Eva Jinek wil ‘basisbeleefdheid’ van Jules Deelder. Hoe invloedrijk is dat?

Geschreven op januari 27, 2017 – Categorie: Invloed, Nieuws

Eva Jinek wil ‘basisbeleefdheid’ van Jules Deelder. Hoe invloedrijk is dat?

Het storende gedrag van Deelder in Jinek’s talkshow zorgde afgelopen woensdag voor behoorlijk wat media aandacht. Maar ook Jinek’s reactie werd onder de loep genomen. Vanwege haar ingrijpen werd ze ‘pittig’ genoemd, ze werd ‘tot wanhoop gedreven’ en ze ‘haalde uit’; maar is dat wel zo?

Hoe invloedrijk is Eva Jinek hier eigenlijk?

Heb je het helemaal gemist? Dan is hier de hele uitzending van woensdag 25 januari terug te kijken. Het fragment waar we het over hebben kun je hieronder terug kijken: waarin ‘Rotterdammer van beroep’ Jules Deelder constant mensen aan tafel onderbreekt en Eva Jinek hem hierop aanspreekt.

De YouTube video die we je graag willen laten zien, gebruikt cookies. Om deze video te bekijken moet je marketing cookies accepteren.

Door de ogen van de invloed expert

“Wat mooi dat Jinek in het nieuws komt vanwege dit moment” zegt Linda Kluijtmans, influence expert bij Bureau Zuidema. “Het vergt moed om een stoorfactor aan te spreken op zijn of haar gedrag, zeker in groepsverband”. Jammer dus, dat er gezegd wordt dat zij ‘tot wanhoop gedreven’ werd terwijl zij eigenlijk heel invloedrijk gedrag vertoont.

Het vergt moed om een stoorfactor aan te spreken op zijn of haar gedrag, zeker in groepsverband

“Als het zo moet, dan wil ik dat het ophoudt. Ik meen het serieus” horen we Eva Jinek zeggen. Ze kijkt hem aan en gebruikt haar handen om haar boodschap te versterken. “Ik wil een bepaalde basisbeleefdheid hier aan tafel” benadrukt zij. Je ziet ook non verbaal aan Jinek dat zij zich ergert aan zijn gedrag.

“Wat dat betreft is zij goed leesbaar” zegt Linda “haar toon, boodschap en houding komen met elkaar overeen”. Hoewel Deelder door blijft mompelen lijkt hij een stuk rustiger, zeker wanneer Jinek haar aandacht volledig focust op de andere gast en Deelder verder negeert.

Wat had nóg beter gekund?

Hoewel zij zich uitsprak en goed zichtbaar maakte dat zij zich stoort, werd het nooit heel concreet wat ze dan wél verwachte. Met de benaming ‘basisbeleefdheid’ laat ze veel ruimte aan Deelder om deze vrij te interpreteren.

Dat hij in zijn gedrag niet voldoet aan deze basisbeleefdheid is duidelijk, maar wat zij specifiek wél van hem verwacht wordt niet expliciet uitgesproken. “Dit maakt de verwachting onduidelijk en roept de vraag op ‘wat wil je wél van me?'” legt Linda uit.

Iedereen komt wel eens een Deelder tegen in een vergadering

Deze situatie tussen Jinek en Deelder is voor veel mensen maar al te herkenbaar: collega’s die tijdens een vergadering elkaar alsmaar in de rede vallen of met een betoog beginnen terwijl de ander nog niet is uitgesproken. Gehoord willen worden, en harder gaan praten, om maar je eigen argumenten naar voren te brengen is voor veel mensen een automatisme. Maar doorgaans bereik je daar heel weinig mee.

Door niet aan te haken op het onderwerp en slecht naar een ander te luisteren wordt de vergadering steeds langer, stroperiger en minder productief.

Hoewel iedereen zich ergert, wordt er vaak niets van het gedrag van de ander gezegd. Wellicht omdat dit één-op-één al oncomfortabel is, maar je in groepsverband ook nog eens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. Terwijl het juist heel zinvol is om het aan te geven als iemand over jouw grens heengaat.

Laten we Eva Jinek dan ook bedanken om haar voorbeeld. Zij is niet ‘tot wanhoop gedreven’ of keihard aan het ‘uithalen’, eigenlijk is zij hartstikke invloedrijk bezig.

Meer weten over aanspreken op de werkvloer?

Download ons ebook over de aanspreekcultuur in Nederland en ontdek waarom Nederlanders liever aardig dan eerlijk zijn. Of test op welke manier jij invloed uitoefent naar anderen!

Invloed draait namelijk ook om het scheppen van duidelijke verwachtingen en het concreet kunnen aanwijzen welk gedrag, op welke manier beter kan. Door juist actief invloed te pakken wordt het aanspreken ook een succes. En invloed? Dat hebben we allemaal, je hoeft het er alleen nog maar uit te halen.

Download de E-book

Doe de invloedtest

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen