Impressie van het jubileumfestival: Zuidema viert 50 jaar

Geschreven op juni 4, 2012 – Categorie: Behind the Scenes, Nieuws

Deel via

Impressie van het jubileumfestival: Zuidema viert 50 jaar

Wie jarig is trakteert, wie 50 jaar wordt pakt uit! En dat deden we. Op een bijzondere locatie, midden op de Utrechtse Heuvelrug. Met een heus festival. Informeel. Met workshops. Met sprekers. Met zang. Een hapje en een drankje. En natuurlijk met een rode draad: invloed! 

Het is de toren die als eerst in het oog springt. Hij steekt hoog boven het groen van de Utrechtse Heuvelrug uit. Vandaag wapperen Zuidema’s rode banieren en vlaggen in de top van Kasteel Sterkenburg.

Zuidema 50 jaar jubileum impressie

Drie prachtige dames in witte hoepeljurken zingen iedereen van harte welkom. Voor Les Dames Blanches blijven de gasten graag even staan. Bewonder ook aan uw rechterhand de ingang van het kasteel. De stichters van dit bouwwerk uit de dertiende eeuw waren zeer invloedrijk. Machtig dus! Maar wat is de betekenis van invloed anno 2012?

Invloed van de Nederlander

Langs koetshuis, tuinmanshuis en kapschuur worden gasten richting festivalterrein geleid. In het midden staat de grootste tent. De middag begint met thee, koffie en zoetigheid.

Zuidema 50 jaar jubileum impressie

En om twee uur opent directeur Lodewijk van Ommeren hier het festival. Met een speech. Over hoe het begon in 1962 met een eenmanszaak. 1977: de introductie van het Invloedmodel®. En dan 2012; het jaar waarin Zuidema onderzoek doet naar de invloed van de Nederlander. Lodewijk presenteert de resultaten in een notendop.

Sessies kiezen

Tijd om te kiezen! Bijvoorbeeld het beste bistrotafeltje in de boomgaard. In goed gezelschap een beetje netwerken. Een vers stukje fruit of drankje binnen handbereik. Een verleidelijke optie. Maar de meeste gasten willen de invloedsessies niet missen. Om half drie begeven ze zich naar een van de kleinere tenten.Zuidema 50 jaar jubileum impressie

Begrijp een Chinees

In een van die tenten staat Jan van der Putten. Schrijver van het boek ‘Verbijsterend China’. Hij leert je de Chinees en zijn manier van invloed uitoefenen beter begrijpen. En er is een verrassend toetje: Jans verhaal wordt samengevat in een lied! Tegelijkertijd schetsen vier Young Professionals
hun eigen portret, in een sessie georganiseerd in samenwerking met ICA. Waaronder de jonge ondernemers Adriaan Buyserd en Frans van de Kerkhof. Ze vertellen op welke manier zij lef hebben getoond. Hoe ze leerden van hun fouten. En wat invloed hierbij betekende.

Complimentenmeisjes

Zuidema 50 jaar jubileum impressie

Buiten overladen stralende complimentenmeisjes je met mooie woorden. Een fluwelen bank babbelt met iedereen die op hem gaat zitten. Heb je de invloedtest gedaan? Dan dagen acteurs je ongemerkt uit. In de allerkleinste tenten zijn workshops over invloedstijlen en over het hier & nu. Aan de rand van het water staren mensen geconcentreerd naar een speelbord. Ze worden geobserveerd door hun tegenstander, Roel Eefting. Hij is trainer bij Zuidema en drievoudig wereldkampioen Stratego. Roel legt ze het verband uit tussen Stratego, invloed en krachtenvelden.

Nieuw leiderschap

Om half vier moet er opnieuw gekozen worden. In een overvolle tent is het woord aan Menno Lanting. Hij vertelt over nieuwe vormen van leiderschap. En legt uit hoe online invloed uitoefenen werkt. Op hetzelfde moment legt econoom Arjo Kramer verband tussen invloed uitoefenen en integriteit. Waarom je met goede bedoelingen niet altijd ver komt. Of toch juist wel?

Adjiedj Bakas overrompeltZuidema 50 jaar jubileum impressie

Hoe sluit je een mooi jubileumfestival af? Met een spectaculaire uitsmijter! Trendwatcher Adjiedj Bakas illustreert zijn verhaal met video’s en muziek. Geen seconde de tijd om je te vervelen! Met zijn toekomstvoorspellingen overrompelt hij de gasten. Wat is de invloed van technologische ontwikkelingen op de maatschappij? Economische crisis? Zo pluk je er juist de vruchten van.
Zuidema 50 jaar jubileum impressie

Na dit laatste inspirerende verhaal, is het wel weer tijd voor een hapje en een drankje in de boomgaard. Een ganzenhoedster bespeelt haar ganzen met een fluit. En zelfs de zon lijkt beïnvloed, als-ie precies op ’t moment van nagenieten doorbreekt…

Tekst: Babette Schrijft
Foto’s: Mike Bink

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen