Deze 5 zaken zorgen voor geluk op de werkvloer

Geschreven op april 26, 2017 – Categorie: Samenwerken

Deel via

Deze 5 zaken zorgen voor geluk op de werkvloer

We zijn massaal op zoek naar (werk)geluk. Maar wat zoeken we dan precies? Wat is geluk? En wat spreekt je aan in een baan waardoor jij een geluksgevoel ervaart? 

Gelukkig zijn is een universele menselijke behoefte, maar niet iedereen haalt voldoening uit dezelfde dingen. Waar de een gelukkig wordt van een stukje taart, moet de ander omgeven zijn door vrienden en familie om geluk te ervaren. Er is dan ook geen recept voor het ultieme werkgeluk. Wel zijn er 5 zaken die geluk op de werkvloer vergroten.

1.    Een cultuur van vrijheid en eigen initiatief

Je hebt als mens van nature behoefte aan bewegingsvrijheid, ruimte krijgen om ideeën te onderzoeken en om zelf initiatieven te nemen. Als je als medewerker de vrijheid krijgt om je eigen tijd in te delen, je werkomgeving te personaliseren en een creatieve bijdrage te leveren, draagt dit bij aan je geluksgevoel. Aan managers de taak om een stimulerende en faciliterende rol te vervullen. Zij sturen dan wel aan, maar laten de details meer los.

2.    Een structuur van verbondenheid

Een aangename werkomgeving stimuleert de verbondenheid die je voelt als medewerker. Plezier op de werkvloer is de verbindende factor. Dat gaat niet om tafelvoetballen en eeuwige pauzes. Het gaat om een leuk, leerzaam gesprek met een collega, jezelf zien groeien en het gevoel dat jullie samen een doel gaan bereiken. Een sociale connectie met jouw collega’s draagt er aan bij dat je met plezier naar je werk gaat, wat ook weer terug te zien is in je resultaten. Maak tijd om echt naar elkaar te luisteren, wees vriendelijk, reageer snel, stel zorgvuldige vragen en geef eerlijke feedback.

3.    Waardering

Om gelukkig te zijn en goed te presteren heb je waardering nodig. Waardering in de vorm van oprechte complimenten, positieve feedback, vertrouwen en vrijheid. Vooral de jonge generatie medewerkers heeft behoefte aan waardering. Zij zijn gevoeliger voor meningen van anderen en zoeken vaker naar bevestiging.

De waardering van een ander werkt stimulerend

Na het krijgen van een compliment gaan mensen extra hun best doen. Het vergroot het vertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Waardering uitspreken voor je collega’s en het ontvangen ervan zorgt voor verbinding.

4.    Zingeving in het werk

Veel mensen zijn op zoek naar werk dat ertoe doet. Vooral hoogopgeleide kennisprofessionals willen dat hun werk waarde en betekenis heeft. Zij hebben innerlijke motivatie nodig om optimaal te functioneren en om met nieuwe ideeën te kunnen komen. Werken voor een goed loon is belangrijk, maar brengt niet de grootste voldoening. Die ontstaat als je bij kunt dragen aan een hoger doel, zoals bedrijfsdoelstellingen of maatschappelijke onderwerpen. Als je als medewerker dingen bereikt, je ideeën gedeeld worden en je betrokken wordt bij ontwikkelingen binnen de organisatie.

5. Positieve mindset

Uit wetenschappelijk onderzoek van onder andere Sonja Lybuomirsky, professor aan de Universiteit van Californië en auteur van de bestseller The How of Happiness, blijkt dat je geluk voor 40% bepaald wordt door je eigen gedrag en denkpatronen. Jouw eigen positieve en gelukkige mindset vergroot je geluksgevoel. Verschillende onderzoeken tonen aan dat ook de omgang met gelukkige mensen jou gelukkiger maakt. ‘Geluk is een collectief fenomeen’, zegt Chiel van der Linden, een van de organisatoren van Het gelukkigste congres van Nederland en medeoprichter van Multiply Happiness.

‘Elke happy me creëert een happy we’ – Chiel van der Linden

Bewust omgaan met geluk

Hoe bewuster je bent van de onderdelen die gezamenlijk jouw werkgeluk bepalen, hoe gelukkiger je kunt zijn. Vraag je zelf eens af; welk van de bovenstaande elementen zijn voor jou belangrijk? Waar kan je nog meer uithalen om je eigen geluksgevoel te vergroten?

Misschien wel de belangrijkste conclusie tot op heden is dat we invloed hebben op ons eigen geluk. Hoe makkelijker je zaken voor elkaar krijgt, mensen meekrijgt en je doelen kunt behalen, hoe groter je geluksgevoel. Dit behaal je niet op basis van macht en positie, maar op basis van gelijkwaardigheid en een goede onderlinge relatie met anderen. De wijze waarop je invloed uitoefent kun je gelukkig ontwikkelen. Weten hoe? Kijk naar onze invloed programma’s.

 

Bronnen: LinkedInWerken 2.0GethppyGelukkig werken, MT, en Personeelslog

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen