Typisch vrouwelijk gedrag: dumpen of doen?

Geschreven op maart 15, 2018 – Categorie: Column

Deel via

Typisch vrouwelijk gedrag: dumpen of doen?

Soms valt ons iets op in een publicatie, een nieuwsitem of bij een (publieke) gebeurtenis. Iets dat te maken heeft met invloed, of juist helemaal niet. Daar vertellen we je graag meer over.

Dit keer is onze invloedexpert Christien Reichardt aan het woord. Tijdens de workshop die ze gaf aan een groep met alleen vrouwen, vielen haar wat dingen op. Typische dingen die veel vrouwen doen…

Lees hieronder gauw verder!


Typisch vrouwelijk gedrag: dumpen of doen?

Als Influence Trainer sta ik dagelijks voor verschillende groepen mensen. Vaak zijn het de verschillende karakters in een groep die de training interessant maken. Diversiteit zorgt voor dynamiek, wrijving en een verbrede horizon van deelnemers.

Vorige week was dat anders. Voor het eerst in mijn leven stond ik voor een groep met alleen maar vrouwen. Niet de verschillen, maar juist de overeenkomsten stonden ineens centraal. Weinig wrijving, maar wel feest der herkenning. En soms pijnlijke inzichten over hoe vrouwen zichzelf soms kunnen dwarsbomen. Ik noem er twee:

Onnodige excuses aanbieden

Om 13.30 uur kwamen de eerste twee deelneemsters binnen. Ik was op dat moment de zaal nog aan het inrichten. “Oh, je bent nog bezig! Was je al wel klaar voor ons? Zijn we te vroeg?” vroeg één van hen verschrikt. Ik gaf aan dat we om 14.00 uur starten, dat ze welkom waren om vast een kop koffie te pakken. Haar reactie: “Oh we starten om 14.00 uur pas! Wat dóm van ons, wij dachten 13.30 uur. Sorry, sorry!” Waarop haar collega mij direct vroeg: “Kunnen we iets doen om jou te helpen?”.

Ik dacht: dit is dus typisch iets wat veel vrouwen doen. Zichzelf op de kop geven, zelfs dom noemen en excuses aanbieden, terwijl dat alles behalve nodig was. En als klap op de vuurpijl direct aanbieden om te komen helpen. Alsof ze iets goed te maken hadden.

Later vertelde ik de anekdote thuis aan mijn vriend. “Wat had jij gedaan in die situatie?” vroeg ik. Hij haalde onverschillig zijn schouders op: “Gewoon. Ik had gezegd: oké, dan zie ik je straks om 14.00 uur en dan was ik nog een halfuur gaan werken. Ik had me er vooral niet zoveel zorgen om gemaakt.” En hij meende het ook. Wat een verschil en hoe relaxt!

 

Angst voor emoties

Een ander onderwerp ging over de rol van emoties op de werkvloer en dat we deze vooral netjes moeten onderdrukken – zoals mannen dat vaak doen. “Emoties horen niet in een zakelijke omgeving thuis”, klonk het vanuit de zaal. “Dan ben je weer zo’n zielige vrouw die haar emoties niet in bedwang heeft,” vulde iemand aan. Blijkbaar gunnen de meeste vrouwen dat zichzelf niet: emotie tonen. Uit angst om zielig gevonden te worden. Of juist een keer te ontploffen en dan direct de bitch te zijn.

Mijn persoonlijke overtuiging is dat je emoties niet kunt wegpoetsen met rationele denkkracht: emoties komen van rechts. Hoe hard je het ook probeert: ze nemen voorrang op je ratio. Het onderdrukken van emotie zie ik als het onder water proberen te duwen van een grote skippybal. Hoe harder je duwt, hoe heviger hij in je gezicht omhoog stuift en je ineens ontploft of in tranen uitbarst. En dat is precies waar we zo bang voor zijn.

Dus zit je ergens mee? Benoem het. Direct als het opkomt, op een zo rustig mogelijke manier. Ik vind het heel krachtig om te zeggen: “Ik merk dat ik me hierover begin op te winden.” Of “je woorden raken me.” Op die manier prik je een gaatje in je skippybal en kan er wat lucht uit. Dan loopt de emotie ook niet zo hoog op. En gebeurt dit wél een keer: so what! We zijn allemaal mensen. Man of vrouw, iedereen heeft gevoel. Juist het delen van kwetsbaarheid en emotie is hoe we oprechte connectie met anderen maken. Kortom – dit geldt voor mannen en vrouwen gelijk; zie je emoties niet als vijand, maar omarm ze!

 

Iedere vrouw is een Powervrouw!

In de auto op weg naar huis merkte ik hoe bijzonder deze middag voor me was. Nooit eerder heb ik zoveel openheid en eerlijkheid in een groep ervaren en de enorme wil om elkaar verder te helpen. Wat een betrokkenheid en wat een warmte. Dat is ook typisch vrouwelijk, dacht ik. En hoe krachtig dát is moeten we niet vergeten, maar vieren. Dus, voor alle vrouwen die dit lezen: stop met je excuus maken, omarm alle emoties de je hebt en vier dat je een geweldige vrouw bent!

 

Benieuwd hoe jij in deze en andere specifieke situaties reageert en hoe invloedrijk dat is? Doe de Invloedtest en kom erachter!  Nieuwsgierig hoe je echt kunt leren hoe jij, door middel van het gedrag wat je inzet, in iedere situatie effectiever kunt zijn én daar een goed gevoel aan over houdt? Kijk dan eens naar onze training Inzicht in Invloed®

Doe de InvloedtestLees meer over Inzicht in Invloed®


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

 

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen