Op een goede manier slecht nieuws brengen doe je zo!

Geschreven op maart 19, 2020 – Categorie: Actualiteit, Communicatie

Deel via

Op een goede manier slecht nieuws brengen doe je zo!

Premières, het EK voetbal, concerten etc. worden geannuleerd…maar ook deadlines, prioriteiten en initiatieven staan ‘on hold’ of worden herzien. 

Een project waar je al weken naar toe hebt gewerkt en afspraken waar je naar uit hebt gekeken worden uitgesteld tot nadere informatie. Er wordt van alles verplaatst of geannuleerd om zo de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.

Heel begrijpelijk natuurlijk,  maar dit gaat wel gepaard met veel teleurstellingen. Professionals zullen hierdoor, vaker dan normaal, ‘slecht’ nieuws moeten brengen. En dat is niet altijd even makkelijk.

Moet jij ook iemand teleurstellen doordat het Coronavirus roet in het eten gooit…?  Invloedexpert Christien heeft de volgende 6 tips voor je op een rij gezet die jou gaan helpen het ‘slechte’ nieuws te brengen:

#1: kom snel tot de kern

Breng de slechte boodschap direct. Anders voel je hem al aankomen. Dit doet Premier Mark Rutte heel mooi door te zeggen ‘Ik heb geen makkelijke boodschap voor u’.

#2: draai er niet omheen

In verlengde daarvan: draai er niet omheen, zachte heelmeesters maken stinkende wonden dus maak het niet mooier dan het is. Wees eerlijk en duidelijk, dat is uiteindelijk het fijnst voor de ander.

#3: laat het landen

Geef ruimte aan de emotionele reactie van de ander. Ofwel stop met praten zodra je het slechte nieuws hebt gebracht. Of bij eenrichting zoals een toespraak of lange e-mail: houd een lange pauze of witregel, zodat het nieuws kan landen.

#4: verplaats je in de ander

Verplaats je in de ander. ‘ik kan me voorstellen dat dit niet leuk is om te horen’ is altijd een goede tekst. Meen het wel oprecht!

#5: schiet niet in de verdediging

Ga vooral niet teveel uitleggen of verdedigen waarom je de keuze hebt gemaakt die voor de ander slecht uitpakt. Daar zit iemand waarschijnlijk niet op te wachten!

#6: biedt perspectief

Biedt ten slot ook perspectief voor de toekomst: hoe nu verder? Welke stap kan iemand nu gaan zetten? Vertel hoe ga je iemand wel verder op weg gaat helpen.

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen