Het is tijd om kleur te bekennen: welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?

Geschreven op augustus 9, 2017 – Categorie: Communicatie

Deel via

Het is tijd om kleur te bekennen: welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?

Iedereen reageert in bepaalde situaties volgens een vast patroon. Je kunt jezelf ontwikkelen door buiten je vaste patroon te stappen.

Maar hoe weet je wat jouw patroon is? Met het Structogram ontdek je jouw kleur(en) en leer je hoe je jouw sterke en zwakkere kanten kunt herkennen en ontwikkelen.

Een persoonlijkheidsindicator kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je gedrag en kan je helpen met het aanpakken van problemen en hindernissen op de werkvloer.

Bij Bureau Zuidema gebruiken wij hiervoor het Structogram®. Het Structogram® geeft de precieze kennis over de basisstructuur van je persoonlijkheid. Daarmee ontdek je meer over je sterke en zwakke kanten en je grenzen. 

Het is een waardenvrije methode die individueel vastgelegde grondpatronen van iemands persoonlijkheid en gedrag vaststelt.

Je leert je verder te ontwikkelen in overeenstemming met je natuur en daardoor authentiek te blijven.

“Het Structogram® laat zien welk aandeel alle drie de kleurcomponenten hebben in de structuur van je persoonlijkheid. Je hebt alle drie de kleuren in je, alleen is het evenwicht tussen de kleuren per persoon verschillend. Het kan zijn dat één kleur het meest dominant is”, aldus invloedexpert Els Slagboom.

Welke kleurcomponenten zijn er?

Ieder kleurcomponent heeft zijn kansen en risico’s. Deze omschrijving geeft je een globaal overzicht van de  kleurcomponenten, gesteld dat één kleur flink dominant aanwezig is.

Blauw
Je benadert graag dingen op basis van feiten en logica. Je bent een denker, doet pas dingen als je het zeker weet. Helderheid en overzicht zijn belangrijk voor je en je werkt het liefst alleen. Contact leggen met anderen gaat soms moeizaam en je staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling.

Groen
Je staat bekend als een voeler. Je hebt een groot empathisch vermogen en een sterke intuïtie. Je hebt als drijfveer om de harmonie te bewaren en erbij te horen. Angst voor conflicten is een van je valkuilen, deze vermijd je  liever. Je bent graag de verbindende factor.

Rood
Je staat bekend als een doener. Met jouw innerlijke drang tot verbetering en wilskracht wil je indruk maken. Je neemt graag het voortouw en bent recht door zee. In je eigen enthousiasme vergeet je vragen te stellen aan de ander; je gaat uit van je eigen kennis en bent bereid risico’s te nemen.

Misschien herken je één of twee dominante kleurcomponenten. Of je herkent ze alle drie. Van jezelf. Of je ziet het van anderen. Mensen zitten heel verschillend in elkaar. Verschillende mensen komen echter in overeenkomstige situaties terecht. De keuzes die ze dan maken zijn afhankelijk van hun drijfveren. Waar de een wegrent, gaat de ander er nog net iets harder tegenin.

Alleen naar gedrag kijkend kun je nog geen uitspraak doen over wat iemands Structogram® is”, zegt Els. “Je verwacht dat iemand met een overwegend rode kleurcomponent eerder door rood licht rijdt dan iemand met een overwegend groen component. Toch kan de persoon met het groene component dit ook doen, alleen vanuit andere beweegredenen”.

In de volgende 3 voorbeelden laten we concreet zien hoe mensen vanuit de verschillende kleurcomponenten met dezelfde situatie omgaan.

1. Risico’s nemen

Neem jij risico’s of ga je voor veiligheid? Wat zijn de drijfveren die je een keuze doen maken?

Blauw
Jij bent graag in control. Door je schematische instelling heb je niet de capaciteit om je flexibel op te stellen als iets niet volgens je eigen verwachting gaat. Je bent niet van plan om een enkel risico te nemen.

Groen
Jij neemt liever ook geen risico, maar je hebt hier echter hele andere redenen voor. Jij gaat risico’s vooral uit de weg omdat je conflictsituaties wilt vermijden. Je wilt het graag iedereen naar de zin maken en bent trouw aan tradities.

Rood
Risico’s uit de weg gaan is voor jou eigenlijk geen optie. Je bent juist bereid grote risico’s te nemen. Je besluitvaardigheid en wilskracht wakkeren deze innerlijk strijdlust aan.

2. Plannen

Werken volgens een strakke planning of met veel deadlines is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Blauw
Schematisch en volgens planningen werken vind je heerlijk. Jij bent het liefst zelf in control en houdt van overzicht. Je streeft naar duidelijkheid en orde en bent trouw aan richtlijnen en wetten.

Groen
Het volgen van een planning is niet jouw sterkste kant. Jouw onsystematische handelswijze wordt gevoed door de wens het iedereen naar de zin te maken. Je laat dingen dan ook liever op hun beloop en valt terug op je intuïtie.

Rood
Jij leeft in het hier en nu. Je impulsieve gedrag en drang naar dynamiek zorgen ervoor dat jij niet werkt met een strakke planning. Als spontaan improvisatietalent ga je soms ongecontroleerd te werk, maar je hebt wel gevoel voor haalbaarheid.

 3. Innerlijke (on)zekerheid

Niet iedereen heeft dezelfde dosis zelfvertrouwen. Dit hangt af van de overwegingen die je maakt.

Blauw
Jouw innerlijke zekerheid is afhankelijk van de omgeving. In een vertrouwde omgeving zal het vertrouwen in jezelf stijgen. Een nieuwe omgeving vraagt om een andere insteek. Je kijkt dan eerst even de kat uit de boom en zoekt daarna voorzichtig toenadering, om daarna langzaam uit je schulp te kruipen.

Groen
Heb je meer van het overwegend groene component in je, dan vertrouw je op je intuïtie en leg je graag contact. Vanuit sociale overwegingen zal je jouw innerlijke zekerheid niet altijd laten zien. De angst om anderen te kwetsen en het risico om het gemeenschapsgevoel te verstoren is voor jou snel te groot.

Rood
Met het tonen van je innerlijke zekerheid heb je geen moeite als je vooral de rode kleurcomponent bezit. Je staat stevig in je schoenen en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Voor anderen kan je overkomen als luidruchtig, onrustig of iemand met dominant gedrag. 

Zodra je weet hoe de verhouding tussen de kleurcomponenten van jouw Structogram® in elkaar steekt, begrijp je beter waarom je in sommige situaties doet wat je doet.

Benieuwd of jij jouw verwachte kleurdominantie hebt? Kom tot verrassende conclusies met de training het Structogram®  en ontdek hoe je van jouw valkuilen kwaliteiten kunt maken!

Bekijk de training


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun 
invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie”.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen