Invloed uitoefenen kun je leren

Geschreven op oktober 5, 2017 – Categorie: Invloed, Persoonlijke ontwikkeling

Invloed uitoefenen kun je leren

Wat is invloed eigenlijk? Je kunt invloed op verschillende manieren benaderen: vanuit tijd, de elementen, technologie, politiek of taal bijvoorbeeld. Bureau Zuidema kijkt naar de gedragskant van invloed. Hoe kun je invloed uitoefenen op een persoon met behoud van relatie? Invloed gaat bij Bureau Zuidema over het effect van bepaald gedrag.

Roger Harrisson en David Berlew, twee organisatiepsychologen uit Amerika vroegen zich begin jaren zeventig af hoe ze meer invloed konden uitoefenen, los van een rol of positie. Ze ontdekten dat diegenen die hun gedrag aanpasten aan de situatie of de persoon tegenover zich, meer voor elkaar kregen dan diegenen die vooral hun eigen voorkeursgedrag – ongeacht de context – lieten zien. Op basis hiervan ontwikkelden zij het Invloedmodel®. Dit zeer krachtige model vormt de basis van de training Inzicht in Invloed®. Deze internationale training werd in 1976 mede door Bureau Zuidema ontwikkeld.

Meer dan vakkennis

In de huidige tijd speelt het ontwikkelen van invloed een steeds belangrijkere rol. Voorafgaand aan je loopbaan doe je veel vakkennis op tijdens je opleiding. Kennis die je nodig hebt in de organisatie, om je ideeën, plannen en visie vorm te geven. Maar met vakkennis alleen red je het niet. Om je plannen, ideeën en voorstellen geaccepteerd te krijgen, heb je anderen nodig en zul je draagvlak moeten creëren.

Weg met weerstand: Impact met Invloed

Vergroot je persoonlijke effectiviteit

Download e-book

Van weerstand naar enthousiasme

In plaats van protesterende collega’s wil je ze overtuigen, inspireren of motiveren om mee te gaan met jouw idee. Doe je dit succesvol, dan oefen je positieve invloed uit. Maar wat is positieve invloed eigenlijk? En hoe werkt dat dan? Door te manipuleren? Wanneer is iemand invloedrijk? En hoe invloedrijk ben jij eigenlijk? In dit e-book kom je er achter!

Invloed zonder macht

Maar hoe kun je je doelen bereiken als je niet vanuit een hiërarchische rol of positie invloed kunt uitoefenen? Je zult over de juiste vaardigheden moeten beschikken. Invloed uitoefenen zonder macht kun je leren. De training Inzicht in Invloed® geeft praktische handvatten én de gelegenheid te oefenen met ander gedrag. Je leert ineffectieve patronen te doorbreken en je effectieve gedrag nog meer tot zijn recht te laten komen. Het Invloedmodel® is de kapstok waarmee je naar je eigen invloedgedrag kunt kijken: wat doe ik effectief en waar kan ik nog meer winst behalen? Altijd met behoud of verbetering van de relatie.

Lees meer over Inzicht in Invloed® Lees meer over het Invloedmodel®

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

 

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen