Pete Hoekstra: invloedrijk of invloedarm?

Geschreven op januari 18, 2021 – Categorie: Actualiteit, Communicatie

Deel via

Pete Hoekstra: invloedrijk of invloedarm?

Ambassadeur Pete Hoekstra voelde zich vorige week bij Op1 zwaar beledigd door een opmerking van presentator Jort Kelder. Kelder maakte namelijk een vrij cynische opmerking over de bestorming van het Capitool door de aanhangers van Donald Trump. Hoekstra vond dat we er een drama van maakte waarop Kelder reageerde met: ‘Elke 4 jaar een rel bij het Capitool?’. Wat volgt was een vrij stroef gesprek…

Welke type invloedgedrag zagen we? We ontleden het fragment aan de hand van ons invloedmodel®:

Hoekstra is even stil na de opmerking van Kelder en zegt: ‘Als ik even mag uitpraten?’.

Wat Hoekstra hier goed doet is een norm stellen, waarbij hij vervolgens uitlegt hoe hij het ziet. Hier zet hij de invloedstijl Overreden in. Met de invloedstijl Overreden neem je ruimte in en geef je uiting aan wat jij denkt dat verstandig is.

Terwijl hij aan het praten is lijkt hij zowel non-verbaal als in zijn intonatie wat aangeslagen. Dan zegt hij: ‘Ik denk dat je opmerking erg bot was’. Dit noemen wij negatief waarderen. Hoekstra geeft hier een negatieve waardeoordeel over het gedrag van Kelder gebaseerd op zijn eigen waarden en normen.

Verder in het gesprek zegt Kelder: ‘Ik heb een cadeautje’, waarop Hoekstra volgt: ‘Dat wil ik niet’.

Hier stelt hij weer een norm en legt meteen uit waarom. Tot slot sluit Hoekstra af met een negatieve waardering: ‘Het was erg onbeschoft en ik ben beledigd’.

Invloedrijk ja of nee?

Invloedrijk is dat hij negatief waardeert. Hij spreekt uit dat hij het niet fijn vindt dat Kelder suggereert dat eens in de vier jaar rellen normaal zou zijn. Overigens heeft Kelder aan het eind zijn excuses aangeboden. Dat geeft aan dat het heus is overgekomen.

Minder invloedrijk is dat hij niet precies uitspreekt wat hij niet fijn vindt. En dat hij eerst uitlegt hoe hij het ziet en pas daarna negatief waardeert. Vervolgens geeft hij zijn norm die hij ook uitlegt. Het risico dat hij nam met geven van de uitleg tussendoor en na de norm, is dat de ander niet luistert naar de inhoud. De uitleg wordt gekleurd door emotie.

Hoekstra zou nog meer effect hebben als hij zou benoemen wat hij precies niet goed vindt aan Kelder’s opmerking. En zijn uitleg geeft, los van de negatieve waarderingen.

Meer bereiken in iedere situatie

Altijd je gesprekspartner meekrijgen en de uitkomst van je gesprekken sturen? Dan is het van groot belang om stijlflexibel te worden. Op het moment dat jij de situatie kunt lezen, kun je het proces sturen door de juiste stijl in te zetten in de juiste situatie. In de training Inzicht in Invloed® leer je op strategisch niveau de situatie te lezen en de juiste stijl toe te passen. Zo krijg je meer grip op je communicatie.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen