Écht je doel bereiken? Focus dan niet op je doel!

Geschreven op maart 1, 2018 – Categorie: Invloed, Persoonlijke ontwikkeling

Écht je doel bereiken? Focus dan niet op je doel!

Dingen gaan niet altijd zoals gepland. Je eigen gedachten kunnen je resultaten soms flink in de weg staan. We staren onszelf zo blind op de eindbestemming, dat we geen oog meer hebben voor de route daar naartoe. Zonde, want juist daar ligt de sleutel om zo gemakkelijk mogelijk naar je doel te komen. Dus: wil je de eindstreep halen? Focus je dan op de route in plaats van het resultaat.

Face your fears

Het gaat niet langer alleen om het doel dat je wilt behalen. Er is immers een reden waarom je deze triomf nog niet hebt kunnen vieren. Iets in jou houdt je tegen. Wat is je angst? Volgens schrijver en entrepeneur Tim Farriss is het een aanrader om een lijstje te maken met de dingen die kunnen gebeuren als je faalt. “Bedenk vervolgens wat je zou doen als dit zou gebeuren en hoe je deze situaties kunt voorkomen.” Volgens Farriss helpt dit de vicieuze cirkel van het ontwijken doorbreken. Volgens Ben Tiggelaar gaat het niet alleen om het voorkomen van deze situaties,  maar ook om het doorzetten tijdens deze crisismomenten. Hij verwijst naar onderzoek van de Duitse psycholoog Peter Gollwitzer. Gollwitzen heeft zich jarenlang verdiept in het effect van het anticiperen op crisismomenten en kwam tot de conclusie dat het vooraf bedenken van oplossingen de kans op succes enorm vergroot.

Als je op crisismomenten ingesteld bent en weet hoe je hier mee om moet gaan, zou je denken dat je er bijna bent. Toch lopen veel mensen nog tegen iets anders aan. Het is namelijk vaak ‘niet het juiste moment’.

Timing is everything

Maar wanneer is iets het juiste moment? Bedenk welke obstakels er liggen op de route naar jouw doel. Als je die obstakels niet vandaag al weg kunt nemen, wanneer kun je dit dan wel doen? Wat is het juiste moment voor jou?

Mijn collega wilt stoppen met roken. Hij is op dit moment nog aan het studeren en weet dat hij in stress situaties, zoals tentamenweken en tijdens het schrijven van zijn thesis, aardig wat sigaretjes rookt. Nu hij juist in die periode zit, beseft hij zich dat zijn plan om nu te stoppen niet veel kans van slagen heeft. Zijn doel is dan ook om zodra hij afgestudeerd is te stoppen met roken. Dat is voor hem het juiste moment.

Babysteps

Om doelen te halen, is het handig als ze haalbaar zijn. Zijn de doelen die jij jezelf stelt realistisch? Hoe ver weg op je horizon ligt jouw doel eigenlijk? Veel mensen halen hun doelen niet, omdat ze onrealistisch zijn. Bedenk goed wat je wilt bereiken en welke stappen hiervoor nodig zijn. Maak elke stap zo klein mogelijk. Op die manier zijn de stapjes makkelijk te behalen. Vergeet niet om af en toe achterom te kijken en vier dan elke stap die je al hebt gemaakt: dit motiveert je om door te gaan!

“I may not be there yet, but I’m closer than I was yesterday”
– José N. Harris

 

Je doelen bereiken gaat makkelijker als je echt weet wat je wilt. Maar moet je dat wel willen weten? Invloedexpert Joris van den Hout besprak dit onderwerp in zijn word of mind.

Heb je jouw doelen scherp, maar kun je nog wat hulp gebruiken? Onze trainers zijn expert in hun vakgebied en helpen je graag met jouw ontwikkeling. Door het volgen van o.a. Situationeel Leiderschap, Effectief Onderhandelen en Invloedrijk Communiceren zijn velen je voor gegaan om hun ontwikkeling een flinke boost te geven en hun nieuwe doelen gemakkelijker te bereiken.

 

Situationeel Leiderschap Effectief Onderhandelen Invloedrijk Communiceren

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”


Bron: TEDx,  Forbes, Tiggelaar, B (2005) Dromen, durven, doen. Utrecht: Spectrum

 

 

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen