Overbruggen in beeld: boerin Steffi in actie

Geschreven op november 15, 2018 – Categorie: Actualiteit, Overbruggen

Deel via

Overbruggen in beeld: boerin Steffi in actie

Boer zoekt vrouw, hét programma waarbij soms het ongemak van het scherm af spat. Boeren die overtuigd zijn van een goede sfeer, terwijl hun bezoek daar duidelijk anders over denkt. Of juist hele mooie openbaringen die zonder enig probleem uitgesproken worden. We analyseren het gedrag van de boeren en hun bezoek maar al te graag aan de hand van ons Invloedmodel®. Zo ook dat van boerin Steffi tijdens onderstaand fragment.

De YouTube video die we je graag willen laten zien, gebruikt cookies. Om deze video te bekijken moet je marketing cookies accepteren.


Beeld: KRO-NCRV

Kwetsbaar

Boerin Steffi heeft tijdens de logeer week nog twee mannen op haar erf en is er helemaal uit wie ze naar huis gaat sturen. Ze is namelijk behoorlijk hoteldebotel.

In dit fragment gaat ze ervoor om eindelijk haar gevoelens uit te spreken en dat vind ze behoorlijk spannend, zegt ze. “Je bent dan heel kwetsbaar, en normaal houd ik mijn muur behoorlijk op.” Later in het fragment horen we dat ook Roel tot dusver al zijn gevoelens verborgen hield, zo zegt hij “ja, ik had dat eigenlijk eerder tegen je moeten zeggen, maar ja..” Ook hij lijkt het heel lastig te vinden om er (als eerste) over te beginnen.

Het is Steffi nu wel duidelijk dat zij degene is die de eerste stap moet zetten. Ondanks haar veilige muur, die ze liever omhoog houdt, besluit ze dapper: “Nu zijn de voegen er al uit, dus hij zal wel om moeten vandaag.” Ze raapt al haar moed bij elkaar en neemt ze Roel apart. Je merkt hoe spannend ze het vindt. “Ja, hoe ga ik dit nou aankaarten” en “Ik vind het eigenlijk wel moeilijk om te doen, maar ik ben er eigenlijk wel uit”. Roel zorgt voor vertrouwen door haar aan te moedigen: “zeg het maar gerust.”

Overbruggen en Onthullen

Haar echte boodschap begint Steffi door direct haar overheersende emotie te omschrijven: “Ik ben eigenlijk helemaal de kluts kwijt. En dat komt door jou.” Je ziet dat ze heel open is over haar gevoel en haar gedachten. Dit is een duidelijk voorbeeld van de invloedstijl Overbruggen. Deze invloedstijl gaat over het vinden van verbindingen tussen jezelf en anderen. Door te onthullen stel je jezelf kwetsbaar en open op, zoals Steffi in dit fragment doet.

Het effect van onthullen is dat er meer begrip ontstaat en de verbinding tussen mensen sterker wordt. De openheid van Steffi zorgt ervoor dat ook Roel zijn gevoelens uitspreekt: “Als ik jou zie word ik gewoon heel blij”. Eenmaal begonnen met onthullen, zijn zowel Roel als Steffi bijna niet meer te houden en wordt er steeds meer en steeds openhartiger onthult.

Hoe zit het met jouw muur om je heen? Herken je die? Ben jij gemakkelijk open over hoe je je voelt, of ligt hier nog een kans voor jou? Doe de Invloedtest en kom erachter!

 


Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen