Grip op jouw invloed

Geschreven op september 7, 2017 – Categorie: Invloed

Grip op jouw invloed

Ben je ooit uit een meeting gekomen en heb je jezelf afgevraagd: hoe ben ik hier terecht gekomen? Je ging het gesprek in met een doel, maar eindigde met een heel ander resultaat.

Je begon het gesprek krachtig, vastbesloten en met een duidelijk gewenste uitkomst in je hoofd, maar verliet de ruimte met ongewenste resultaten. Je startte met een invloedrijk gevoel, maar uiteindelijk voel je je helemaal leeg. Hoe is het zo ver gekomen? Hoe voorkom je dit voor een volgende keer?

Om te begrijpen hoe en waarom je in deze situatie niet invloedrijk genoeg was, is het belangrijk om te begrijpen waar dat invloedrijke gevoel dat je in eerste instantie had vandaan kwam.

Voelde je je invloedrijk door jouw positie op de werkvloer? Als leidinggevende kun je bijvoorbeeld meer invloed hebben dan jouw medewerkers omdat jij een hogere hiërarchische positie hebt.

Of was je de expert in een specifieke situatie? Je zult je dan op sommige momenten misschien invloedrijker voelen dan anderen. Als jij financieel medewerker bent en het gesprek gaat over financiën, is het logisch dat jij je in die situatie invloedrijker voelt. Echter, als het gesprek verschuift naar een marketing of sales onderwerp, sijpelt jouw invloed langzaam weer weg.

Positieve invloed in plaats van macht


Het overmatig inzetten van macht en hiërarchie kan op twee manieren een negatief effect hebben. Niet alleen voel je je machteloos in situaties waarin je geen positionele houvast hebt, ook kun je als je constant op je hiërarchische positie werkt langdurige relaties schaden en je invloed en impact verminderen.

Dr. Nicola Lincoln, gecertificeerd Positive Power & Influence Programme® trainer, legt uit: “Het wil niet zeggen dat positionele invloed negatief is. Het kan ontzettend handig zijn, maar je ook in de problemen brengen als je het niet hebt.”

Wij raden daarom aan om vooral positieve invloedskills in te zetten. Dit gaat over hoe je denkt en voelt en hoe je psychisch in elkaar zit. Het is de psychische, mentale en emotionele energie die je toont in verschillende situaties. Hoe meer je het inzet, hoe effectiever je bent. Je kunt jouw invloed namelijk bij iedereen gebruiken en in iedere situatie.

Weg met weerstand: Impact met Invloed

Vergroot je persoonlijke effectiviteit

Download e-book

Van weerstand naar enthousiasme

In plaats van protesterende collega’s wil je ze overtuigen, inspireren of motiveren om mee te gaan met jouw idee. Doe je dit succesvol, dan oefen je positieve invloed uit. Maar wat is positieve invloed eigenlijk? En hoe werkt dat dan? Door te manipuleren? Wanneer is iemand invloedrijk? En hoe invloedrijk ben jij eigenlijk? In dit e-book kom je er achter!

Stijlflexibiliteit

Om jouw invloed optimaal in te kunnen zetten, is het nodig om te werken aan je stijlflexibiliteit. Dit betekent dat je gemakkelijk kunt reageren op veranderende situaties en daarbij dus verschillende invloedstijlen in kunt zetten om zowel je gesprekspartner als je doel niet uit het oog te verliezen.

Een grotere waardering voor je persoonlijke invloed stelt je in staat om mensen mee te krijgen in jouw doelen, ongeacht hun positie. Door meer vertrouwen te hebben in jouw invloed en je meer op je gemak te voelen met de invloedstijlen, kan je jezelf helpen om in het moment te blijven, met een bewust doel in plaats van alleen op gevoel.

Dit is het moment voor jou om invloedrijk te zijn. Traditionele hiërarchische organisatie structuren worden steeds meer vervangen door plattere, meer samenwerkende modellen. En in plattere organisaties, waarin posities minder belangrijk zijn, kan jouw persoonlijke invloed een grote rol spelen. Hoe invloedrijk ben jij eigenlijk? Doe de Invloedtest en kom er achter! Wil je meer invloed? Kijk dan eens naar onze training Inzicht in Invloed®.

Doe de InvloedtestInzicht in Invloed®

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”


Bronnen: Positive power and influence

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen