Jezelf motiveren kun je leren

Geschreven op juni 7, 2017 – Categorie: Inspireren

Deel via

Jezelf motiveren kun je leren

Iedereen heeft wel eens een duwtje in de rug nodig. Je kent het misschien wel; je moet nodig beginnen aan een taak, maar je mist de motivatie. Tijdens het schrijven van blogs loop ik hier ook wel eens tegenaan. Wat kun je doen om jezelf te motiveren en de motivatie te behouden? Ik heb het voor je uitgezocht!

Maak een plan

Gemotiveerd aan een project beginnen is makkelijker als je weet wat je wilt bereiken en wat je daar precies voor moet doen. Het maken van een planning en stellen van deadlines geeft je goed overzicht. Realistische doelen stellen is belangrijk. Het in kleine stukjes verdelen van een taak kan hierbij helpen. Het maakt het project overzichtelijk en zorgt ervoor dat je bewust bent van de voortgang die je boekt. Dit werkt enorm motiverend!

Zoek de inspiratie

Vooral als je moeite hebt met beginnen is het een aanrader om te ontdekken hoe anderen je voor gingen. Het lezen van blogs, boeken, tijdschriften en praten met anderen over wat je van plan bent laat je warm lopen voor je taak. Laat je inspireren en enthousiasmeren door succesverhalen! Omring jezelf met positieve mensen en vertel hen welk doel je voor ogen hebt. Met iemand sparren of samenwerken kan het makkelijker maken om te beginnen. Motiveer elkaar!

Bye bye comfortzone

Als je iedere dag hetzelfde doet kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Personal branding specialist Chris Potter beaamt de positieve invloed van vernieuwing. “Het doen van dingen waar je zelfverzekerd over bent verkleint de kans op falen. Het verkleint ook meteen de kans op groei”, zegt hij. “Groeien doe je namelijk pas als je buiten je comfortzone treedt”. Stap eens uit je comfortzone en daag jezelf uit! Door iets nieuws te doen maak je het weer leuk voor jezelf en kan je weer gemotiveerd aan de slag.

 Vier je prestatie

Heb je een taak van je to-do lijst afgerond? Vier je prestatie! Het afvinken van een taak geeft je een goed gevoel. Dit gevoel draagt bij aan je geluksgevoel. Marian Palsgraaf, coach in persoonlijke ontwikkeling, zegt hierover: “Wanneer je niet trots bent op wat je hebt gedaan, zal je er ook niet erg gelukkig van worden. Mensen die trots zijn op zichzelf zullen er vaker in slagen om de door hen gestelde doelen te halen”.  Sta even stil bij je successen en wees trots op jezelf.

Stay positive!

Blijf positief, ook als het even niet loopt zoals je het in gedachten had. “Je gedachten beïnvloeden je stemming en andersom. Wanneer je in een depressieve stemming bent, zullen je gedachten vervuld zijn van wanhoop, cynisme en negativiteit”, aldus NIP psycholoog Marcia Bulder. Een positieve mindset draagt dus bij aan een positief resultaat. Zie tegenslagen als een uitdaging en houd vertrouwen in jezelf.

 

Bronnen: Justbeyou, carrieretijger, zenhabits, allegrow, Jessevandervelde, LinkedIn, Greencastle, Psyquin

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen