Nee zeggen zonder drama – The positive no

Geschreven op augustus 13, 2019 – Categorie: Communicatie

Nee zeggen zonder drama – The positive no

Laten we eerlijk zijn: ‘nee’ zeggen is soms lastig. Bij de meeste mensen die ergens ‘nee’ tegen willen zeggen, ontstaat er een tweestrijd. Aan de ene kant wil je anderen helpen en naar de zin maken. Aan de andere kant wil je jouw tijd optimaal benutten en werken aan de dingen die voor jou belangrijk zijn.

In een artikel over methodes om beter te werken bespreekt NRC-redacteur Ykje Vriesinga de kracht van nee zeggen. Ze benoemt de 7 stappen van de Amerikaanse productiviteitscoach Michael Hyatt om vaker ‘nee’ te zeggen. Volgens Hyatt zeg je namelijk iedere keer dat je ‘ja’ zegt tegen iets of iemand, óók ‘nee’. “Nee tegen op tijd afronden zodat je nog kunt sporten. Nee tegen ongestoord praten met je gezin of je vrienden. Nee tegen een weekje vakantie. Dus terwijl je denkt dat je geen nee kunt zeggen, zeg je het de godganse dag door”.

Eén van de 7 tips die wordt benoemd gaat over vriendelijk en duidelijk nee zeggen. Bij sommige mensen wil je gewoon ‘nee’ zeggen en door gaan met wat je aan het doen was,  ongeacht de reactie van de ander. Als je communiceert met je partner, een collega, vriend of familielid wordt het een ander verhaal. In zo’n situatie kan wat extra tact het verschil maken. Bijvoorbeeld door the positive no in te zetten.

The positive no

The positive no breng je in vier stappen en toont meer empathie dan een directe ‘nee’. Je begint met een positieve noot. Je toont hiermee waardering naar de ander. Bijvoorbeeld zo: “Ik waardeer het dat je aan me denkt om dit project te leiden. Dank je!”

De tweede stap zit in het delen van jouw huidige prioriteiten. “Ik ben op dit moment druk met het jaarverslag en wil dit perfect afleveren.”

Daarna volgt de ‘nee’. “Helaas kan ik niet aan beide projecten tegelijk werken, dus ik moet nee zeggen tegen je project.”

Je sluit af met een teken van betrokkenheid naar de ander. Je kunt de ander nogmaals bedanken dat er aan jou werd gedacht, mee denken in de andere mogelijkheden of wens hem succes met het project.

Oefening baart kunst

De grootste uitdaging van The Positive No zit hem bij de meeste mensen in het automatisme van gedrag. Een empathische nee komt niet altijd van zelf en vergt oefening. In de praktijk zal je merken dat, hoe vaker je deze nee inzet, hoe makkelijker het wordt om vanuit het perspectief van de ander te kijken.

“…learning how to deliver a positive no is like discovering a new superpower — it gives you the ability to make everyone feel better about the choices you’re making (including yourself).”
– Caroline Webb

Bij de één zal deze empathische nee beter werken dan bij de ander. Realiseer je altijd welk persoon je tegenover je hebt. Wil jij ontdekken hoe jij jouw grenzen kenbaar maakt en jouw verwachtingen uitspreekt, zonder daar een vervelend gevoel aan over te houden? Lees meer over onze ééndaagse training ‘De Kunst van het Nee zeggen’. Leer op een effectieve en tactvolle manier zeggen wat jij wilt en breng jouw assertiviteit naar een hoger niveau.


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”


Bron: NRC, psychologytoday

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen