Kom effectiever je drukke werkdag door met deze 5 tips!

Geschreven op juli 17, 2019 – Categorie: Communicatie

Kom effectiever je drukke werkdag door met deze 5 tips!

Als je haast hebt, van meeting naar meeting rent en de deadlines je om de oren vliegen, heb je eerder kans op miscommunicatie en fouten. Het kan ervoor zorgen dat collega’s zich niet gewaardeerd voelen of bazen doen denken dat je de druk niet aankan. Voor je het weet zit je in een negatieve cyclus van gemiste deadlines en verontwaardigde collega’s. 

Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je drukke werkdag haalt raden wij je aan om de balans te houden tussen productieve werkrelaties met je collega’s en de doelen die je wilt bereiken. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn in combinatie met een volle agenda, maar met deze 5 tips gaat het je lukken:

1. Wees duidelijk

Houd het kort en bondig. Als je een idee hebt, kom dan niet met twintig back-up argumenten. Deel je  idee met de twee sterkste argumenten. Heb je iets van iemand nodig? Stel een concrete vraag. Als je iets gedaan wilt hebben, en de ander lijkt te twijfelen, wees dan direct en vraag welke stimulans of input er nodig is om het werk uit te voeren.

2. Zet op het juiste moment druk

Als je weinig tijd hebt, ben je het meest geneigd om je zin door te duwen en antwoorden bij de ander te forceren. Als je collega bezwaren blijft houden, terwijl jij snel een knoop door wilt hakken, heb je kans dat hij of zij juist de hakken in het zand zet. Een efficiënte oplossing is om de beslissing uit te stellen tot een ander moment waarop je er beter op in kunt gaan, zonder dat er een discussie ontstaat. Dit lijkt misschien een lachwekkende suggestie in een blog over efficiënt gedrag, maar het is precies wat de situatie nodig heeft om iets gedaan te krijgen.

3. Belofte maakt schuld

Als je ermee instemt om een deadline te stellen, probeer er dan ook alles aan te doen om deze te halen. Als je, ondanks alle inspanningen, de deadline niet gaat halen communiceer dit dan zo snel mogelijk. Eerlijk zijn en de tijd nemen om collega’s in te lichten over de vertraging biedt je het meeste kans op een positieve reactie én tijdwinst.

4. Luister actief

Luisteren is een enorm onderschatte vaardigheid. Iedereen denkt dat hij luistert, maar lang niet iedereen doet dat ook echt. Sta jij open voor wat de ander nodig heeft? Luister naar wat ze zeggen, check of je ze goed begrijpt en vraag om meer duidelijkheid of vraag door als dat nodig is. Lees hier meer over actief luisteren.

5. Wees voorbereid

Er is niets frustrerender dan een doelloze vergadering als je tijd tekort komt. Staat er een vergadering in je agenda waar je niets vanaf weet, check dan waarom je daar verwacht wordt en wat het doel van de meeting is. Misschien ben je toch niet nodig in het overleg en kun je andere dingen doen. Ben je wel nodig, kun je er tenminste voor zorgen dat het een productieve meeting wordt.

Er zitten maar 24 uur in een dag en je bent maar een beperkt aantal uren aan het werk. Gebruik je tijd nuttig, je krijgt het nooit meer terug.

Alles leren over efficiënte communicatie en het inzetten van flexibel invloedgedrag? Ontdek Inzicht in Invloed®. Deze training is erop gericht om professionals te helpen om doelen te bereiken en tegelijkertijd productieve werkrelaties te onderhouden of op te bouwen.


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen