Durf jij kritisch te zijn op jouw eigen gedrag?

Geschreven op juni 17, 2019 – Categorie: Communicatie

Durf jij kritisch te zijn op jouw eigen gedrag?

Sommige gesprekken verlopen heel anders dan je van te voren ingeschat had. Een overleg dat overgaat in een verhitte discussie, emoties die de overhand nemen en uiteindelijk behaal je niet het resultaat dat je voor ogen had. Hoe een gesprek verloopt wordt bepaald door de personen die het gesprek voeren, dus ook door jou! Alleen door kritisch naar jouw eigen gedrag te kijken kun je groeien en steeds effectiever communiceren. Ben jij bereid om kritisch naar jezelf te kijken?

Jouw zelfreflectie maakt je bewust van de impact die je hebt op anderen. Pas als je op jouw eigen gedrag kunt reflecteren, kan je erachter komen op welke manier je effectiever kunt communiceren. Zelfreflectie gaat over het onderzoeken van je gedrag en je manier van handelen. Het gaat over het ‘zien’ van jouw reactie in bepaalde situaties en ervaren welk gevoel dat je geeft. Ook gaat het over het effect dat jouw gedrag heeft op bijvoorbeeld een gesprek dat je voert en de reactie die je krijgt van de ander. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die je doet en zegt.

Kijk eens in de spiegel

Even terug naar het voorbeeld. Je zat in een overleg dat overging in een verhitte discussie. Je kunt jezelf afvragen hoe je te werk bent gegaan in de situatie en waarom je dat deed. Hoe ontstond de discussie? Welke woorden gebruikte je en hoe reageerde de ander daarop? Welke intentie had je? Welk moment, of welke uitspraak, veranderde de toon van het gesprek? Als je duidelijk hebt waar het knelpunt ontstond en jouw intentie van het gesprek scherp hebt, kun je een effectievere aanpak in kaart brengen. Zo kun je stap voor stap het gesprek de richting in sturen zoals je het gehoopt had.

Zelfreflectie gaat niet zozeer om of je iets goed of verkeerd gedaan hebt, het gaat om het (bewust) stil staan bij wat je doet en het effect van je gedrag op de ander.

Het belang van zelfreflectie

Er zijn mensen die zelfreflectie overdreven vinden en naar de ander blijven wijzen als de communicatie stroef verloopt. Door op jouw eigen gedrag te reflecteren ontdek je of dit daadwerkelijk zo is, of dat er ook aan jouw communicatiekwaliteiten gesleuteld mag worden. Niet reflecteren op je eigen gedrag betekent dit dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor het effect van je gedrag. Ook als je het lastig vind is het wél belangrijk dat je kritisch naar je eigen handelen kijkt.

Tijdens onze invloed trainingen speelt zelfreflectie een belangrijke rol. Je bent continu bezig met jouw gedrag en dat van anderen. Om hier echt stappen in te zetten is het belangrijk om te kunnen reflecteren op de dingen die je zegt en doet. Gedurende onze trainingen uit zich dit vooral in feedback krijgen en geven. De manier waarop anderen jouw gedrag ervaren biedt een spiegel waar je ontzettend veel van kunt leren. Daarnaast leer je actief om te gaan met zelfreflectie als je aan de slag gaat met één of meerdere communicatiestijlen uit het Invloedmodel®, afhankelijk van de training die je volgt.  Je leert hoe jouw communicatie ook anders kan en ontdekt het effect daarvan. Als je goed reflecteert op je eigen gedrag, merk je het verschil direct.


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”  

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen