Denken als Elon Musk? Vraag actief om kritiek!

Geschreven op mei 3, 2018 – Categorie: Invloed

Denken als Elon Musk? Vraag actief om kritiek!

Elon Musk is misschien wel de meest geliefde en gehate ondernemer van de wereld. Aan de ene kant wil iedereen voor hem wil werken. En aan de andere kant zijn grote spelers zoals Boeing en Mercedes als de dood voor deze ‘revolutionair annex onruststoker’. Hoewel je soms vraagtekens kunt zetten bij zijn manier van leidinggeven (lees; nano-management en onmogelijke deadlines) boekt hij toch gigantisch veel succes. Zijn advies? Vraag actief om kritiek!

Musk is altijd op zoek naar verbetering. Daarom moet hij niets hebben van ja-knikkers: “Ik vraag mensen altijd direct wat ze er niet goed aan vinden. Ook besteed ik altijd meer tijd aan het slechte nieuws dan aan het goede nieuws.’ Zijn les: ga actief op zoek naar kritiek.

“Complimentjes zijn goed voor je ego, maar niet voor je producten. Eis deze houding ook van je team.” – Elon Musk 

Omgaan met negatieve feedback

Wat nou als Elon Musk de kritiek die hij krijgt altijd zou gaan verdedigen? Dan waren zijn producten en bedrijven waarschijnlijk nooit zo groot geworden,” zegt Tim Burgers, trainer bij Bureau Zuidema. “Je groeit juist door de luisteren naar de negatieve feedback van anderen en bij jezelf de afweging te maken met welke feedback je wel wat doet en met welke niet.” Maar feedback ontvangen is niet altijd even makkelijk. Hoe kan je dit het beste doen?

  1. Sta écht open voor kritiek

Vragen om negatieve feedback heeft alleen zin als je echt open staat voor verbetering. Denk dus goed na over wat je verwacht van je feedback-vraag. Hoop je stiekem dat ze niets op jou of op jouw project aan te merken hebben, omdat je dit vervelend vindt? Vraag het dan niet.

“I take the position that I’m always to some degree wrong, and the aspiration is to be less wrong.” – Elon Musk

  1. Schiet niet in de verdediging

Mijn ervaring als trainer is dat veel mensen in de verdediging schieten als ze negatieve feedback krijgen. Dat is heel menseigen. Maar hoe effectief is het? En wat is eigenlijk de boodschap die je aan de feedbackgever geeft? Waarschijnlijk denkt deze persoon de volgende keer wel twee keer na voor hij wat zal zeggen. Zo kom je niet echt bij de verbeterslagen,” aldus Burgers.

Mag ik je feedback geven?

DOWNLOAD E-BOOK

Feedback geven of kritiek uitten?

Om te groeien in ons werk hebben we dus feedback nodig. Maar wanneer geef je eigenlijk feedback? Waar ligt de grens tussen feedback geven en kritiek uiten? Wanneer spreek je iemand aan op gedrag en hoe doe je dat dan? Je leest het in dit e-book!

  1. Laat merken dat de feedback is binnengekomen

 ‘Bedank’ de ander voor het advies. Dat hoeft niet letterlijk. Laat vooral merken dat je geluisterd hebt en dat de feedback bij je is binnengekomen. Iets in de vorm van “goed dat je het zegt, dat had ik me niet gerealiseerd” kan al genoeg zijn. Wil je de ander echt laten weten dat je de feedback op prijs stelt? Vraag dan eens door.

  1. Laat het rustig bezinken

Je hoeft niet altijd een meteen een actie op negatieve feedback te zetten. Laat het rustig bezinken. Overweeg zelf met welke feedback je wél iets doen en welke feedback je laat liggen.

“I think that’s the single best piece of advice: constantly think about how you could be doing things better and questioning yourself.” – Elon Musk

Feedback ontvangen én geven

Nu je weet hoe je feedback op de beste manier kunt ontvangen, is het aan jou om actief om feedback te vragen als je net zo wilt werken als Elon Musk. Wil je meer feedback geven aan de mensen om je heen, maar weet je niet op welke manier je dat effectief kunt doen? Ontdek de Zuidema-methode voor feedback geven.

Wil je echt concrete stappen zetten in feedback geven en ontvangen? In onze workshop Feedback geven leer je het verschil tussen feedback geven en aanspreken aan de hand van praktijk situaties. Lees hier meer over de training of doe de invloedtest en ontdek in welke invloedstijl jouw kracht ligt.

Lees meer over de workshop Feedback geven

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”


Bron: MT, Motivationgrid, waitbutwhy

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen