“Thank you for asking. Not many people have asked if I’m okay”

Geschreven op oktober 23, 2019 – Categorie: Communicatie

Deel via

“Thank you for asking. Not many people have asked if I’m okay”

Een veel geprezen moment van Meghan, de hertogin van Sussex. Tijdens het interview dat zij had met Tom Bradby voor de documentaire ‘Harry & Meghan: An African Journey’ stelt ze zich open en kwetsbaar op.

Als we onderstaand fragment (0:37) door de bril van het Invloedmodel® bekijken, zien we een mooi voorbeeld van de invloedstijl Overbruggen in de praktijk. Deze invloedstijl gaat over het vinden van verbindingen tussen jezelf en de ander. Door te onthullen stel je jezelf kwetsbaar en open op, zoals Meghan in dit fragment doet.

Ze vertelt hoe ze zich voelt en laat zien dat het haar iets doet. Je ziet haar emotie tijdens het gesprek, hoewel ze deze onder controle probeert te houden.

Ruimte voor de ander

Tom kan er trouwens ook wat van! Zijn non-verbale communicatie past ontzettend goed in deze invloedstijl. Hij spreekt zacht en rustig, waardoor het een intiem gesprek wordt. Daarnaast stelt hij open vragen en geeft Meghan echt de ruimte om haar verhaal te doen. Ook checkt hij of hij goed begrijpt dat het dus eigenlijk niet zo goed met haar gaat. “And the answer is, would it be fair to say: not really. It has really been a struggle?”. Waarop zij antwoordt met ‘ja’.

Zelf leren Overbruggen?

Wil je de beweegredenen van de ander beter begrijpen en ontdekken wat er speelt? Tijdens de training Versnel je Samenwerking leer je hoe je op een oprechte manier de ander centraal kunt zetten, actief kunt luisteren en door kunt vragen zonder de ander een ongemakkelijk gevoel te geven. In de training Inzicht  in Invloed® leer je Overbruggen toe te passen op het juiste moment, in combinatie met de andere invloedstijlen.


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen