Edith Schippers: sterk staaltje afstand nemen

Category Invloed

De kabinetsformatie: er lijkt geen eind aan te komen. Na de mislukte formatiegesprekken tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft informateur Edith Schippers afgelopen vrijdag een moment van reflectie ingelast om afstand te nemen en de partijen zich te laten beraden over hun positie. Een invloedrijke keuze.

 

Heb je het helemaal gemist? Bekijk de video:

Bron: NOS

De kracht van afstand nemen

Het doel is om er uiteindelijk samen uit te komen. Het blijven proberen en doordrijven van eigen zin leidt er toe dat toegeven geen optie meer lijkt. Dit werkt averechts voor het formeren van een nieuw kabinet, daarom is afstand nemen het meest effectief én invloedrijk.

Afstand nemen is een krachtige manier van invloed uitoefenen. Het biedt alle partijen duidelijkheid qua kader – nu stoppen, daarna weer verder – en het geeft inzicht – waar gaat het ons werkelijk om? De vier partijen hebben aangegeven dat ze er niet uit komen en doorgaan levert niets op.

Afstand nemen, hoe doe je dat?

Wat doe je precies als je afstand neemt?

  1. Je kondigt aan dat je tijdelijk stopt
  2. Je kondigt aan wanneer je erop terug komt

Hoe neemt Edith Schippers afstand?

  1. Ze kondigt aan dat de partijen even uit elkaar gaan; de partijen nemen de tijd voor reflectie ‘om zich intern te beraden over hun positie’.
  2. Ze geeft tevens aan wanneer ze doorgaan met de onderhandeling: ‘aanstaande maandag pakken we het weer op’.

De tussenliggende tijd is op deze manier effectief. Op het moment dat ze verder gaan met de onderhandeling staan mensen er anders in, is er ruimte gecreëerd die er voorheen niet was.

Hoe invloedrijk ben jij? Doe de invloedtest en kom er achter!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page