De kracht van empathisch leidinggeven

Geschreven op juli 19, 2017 – Categorie: Leiderschap, Overbruggen

Deel via

De kracht van empathisch leidinggeven

Goede leiders zijn in staat om anderen te coachen, stimuleren en inspireren. Daarmee verhogen zij de motivatie, betrokkenheid, prestaties en productiviteit binnen hun organisatie.

Meerdere experts geven aan dat empathisch en op vertrouwen gebaseerd leiderschap niet alleen de meest effectieve manier is om een team te leiden, maar ook de meest winstgevende om een bedrijf te runnen. Toch moeten de meeste mensen er hard voor werken om zichzelf te ontwikkelen in effectief empathisch leiderschap.

Bij leiderschap wordt vaak gedacht aan autoriteit en visie, niet aan inlevings- en luistervermogen. Vroeger liep de leider voorop in de stoet om de weg te wijzen. Tegenwoordig voegt hij zich bij zijn team om samen goede resultaten te behalen. “De jaren van individualiteit zijn voorbij,” zegt schrijver en filosoof Roman Krznaric. “Een echte leider zet zijn ego aan de kant, stelt zich bescheiden op, prijst anderen bij successen en kijkt zichzelf aan bij mislukkingen“, aldus management expert Jim Collins.

Het effect van inleven

Ieder mens heeft zijn eigen belevingswereld en heeft zijn eigen ervaringen, overtuigingen, normen, waarden en drijfveren. Empathisch leiderschap begint met de bewustwording hiervan.

Een empathische manager zorgt er dus voor dat hij zich kan inleven in zijn medewerkers.

Inlevingsvermogen zorgt ervoor dat we meer inzicht en begrip hebben hoe anderen denken en voelen. Dat leidt tot betere prestaties. Zonder inlevingsvermogen is samenwerking en communicatie nauwelijks mogelijk. Een manager die zijn mensen niet kan lezen of begrijpen, zal geen effectieve manager zijn” zegt Krznaric. “Als je anderen wilt motiveren of inspireren, zal je moeten weten wat anderen willen of nodig hebben. Empathie is de kunst om in iemand anders schoenen te staan. Niet alleen wat zij voelen, maar ook hoe zij denken.”

Niet suf maar effectief!

Volgens psychologe Martine Delfos wordt empathie vaak verward met gevoelig zijn. “Iemand die niet empathisch is wordt vaak ten onrechte beschouwd als een gevoelloos iemand”, zegt ze. “Een gebrek aan empathisch vermogen betekent niet dat iemand zich niet probeert te verplaatsen in een ander. Het betekent dat hij of zij niet aanvoelt wat er precies in de ander omgaat”.

Mede door de link met gevoeligheid wordt empathisch leidinggeven nog wel eens gezien als een suffe term met een hoog geitenwollensokken gehalte.

Toch is het effect groot.

Inlevingsvermogen gebruiken om je team mee te krijgen leidt vaker tot het behalen van gezamenlijke doelstellingen. Daarnaast presteren medewerkers die lekker in hun vel zitten beter. Zo behaal je juist resultaat!

Situationeel Leiderschap Werken aan Teaminvloed

 

Bronnen: MT, Forbes, D5groep.nl,  MT, idee-pcm

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen