Stralend falen

Geschreven op mei 9, 2018 – Categorie: Column

Stralend falen

Soms valt ons iets op in een publicatie, een nieuwsitem of bij een (publieke) gebeurtenis. Iets dat alles te maken heeft met Invloed. Of juist helemaal niet. Daar vertellen we je er graag meer over.

Onze invloedexpert Christien Reichardt vertelt je dit keer over de angst voor imperfectie en het positieve effect van fouten maken, want (hoe cliché ook) van fouten leer je.

Lees hieronder gauw verder!


Het belang van stoefenen

Als trainer zeg ik soms de gekste dingen. Niet expres natuurlijk, maar ik maak geregeld versprekingen als ik vol enthousiasme een verhaal vertel. Dan halen mijn gedachtes mijn woorden in, ruilen er klinkers van plek en plak ik lettergrepen aan elkaar.

Laatst wilde ik tijdens de training Inzicht in Invloed® de deelnemers op het hart drukken dat ze vooral fouten moeten maken tijdens het oefenen. We spraken af dat iedereen in eigen tempo en op eigen manier kan stoeien met de invloedstijlen, om ze helemaal eigen te maken.  “We gaan er lekker mee stoefenen!” riep ik enthousiast. Daarop volgend voel ik gelijk de schaamte opkomen: ‘o jee, wat maak ik nu weer voor verspreking…’ Maar het mooie was, dat iedereen direct begreep wat ik bedoelde. Stoeiend oefenen. We lachten er allemaal om en hebben het er de rest van de week ingehouden als inside joke: stoefenen.

#pictureperfect

Het lijkt wel of we vandaag de dag in een wereld leven waarin alles goed moet gaan. Zelfs perfect moet zijn. Ook mijn eigen Instagram en Facebook staan vol met positieve berichten, lachende mensen, op vakantie, met goed eten, feeling #blessed en #happytoday. Ik geef het toe: ik post ze zelf ook. Goed voor de likes, maar al die happy berichten hebben als bijeffect dat er geen ruimte meer lijkt voor imperfectie. Onze hoge lat en onze angst om fouten te maken werkt verlammend voor het uitproberen van nieuwe dingen en van persoonlijke groei. De schaamte die ik direct voelde na mijn verspreking is daar een goed voorbeeld van: die komt voort uit de angst om dingen ‘verkeerd’ te zeggen. En die was helemaal niet nodig!

Fouten maken maakt gelukkig

Tijdens trainingen hoor ik vaak dat deelnemers het geweldig vinden dat ze de ruimte krijgen om van alles uit te proberen. Vaak levert dit mooie inzichten en echte groeispurten op. We worden er gelukkig van! Waarom doen we dat niet in ons dagelijks leven? Laten we ook iets tegenover alle picture perfect berichten zetten: gun het jezelf als je even #notsohappytoday bent en kijk wat je kunt leren of veranderen als iets niet loopt zoals je wilde. Als je wilt groeien als mens of iets nieuws wilt leren, dan moet je jezelf (en elkaar!) toestaan om te stoeien, te oefenen en fouten te maken en daarvan te leren.

“Anyone who has never made a mistake has never tried anything new”
– Albert Einstein.

Juist door dingen uit te proberen kom je erachter wat wel werkt en wat niet werkt. Of wat wel of niet bij jou past. En soms komen er uit je ‘fouten’ juist verrassend nieuwe vondsten. Zo is stoefenen nu – dankzij mijn verspreking – mijn favoriete nieuwe woord om deze visie te omvatten. Reken het jezelf niet zwaar aan als dingen mis lopen, maar bedenk wat hier voor les inzit en wat je een volgende keer anders kan doen.

Kortom: ga opgewekt op je plaat, stoefen met stralend falen, lach om je verwoede pogingen en vier de levenslessen die uit je fouten voortkomen. Enjoy!


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen