De waarschuwing van Oprah: waarom ons ego onze grootste vijand is

Geschreven op juli 3, 2019 – Categorie: Communicatie

De waarschuwing van Oprah: waarom ons ego onze grootste vijand is

Oprah Winfrey is een van de meest gerespecteerde en invloedrijke vrouwen aller tijden en heeft een ongeëvenaarde connectie met mensen over de hele wereld gecreëerd. Het was dan ook bijzonder dat Laura (onze accountmanager) deze carrièrevrouw live zag tijdens Association for Talent Development in Washington, D.C. dit jaar. Oprah stond zoals altijd zelfverzekerd voor een bomvolle zaal met 13.000 man. Dit was heel indrukwekkend om te zien. Tijdens haar key note gaf ze haar levenslessen mee. Waaronder deze:

Eén van deze levenslessen was de waarschuwing dat ons ego onze grootste vijand is. Veel van onze dagelijkse werkzaamheden heeft het potentieel om een ego-val te zijn. Zo maken we vaak keuzes op basis van wat voor ons het beste is, maar dat betekent niet dat het ook daadwerkelijk de beste keuze is.

Kijk vanuit een andere invalshoek

Oprah besprak hoe waardevol het is om dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken. Ze zet hierbij ons ego tegenover de intentie van een beslissing. De intentie gaat niet over ons, terwijl ons ego wil dat wij de ster van de show zijn.

Als Oprah ons in de loop der jaren iets heeft geleerd met haar bijzonder goede interviewstijl, is het dat ze nooit de focus heeft op zichzelf, en soms ook niet eens op de gast als persoon. De focus ligt op het onderwerp of probleem dat besproken wordt.

Oprah heeft bijna in ieder interview haar focus op verbindende communicatie. Ze luistert naar de ander, checkt of haar aannames kloppen en stelt duidelijke vragen. Ze communiceert vanuit zichzelf, met respect en oprechte aandacht voor de ander. Er wordt dus niet vanuit ego gecommuniceerd, waardoor ze een veilige omgeving creëert waarin ook gevoelige onderwerpen besproken kunnen worden.

When They See Us Now

Een voorbeeld van een interview waarin ze dit fantastisch doet en dus haar eigen ego geen rol speelt, is de Netflix documentaire When They See Us Now. Dit interview is gerelateerd aan de spraakmakende serie When They See Us. Een uur lang zie je Oprah in gesprek met filmmaker Ava DuVernay, de cast en crew van de serie én de vijf mannen waar het waargebeurde verhaal over gaat. Een krachtig gesprek over the making of en over de situatie waar de serie op gebaseerd is.

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”  

 

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen