomen. Onenigheid die je helemaal niets oplevert. Door een doel te stellen, zorg je ervoor dat je weet waar het gesprek om draait. Je kan de obstakels van beide partijen beter inschatten. En samen kunnen jullie dan beter uitvogelen hoe je het doel bereikt.

Vergeet niet dat ‘winnen’ geen realistisch en ook geen positieve uitkomst is. De tegenpartij zal waarschijnlijk niet snel accepteren dat hij of zij aan de ‘verliezende’ hand is.

Wat je wel moet doen:

Word je overrompeld? Omdat er opeens een probleem ontstaat? Of omdat je niet degene bent die het gesprek is gestart? Dan is de kans groot dat je terugvalt in oude gewoontes die geen effect hebben.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Houd je inhoud duidelijk en blijf neutraal van toon. Kies dus de juiste woorden om het gesprek goed te laten verlopen. Mocht er dan een meningsverschil oplaaien, dan heb je zo meer kans om een positiever resultaat te behalen, je doel te bereiden en de relatie met je collega’s goed te houden.

Welke 4 dingen kun je doen om verhitte gesprekken te temperen? In deel 2 lees je het!

Voorkom 'verhitte' gesprekken“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun 
invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?


Bron: hbrascend

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen