Khadija Arib: sterk staaltje Stellen

Geschreven op april 11, 2019 – Categorie: Actualiteit

Deel via

Khadija Arib: sterk staaltje Stellen

Sinds januari 2016 leidt Khadija Arib als voorzitter de vergaderingen van de Tweede Kamer. Ze opent en sluit de vergaderingen en bepaalt wie het woord voert. Zo ook gisteren, waarbij ze duidelijk aan het Stellen was.

Heb je het helemaal gemist? Bekijk de video:

Bron: NOS

‘Neem het terug’

Zoals je in bovenstaande video kunt zien is Arib in discussie met GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg over de regels rond het aanvragen van een debat. Daarna geeft ze het woord aan Van Dam. Hij start zijn spreektijd met “Ik heb lang geleden afgeleerd dat als twee vrouwen van mening verschillen, dat ik daar als man mij helemaal in moet mengen“. Arib is hier duidelijk niet van gediend. Naast de commotie die in de zaal ontstaat, zegt Arib zelf direct ´nee´. Daarnaast noemt ze meerdere malen zijn naam, waarmee ze hem direct aanspreekt. Hij probeert verder te gaan met zijn verhaal, maar daar geeft Arib hem geen ruimte voor en zegt dat hij hier niet zomaar mee weg komt. “Hoezo twee vrouwen? Hoe vaak heb ik met u een discussie? Wat is dit voor een opmerking? Neem het terug.” Door dit te zeggen komt zij duidelijk op voor haar normen en waarden en laat ze geen ruimte voor discussie. Ze laat Van Dam er naar eigen zeggen ‘niet zo makkelijk mee wegkomen’.

Negatieve waardering

“Ze stelt in feite een aantal vragen om haar ongenoegen over het gedrag van Van Dam te uiten. “Wat is dat nou voor opmerking” noem ik een verkapte negatieve waardering. Je merkt duidelijk aan haar toon dat ze de opmerking niet vindt kunnen, alleen zegt ze dit niet zo expliciet. Op papier staan er drie vragen, maar de energie waarmee ze dit zegt is heel stellend.  Ze dwingt Van Dam om zijn woorden terug te nemen met haar norm: “neem het terug!” en laat Van Dam geen ruimte om van die norm af te wijken” aldus onze invloedexpert Christien Reichardt.

Zoals je kunt zien gaat het in deze situatie niet om wat er gezegd wordt, maar vooral om hoe ze dit zegt. Haar toon en non-verbale houding geven aan dat ze dit niet pikt en door Van Dam bij naam te noemen gebruikt ze gepaste druk.

Herken jij deze situatie uit jouw dagelijkse werkpraktijk? Hoe ga je daar mee om? Wat werkt hierin voor jou en wat vooral niet? Of ben je hierin nog zoekende? We denken graag met je mee! Stuur jouw ervaring naar vraaghet@zuidema.nl.


Zelf een sterk staaltje leren Stellen?

Wil je de ander duidelijk maken wat jouw verwachtingen zijn, zonder discussie te laten ontstaan? Tijdens de training de kunst van het nee zeggen leer je hoe je dit op een vriendelijke én effectieve manier kunt doen. In de training Inzicht  in Invloed® leer je Stellen toe te passen op het juiste moment, in combinatie met de andere invloedstijlen.


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen