Hoe voer je gesprekken over onderwerpen zoals Black Lives Matter en MeToo?

Geschreven op juni 22, 2020 – Categorie: Actualiteit, Communicatie, Inspireren

Deel via

Hoe voer je gesprekken over onderwerpen zoals Black Lives Matter en MeToo?

Grote kans dat je de afgelopen weken gesprekken hebt gevoerd met vrienden, familie of misschien wel met collega’s over de Black Lives Matter beweging. Hoe ging dat bij jou? Leidde het tot een verhitte discussie of was het een vriendelijk gesprek?

Wanneer je beide hetzelfde denkt over een onderwerp of thema is het vaak geen probleem om een écht gesprek met elkaar te voeren. Het wordt pas ongemakkelijk als je aan de lunchtafel met collega’s zit of met vrienden op het terras en je onverwachts, door een tegengestelde mening, in een verhitte discussie raakt. Zeker als jouw normen en waarden, principes of overtuigingen in twijfel worden getrokken.

Zodra het gesprek over jouw politieke voorkeur, geloofsovertuiging of, zoals in bovenstaand voorbeeld, over racisme gaat, kan het een stuk oncomfortabeler worden. Dan gaat het al snel over goed of fout, welles of nietes, gelijk en ongelijk, zwart of wit. Oftewel: de ruimte voor nuances is er niet meer. Dan staan we klaar met onze vooroordelen en verwijten; ‘Dat is racistisch’, ‘Doe niet zo fascistisch’, ‘Typisch een uitspraak van een mannenhater’.

Een gesprek zonder nuances is geen echt gesprek. In een echt gesprek heb je geen winnaar of een verliezer. Niet als je een goede relatie wilt behouden. Niet als je iets wilt leren. Toch gebeurt het je soms dat je in een gesprek lijnrecht tegenover de ander lijkt te staan. Maar omdat een gesprek ongemakkelijk kan zijn, betekent dit niet dat je het niet moet voeren.

Durf jij het gesprek aan mét de ander en niet tegen de ander? Lees dan de onderstaande tips:
#1: Overtuigen of begrijpen?

Allereerst sta je natuurlijk vrij in je keuze om het gesprek wel of niet aan te gaan. Stel jezelf de volgende vragen; ‘’Hoe belangrijk vind ik het om dit gesprek te voeren met deze persoon?’’, ‘’Hoe belangrijk vind ik onze relatie?’’ en ‘’Met welk doel ga ik het gesprek aan?’’

Je emotionele investering bepaalt voor een groot deel met hoeveel vastberadenheid en emotie je het gesprek aangaat. Je zult wellicht sneller in discussie raken met je partner dan met je collega. Omdat je de relatie met je collega niet wil beschadigen en de betrokkenheid bij je partner veel hoger ligt.

Als je een echt gesprek wilt voeren is het cruciaal dat je openstaat voor de beweegredenen van de ander. Dit vraagt geduld, energie en aandacht. 

Kan je dit niet opbrengen of wil je dit gesprek om welke reden dan ook niet voeren, kan je het gesprek het beste langs je heen laten gaan. Je kan dit doen door van onderwerp te veranderen, erken de vraag en breng een alternatief gespreksonderwerp in. Bijvoorbeeld: ‘’Lastig onderwerp, daar wil ik het liever niet over hebben. Hoe was je klantgesprek vanmorgen gegaan?’’, of ‘’Daar heb inderdaad veel over gelezen in het nieuws, maar wat vind je eigenlijk van de redding van de Hema?’’. Kies een onderwerp waar de ander zich mee verbonden voelt of graag over praat.  

#2: Stel geen vraag met een verkapte mening erin

Vaak begint een onverwachte discussie met een suggestieve vraag, een gedeponeerde mening: ‘’Vind jij Trump ook zo’n blaaskaak?’’, ‘’Ben jij ook zo klaar met die zwartepietendiscussie?’’, ‘’Echt erg hé, dat er nog zo gediscrimineerd wordt?’’

Dit zijn de meest gesloten vragen die er zijn, omdat ze alleen tot instemming met jouw mening uitnodigen. Jouw gesprekspartner zoekt dan een ‘bondgenoot’. Wanneer je het niet eens bent met de gemaakte suggestie, de opgedrongen mening,  is het eerste instinct de aanval in te gaan. Je wilt je daarvan distantiëren. Je luistert niet meer, je wacht op je beurt en staat klaar om je rijtje argumenten af te vuren. En waar leidt dat toe…. Onze tip: laat je mening achterwege en stel een open vraag.

#3: Luister actief

Luister aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft voordat je reageert. Dat klinkt simpel, maar de neiging in de verdediging te schieten is groot. Erken de bijdrage van je gesprekspartner. Laat zien dat je de ander gehoord hebt voordat je meteen je argumentatie induikt. Ga de ander niet overstemmen, wees bewust van je lichaamstaal. Houd een open houding, maak oogcontact en wees kalm. Probeer het maar eens.

Stel vragen aan de ander over zijn standpunt, probeer helemaal te begrijpen wat de ander bedoelt. Vraag waarom je gesprekspartner dat vindt. Maar wees ook bewust van je timing; je reactiesnelheid en beoordeel het effect van de door jou geuite reacties. Trek niet te voorbarig conclusies, maar vat samen. Een veel gemaakte fout in een discussie is dat mensen niet luisteren. Ga dus op zoek naar raakvlakken.’Ooow dus eigenlijk bedoel je dit…., maar daar ben ik het ook mee eens’’.

 “Seek first to understand, then be understood.” – Stephen R. Covey

#4: Wees bereid om van jouw standpunt af te stappen

In een discussie wil je vaak stellig, overtuigend en daadkrachtig zijn. Maar dit hoeft je niet tegen te houden je kwetsbaar en open op te stellen. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, durf je je gedachten en gevoelens te delen en durf je toe te geven niet alle antwoorden te hebben. Je durft dan een onderzoekende en bevragende rol aan te nemen en je vooringenomen mening of standpunt in twijfel te trekken. ‘’Waarom vind ik dit eigenlijk?‘’, misschien kom je dan tot het besef: ‘’interessant dat je dat zo zegt, zo had ik het zelf nog niet bekeken’’ . Houd dus het vizier open, durf objectief naar jezelf te kijken en je hand in eigen boezem te steken. Wees bereid om te accepteren dat jouw mening misschien niet klopt.

#5: Voorkom polarisatie

Je bent vóór of tegen. Je hebt een uitgesproken mening of je hebt geen mening. Je hebt ‘wij’ en ‘zij’. Je bent een ‘racist’, een ‘mannenhater’ of een ‘fascist’. Polarisatie; de dooddoener van elk gesprek. Polarisatie zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor nuance en of een middenweg. Het gesprek of de discussie draait dan alleen nog maar om de verdedigingen en of om de beschuldiging. Voorkom dat je labels gaat uitdelen. Vergeet niet dat je met de ander wilt praten, niet bekvechten. Wanneer je iemand bij voorbaat of overhaast labels zoals ‘white privileged man’ of ‘racist’ toedicht, kan dit afstand veroorzaken. Door dit soort labels uit te delen duw je iemand in een hoek, en die gaat terug vechten.

Je hebt invloed op hoe je gesprek verloopt. Omdat gesprekken ongemakkelijk kunnen zijn betekent dat niet dat ze niet gevoerd moet worden. Met deze 5 tips kan je op rustige manier een vruchtbare discussie voeren én wellicht leer je nog meer dan je zelf dacht.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen