De tactiek van Twan Huys in beeld

Geschreven op februari 19, 2021 – Categorie: Actualiteit, Communicatie

Deel via

De tactiek van Twan Huys in beeld

Voor het eerst in tien jaar lijdt de staatsbank ABN AMRO verlies. De bank is hard geraakt door de corona pandemie. Presentator en oud-Amerikacorrespondent Twan Huys ging afgelopen zondag 14 februari, in het VPRO-programma Buitenhof, in gesprek met CEO van ABN AMRO Robert Swaak. De presentator wil weten of het tij nog te keren valt. Ondanks dat het Valentijnsdag was, was de liefde ver te zoeken.

‘’Blijf dan gewoon weg als je niks durft te zeggen. Hij zit hier 20 minuten lang te proberen zo weinig mogelijk te zeggen.’’ 

“Slechte vragen van Twan Huys en daarnaast de gast niet laten uitpraten c.q. niet naar de gast luisteren.” 

Enkele reacties onder het fragment op YouTube. De meningen waren verdeeld, waar sommigen vonden dat Huys de CEO niet liet uitpraten, vonden anderen dat de CEO te weinig te zeggen had. Zo ook de presentator. Huys kaart in het interview aan dat Swaak zijn vragen niet beantwoordt. Dit doet hij door afstand te nemen van de inhoud van het gesprek. De manier waarop Huys dit doet kan bijzonder functioneel zijn als je dreigt in een niet constructief gesprek te komen, zegt invloedexpert Els.

Het fragment gemist? Je bekijkt het hier. 

Hoe doet Twan dit precies?

Nadat Swaak zegt dat hij niet verder praat over het onderzoek (14:36), zegt Huys: ‘Als het lastig wordt met mijn vragen dan praat u er niet meer over.’

Swaak: ‘Maar, maar misschien toch.’

Huys: ‘Hoeveel geld heeft u gereserveerd voor deze zaak?’

Swaak: ‘Wij lichten … in de jaarrekening te zien.’

Swaak (15:04): ‘Nog even over uw opmerking van zojuist.’

Huys: ‘Dat u mijn vragen niet beantwoordt.’

Swaak ‘Dat ik niet over individuele klanten praat en niet over individuele rechtszaken praat.’

Invloedexpert Els licht toe:

Wat er bij tijdstempel 14:36 gebeurt, is dat Huys afstand neemt van de inhoud van het gesprek door te schakelen naar het benoemen van het proces, de manier waarop het gesprek loopt. Hij schakelt direct daarna weer terug naar de inhoud.

Swaak pakt het vervolgens, na zijn inhoudelijke reactie, terug en neemt nu ook afstand (15:04), waarop Huys nog een keer benadrukt dat zijn vragen niet beantwoord worden. Vervolgens reageert Swaak feller, maar wel op de inhoud.

Waarom afstand nemen?

Het afstand nemen is bijzonder functioneel als je dreigt in een niet constructief gesprek te komen. Huys liep er ook daadwerkelijk tegenaan dat hij regelmatig het antwoord kreeg ‘hier kan ik geen antwoord op geven’. Door afstand te nemen kun je dit patroon centraal zetten. Idealiter zou je dan met je gesprekspartner tot een commitment kunnen komen dat jullie samen het gesprek constructiever gaan voeren.

Wat werkte niet helemaal?

Huys nam afstand in dezelfde invloedstijl die hij gebruikt wanneer hij praat over de inhoud van het gesprek. Maar het viel genoeg op bij Swaak om er wel op terug te komen. Vervolgens benadrukt Huys zijn woorden, alleen bevatte deze nogal wat emotie. Met name door deze ‘emotionele’ benadrukking leek het gesprek van kwaad tot erger te gaan. Waardoor zowel Huys als Swaak verder van elkaar af leken te gaan.

Wegbewegen als tacktiek

Afstand nemen volgens ons Invloedmodel® kun je gebruiken in alle vier de invloedstijlen. Je kunt bijvoorbeeld een pauze voorstellen of het proces, de manier waarop het gesprek loopt, bespreken. Je loopt dus niet weg van de situatie, maar onderneemt actie om het gesprek weer de juiste richting in te laten gaan en voorkomt hiermee dat de emoties te hoog oplopen. Bij een pauze geef je jezelf in de tussenliggende tijd de ruimte om je emoties te laten zakken en even na te denken over wat er gezegd is. Op het moment dat jullie weer met elkaar in gesprek gaan, sta je er anders in en is er ruimte gecreëerd die er voorheen niet was. Bij het bespreken van het proces zoek je samen met je gespreks- partner naar commitment over hoe je het gesprek verder voortzet.

Wat doe jij als je in een niet constructief gesprek dreigt te komen met een collega?

Meer bereiken in iedere situatie

Altijd je gesprekspartner meekrijgen en de uitkomst van je gesprekken sturen? Dan is het van groot belang om stijlflexibel te worden. Op het moment dat jij de situatie kunt lezen, kun je het proces sturen door de juiste stijl in te zetten in de juiste situatie. In de training Inzicht in Invloed® leer je op strategisch niveau de situatie te lezen en de juiste stijl toe te passen. Zo krijg je meer grip op je communicatie.

”Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen