Invloed is een verandering in gang zetten

Geschreven op augustus 2, 2012 – Categorie: Invloed, Persoonlijke ontwikkeling

Deel via

Invloed is een verandering in gang zetten

Een interview met Ruud van Ommeren en Lodewijk van Ommeren uit 2010 over de invloed van HRD, in het tijdschrift Leren in Organisaties. Klik op de link hieronder voor het complete interview!

Invloed Is Een Verandering in Gang Zetten

Een gesprek met Ruud van Ommeren en Lodewijk van Ommeren over de invloed van HRD is een verhaal over verleden, heden en toekomst van het HRD-veld. Een gesprek over spirituele interesses en managerstaal, over leerzame ervaringen en prikkelende ambities. Een ervaren deskundige en de ervaringsdeskundige aan het woord.

Ruud van Ommeren: ‘HRD heeft vaak nog weinig invloed aan de bestuurstafel en wordt nog veelal gezien als een aparte toeleverende discipline. Daar komt verandering in als de ontwikkeling van mensen een meer geïnternaliseerd onderdeel wordt van de bedrijfsvoering, simultaan met de ontwikkeling van economische en technologische innovaties. Deze beperkte invloed op bestuursniveau wordt onder andere veroorzaakt door de studiekeuze. Mensen die sociale wetenschappen gaan studeren, hebben meestal een fundamenteel andere belangstelling dan mensen die bedrijfskunde, rechten of economie gaan studeren. De economen, juristen en ingenieurs hebben mede daardoor nog de overhand als het gaat om de invloed aan de bestuurstafel. Aan de andere kant hoef je ook niet altijd impact op het bestuursniveau te realiseren. Een goede bakker heeft met kwaliteitsbrood ook zeker een functie. Een goede training of opleiding kan uiteindelijk een sterk merk zijn.

Hoe verder met HRD?

Vakinhoudelijk is volgens Ruud de laatste jaren sprake van een verschuiving van positivisme (kennis is ‘objectief’ en overdraagbaar) naar constructivisme (kennis is ‘subjectief’ en wordt samen gemaakt) al heeft hij zo zijn persoonlijke kanttekeningen bij die laatste ontwikkeling. Er is een verschuiving zichtbaar van uitsluitend classroom-training naar meer geïntegreerde vormen waarbij ook steeds meer de rendementsvraag wordt gesteld (blended learning). Ook bij Zuidema is men sinds 2007/2008 meer nadrukkelijk gaan samenwerken met andere aanbieders om de klantvragen ook meer in de breedte te kunnen beantwoorden. Voor de HR-professional betekent dit dat hij (en steeds meer zij) zich ontwikkelt tot een business- en kennispartner die in staat is om de visie op het leren van mensen te paren aan een visie op de duurzame ontwikkeling van organisaties in een wervelende omgeving. Lodewijk: ‘Volgens mij is het verbinden van HRD-elementen zoals bijvoorbeeld een selectieproces, een high potential-programma en ziekteverzuimbeleid tot een complete visie de uitdaging voor de komende jaren om de invloed van HRD aan de bestuurstafel te vergroten. Door samenwerking aan te gaan binnen en buiten het HRD-veld verwacht ik dat HRD zich snel verder ontwikkelt. Vanzelfsprekend willen we graag aan die ontwikkeling een bijdrage leveren. Invloed is samenwerken en ontwikkelen is niet voor niets het credo van Bureau Zuidema.’

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen